5 kilátóhely a Balaton körül

A Balaton körül több olyan kilátóhely van, ahonnét csodaszép a panoráma. Összegyűjtöttük a kedvenceinket, ahonnét garantáltan szép a kilátás a magyar tengerre.

 

Somlyó-hegyi kilátó Alsóörs

Alsóörsön néhány perces sétával megközelíthető a páratlan panorámát kínáló Somlyó- hegyi kilátó. 2015-ben építették a Balaton szinte teljes keleti medencéjének panorámája látható. A kiugró galériás, hatszög alaprajzú, 17,5 méter magas kilátó fenyőfából épült kilátót a református templomtól indulva a temető melletti lépcsőn, vagy az alsóörsi bekötőúton kialakított parkolótól felsétálva érhetjük el.

 

Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont és Kilátó

Badacsonyig és Balatonkeneséig is ellátni ha tiszta az idő. Különleges hajó alakú épületből, amelynek árbóca a Balaton egyik legmagasabb, épített kilátója. 70 méter magasból lehet itt körülnézni a Balaton felett. A kilátótorony tetejére lifttel lehet feljutni, az épület teljesen akadálymentes, a kávézó teraszán is csodálatos a panoráma, az épületbe a kutyusok is beléphetnek. Egész évben nyitva tart, így az őszi, tavaszi és téli Balatont is megcsodálhatjuk.

 

Szépkilátó

A balatongyöröki Szépkilátó nem egy épített kilátótorony, hanem egy domboldal a település határában, ahonnét szabad szemmel is varázslatos panorámában gyönyörködhetünk. Néhány perces sétával elérhetjük a parkolóból.

 

Gömbkilátó

Balatonboglár különleges, emblematikus kilátójáról csodálatos kilátás nyílik a környékre, megéri érte megmászni a Várdombot.
A 15 méter átmérőjű, 240 háromszöglemez alkotta Gömböt, Zics László építész javaslatára díszkivilágítással látták el, ami még az északi partról is könnyen észrevehető. Látogatásáért belépőt kell fizetni: felnőtteknek 300 fotintot, gyerekeknek 250 forintot.

 

Kossuth-kilátó Mencshely

Kirándulást is érdemes tervezni a mencshelyi Kossuth kilátóhoz tervezni. Mesés a panoráma is, mert Tihanytól Badacsonyig ellátni, de vadregényes és kellemes a hozzá vezető út is. A nem túl meredek Vulkán tanösvény körbekerüli a Halom-hegyet, hogy közben a környék geológiáját is megismertetve jusson föl a csúcsra, ahol bazaltból kirakott Balaton-térképet is találunk, ami a környék tanúhegyeit is ábrázolja.

 

Forrás: likebalaton.hu

 

keyboard_arrow_up
X