Kalóriaszegény karácsonyi menü? Igen!

A karácsonyi menü összeállítása a legtöbb embernek sok fejtörést okoz, pláne, ha ételérzékeny, esetleg valamilyen betegséggel küzdő is ül az ünnepi asztalhoz. Lássuk, mi mindenre kell ügyelni, ha cukorbeteg egyik szerettünk, vagy ha netán mi magunk küzdünk diabétesszel.

Az idő múlásával folyton alakul a karácsony ünneplése. Az évszázadok során a baráti összejövetelekből szűk családi ünnep lett, az otthoni együttlétek helyett egyre többen töltik szállodában vagy messzi, ilyenkor meleg országba a karácsonyt. Még az első adventi koszorú 24 gyertyája helyett is csak négyet teszünk már a mai darabokra. De a karácsonyi menü is változik.

Óvatosan a kalóriákkal
A legtöbb cukorbeteg – leginkább a 2-es típusúak – jelentősebb súlyfelesleggel küzdenek, mely nagy szerepet játszik a betegség kialakulásában és a szövődmények kialakulásában. Éppen ezért fontos, hogy az érintettek a szénhidrátok számolásán túl a túlzott zsiradékbevitelre is odafigyeljenek a plusz kalóriák miatt. Ennek szellemében, ha lehet, fogyasszon sovány húst (bőr nélküli baromfihús; sertéskaraj; szűzpecsenye; vadhúsok) és az elkészítés során is törekedjen a zsírszegénységre! – figyelmeztet Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa.

Panírozzon, rántson okosan

Bár fontos a zsírszegénység, karácsonykor igen kedvelt fogásnak számítanak a különböző rántott ételek. Ha nem hiányozhatnak az ünnepi asztalról, akkor viszont érdemes pár dologra odafigyelni. A panírozott ételeket a legtöbben zsemlemorzsával készítik el. Igen ám, viszont a cukorbetegeknek érdemes minden olyan alapanyagot kerülniük, melyek gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak, ilyen pl. a fehér liszt és abból készült zsemlemorzsa is. Egy kis változtatással egészségesebb, de igazán ízletes fogásokat lehet elkészíteni.

  1. Panírozáskor a fehér lisztet helyettesítse teljes kiőrlésű búza- vagy zabliszttel, esetleg használjon alternatív liszteket, mint például a zsírtalanított lenmag- vagy szezámliszt.
  2. Zsemlemorzsa helyett próbálja ki a zabpelyhet, esetleg olajos maggal (pl. tökmaggal, dióval) összeforgatott búza- vagy zabkorpát.
  3. Természetesen ezek szénhidráttartalmával is számolni kell, ám ha nem szeretne ezzel bajlódni, akkor maradjon a zsírszegény elkészítési módoknál; süsse meg a húst teflon edényben vagy sütőben, sütőzacskóban panír nélkül!

A cukorbeteg is ehet édességet

Amennyiben valaki cukorbetegséggel küzd, akkor sem kell lemondania az édességekről és különböző nassolnivalókról, csak pár fontos szabályt kell betartani: cukor helyett használjon természetes (pl. eritrit, stevia) vagy mesterséges édesítőszert, fehér liszt helyett pedig lassabb felszívódású teljes kiőrlésű lisztet vagy alacsony szénhidráttartalmú zsírtalanított mandula- vagy kókuszlisztet.

Tipp: egyes édesítőszerek hőérzékenyek, vagyis hő hatására veszítenek édesítő erejükből, illetve mellékízük lesz. Használjon ezért ciklamát, szacharin vagy aceszulfám-K alapú mesterséges édesítőszert, de még jobb választás egy eritit, stevia alapú édesítő – tanácsolja a dietetikus.

Koccintani, de mivel?

Köztudott, hogy az alkoholok közt is lényeges különbségek vannak az egészségre és a vércukorszintre nézve. Természetesen a magas cukortartalmú italokat a cukorbetegeknek kerülniük kell (pl. desszertbor, likőrök), ám 1-2 dl jó minőségű száraz vörösborral a diabetes-szel küzdők is bátran koccinthatnak. Azonban arra mindenképp érdemes ügyelni, hogy az alkoholfogyasztás étkezéshez kötötten történjen (pl. ropogtasson teljes kiőrlésű kekszet), hogy ne csökkenjen le túlságosan a vércukorszint!

Válasszon jó(l) köretet

Sok családnál a köretet krumpli, illetve a rizs alkotja. Pedig ennél jóval szélesebb a kínálat, hiszen cukorbetegség esetén bátran fogyasztható a bulgur, a kuszkusz, a köles, a barna, illetve basmati rizst is. Ezek nem csak egészségesek, de egy kis változatosságot is biztosítanak köretek terén. A hagyományos köretek mellett szerepeljenek az asztalon még különféle saláták, salátatálak (majonézes, olajos öntet nélkül).

Néhány balatoni étterem, amelyek mentes ételeket is kínálnak:

Mandara Cafe & Lounge

Speciális igényeket is kielégítenek, kínálatunkban megtalálható egy-egy cukor-, glutén- és laktózmentes, datolyával édesített édesség is, hogy mindenki bűnözhessen egy kicsit a cukrászdában.

Dinasztia Cukrászda és Fagyizó

A Dinasztia Cukrászda egy klasszikus cukrászda Siófok szívében, a Millennium-parkban, a Nagytemplom mögött. Glutén-, laktóz- és cukormentes készítményeket kínálnak az összetevőkre érzékenyeknek. A cukrászda télen és nyáron is nyitva tart, jó időben a város legszebb parkjával körülvett kerthelyiséggel kibővítve. Hisznek a természetes alapanyagok használatával előállított magas színvonalú termékek kínálatában.

Geleta Cukrászda

A finom, cukormentes finomságok csupán a vevői igények miatt találhatóak meg a cukrászda kínálatában. Geleta Balázs cukrászmester bármilyen hagyományos süteményt el tud készíteni cukormentes verzióban is. Nagyon ért az édesítőszerekhez, pontosan el tudja mondani, hogy melyiket miért használja. Trehalóz, fruktóz, eritrit vagy stevia, bármelyikről kérdezzük pontos információkat kapunk. Tudásának és szakértelmének köszönhetően a cukormentes sütemények és fagylaltok új világa tárul ki előttünk.

Kistücsök étterem

A Kistücsök a 2017-es Dining Guide TOP 100 étteremkalauz előkelő, 12. helyezettje, ami óriási eredmény a balatonszemesi étterem számára. Étlapját a somogyi térség hagyományos ételei inspirálják, de a klasszikus ételek mellett különlegességek is megtalálhatóak rajta. A regionális alapanyagokra épülő kínálat mindig friss, szezonális elemekből áll. Vegetáriánusbarát, vegán opciók, gluténmentes lehetőségek is választhatók az étlapról.

Oliva Restaurant

A mediterrán konyha hatása érvényesül, ám a hagyományos gasztronómia fogások is fellelhetőek. Minden fogás tartalmaz legalább egy glutén- illetve laktózmentes ajánlatot az arra érzékenyek számára.

Víg Molnár Csárda

Kínálatukat tradicionális és letisztult fogások alkotják, amelyeket a mai gasztronómiai elvárásokhoz igazítottak, így mentes fogásokat is választhatunk.

Borcsa Étterem

Az étteremben kedvező árakkal, különleges grillezett húsokkal, halakkal, vad- és szárnyas ételekkel, valamint a balatoni borvidék legjobb bortermelőinek boraival, sör–, kávé- és fagylaltkülönlegességekkel, fitness, vegetáriánus, gluténmentes és gyermek menüvel várják vendégeiket.

 

Forrás: likebalaton.hu

keyboard_arrow_up
X