Füredi lehet az Ország Fája?

Legyen az Ország Fája 2019-ben ARÁCSI! Ezzel a gondolattal nevezi be a Arácsért Alapítvány a Koloska forrásnál álló fűzfát az ország fája versenybe.

Balatonarács (Arács) a mai Balatonfüredbe 1954-ben beolvasztott ősi magyar település. A mai Balatonfüred hármas tagolású (és identitású). Az óvárosi rész, a piros templom környéke- a régi Füred, a Csopak felé eső rész Arács, és a fürdővárosi rész, lent a parton található. Balatonfüred népszerű kirándulóhelyére, a Koloska völgybe Arácsról nyílik az út.

Azok, akik valaha jártak már a Koloska forrásnál, minden bizonnyal emlékeznek az ott található fantasztikus fűzfára. Az Arácsért Alapítvány Kuratóriuma 2019-ben szeretné benevezni ezt a fát az „Ország Fája” versenyre, melyben mindenkire számítunk.

Első lépésként történeteket, gondolatokat várnak ezzel a különleges fával kapcsolatban mindazoktól, akik ezt nyilvánosság előtt felvállalják.

– Önből milyen érzést váltott ki ez a fa, milyen gondolatot indított el Önben? Van-e olyan története, emléke, mely ehhez a fához kapcsolódik?

Amennyiben 2019 Vízkeresztjéig (2019. január 6-ig) megosztja velünk gondolatát a festoiaracs@gmail.com e-mail címre küldött üzentében és ezzel hozzájárul annak nyilvános felhasználásához, publikálásához, úgy megajándékozzuk egy 2019-es Arácsi Naptárral –áll az Arácsért Alapítvány facebook oldalán.

Az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. A versenybe bárki nevezhet egy egyedi fát egy történet kíséretében, mely kifejezi, hogy az adott fa miért fontos az őt nevező közösségnek. A fa kora, szépsége és mérete nem fontos, előny azonban, ha őshonos, közterületen áll, vagy a története egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik. A versenybe nevezett fák közül az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije minden évben 12-15 döntőst választ. Közönségszavazáson dől el, hogy közülük melyik kapja az Év Fája elismerést. A szakmai zsűri a jelöltek közül választja ki a Hős Fát – ez az elismerés olyan faegyedeket illetve jelölőiket illeti, amelyek élete veszélyben van, és amelynek megmentéséért a körülötte élők aktívan cselekednek.

2002-ben Csehországból indult az Év Fája verseny, az Ökotárs testvérszervezete, a Nadace Partnerství kezdeményezésére, Magyarországon 2010-ben rendezték meg először. Az Európai Év Fája versenyt 2011-ben szervezték meg először azzal a céllal, hogy a fák védelmének kérdése nemzetközi szintű témájává váljon. A versenybe az országos győztesek automatikusan kerülnek be, a szavazás minden év februárjában zajlik, az eredmény márciusban derül ki. A versenyt az Environmental Partnership Association (EPA, Környezeti Partnerség Egyesület) szervezi, mely az Ökotársból és 5 további közép-európai országban működő testvéralapítványaiból áll. A résztvevő országok száma a kezdetek óta 5-ről 15-re emelkedett.

Forrás: likebalaton.hu

keyboard_arrow_up
X