Dörgicsei nyaraló nyerte az Év háza díját

Az Év háza versenyen családi ház és lakóépületek kategóriában Kovács D. Barnabás építész vehette át az első díjat Dörgicsére tervezett nyaralóépületéért, középület kategóriában pedig a Berecz Tamás és Batári Attila építészpáros épületfelújítása, a budapesti Tours-i Szent Márton-plébániatemplomon végzett munka bizonyult a legjobbnak.

 

Hagyományosan október első hétfőjén, az építészet világnapján rendezték meg az Év háza pályázat ünnepélyes díjátadóját, ahol idén először osztottak két fődíjat.

A Balaton-felvidék inspirálta háznál fontos volt az ember és a természet kapcsolatának megértése.

 

A Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége által kiírt pályázatra idén 23 pályázat érkezett. Az 500 ezer forinttal járó fődíjat nyert Kovács D. Barnabás nyaralóját a zsűri szerint visszafogott, elegáns szín- és anyaghasználat jellemzi, amely szépen idézi a múlt idők vidéki építészetét. A házat a szép átlátások, a néhol előtűnő faszerkezetek és látszó fedélszék, valamint az alaprajzi szerkesztés és terek teszik korszerűvé.

 

A vendégház kialakításnál szempont volt, hogy stílusában idomuljon a helyi építészeti elemekhez, és összeköttetés legyen a belső tér és a terasz között.

 

A fődíjasok mellett különdíjat kapott a veszprémi Historia Hotel Malomkert tervezéséért Kovács Zsolt György, Beránková Jana, Kovács Dávid és Gaschler Gábor; a budajenői műemlék magtár tervezéséért Csóka Balázs; a pécsi Onkoterápiás Intézet tervezéséért pedig Varga Tamás. Zöld ház – energiahatékonyság különdíjat kapott egy Budakeszin épült családi ház terveiért Bársony István, Scherer Márton építész a Dudarra tervezett családi házért kapott különdíjat, Varga Tamás pedig a balatonfüredi Városi Uszoda és Sportakadémia terveiért vehetett át elismerést.

 

Az oszlopok között az üvegajtók és ablakok a homlokzat mentén helyezkednek el, sok természetes fényt biztosítva a belső térnek, ezzel is létrehozva a kapcsolatot a lakók és a természet között.

Fotók: barna-architects.com

 

Portus Home vendégház, KisDörgicseÉpítészet: Kovács D. Barnawww.barna-architects.comStatika: Alibán DénesGépészet: Porosz GézaFotó:Bata Tamás

Közzétette: Barna Architects – 2017. szeptember 7., csütörtök

 

Forrás: likebalaton.hu

 

keyboard_arrow_up
X