Ilyen a szentkirályszabadjai szellemváros

A szentkirályszabadjai szellemvárosban járva kollégáink a legrejtettebb zugokat is felfedezték. Nézzetek körül velünk!

A Veszprém és Balatonalmádi között található Szentkirályszabadja nevét sokan ismerik repülőteréről és az egykori katonai bázisról. A repülőtér mellett lévő laktanya több mint 20 éve elhagyatott, a hátborzongató halott városban már sci-fi filmet is forgattak, például Elekes Gergő Párhuzam című filmjének jelenetei is itt forogtak. A szovjet stílusú laktanyát a hatvanas években építették, orosz és ukrán katonák szolgáltak a támaszponton, külön iskola, óvoda, mozi és boltok is tartoztak a laktanyához.

A megmaradt épületek egykori funkcióját nehéz felismerni, bár vannak esetek, amikor kétség sem merülhet fel bennünk. Ilyen épület a volt színház. Az oszlopokkal díszített bejáraton belépve hatalmas, csodaszép belsőtér tárul elénk.

A kísérteties, „atomtámadás utáni” környezetet enyhítette, hogy néhol otthonosan berendezett bútorokat találtunk, matracokat, pokrócokat, habár a területre engedély nélkül tilos belépni.

A Szovjetúnió felbomlása idején egyre több katona és családja hagyta el a szolgálati helyet, így az 1990-es évek elejére teljesen lakatlanná vált a környék. Mostanra a természet is visszavette, ami az övé: bokrok, bozótok, fás területek és gaz lepte el az egykori szovjet városkát.

 

Forrás: likebalaton.hu

keyboard_arrow_up
X