Meleg otthon a hűvös évszakokban is

Bár enyhe telet ígérnek a meteorológusok, de az időjárás ennél szeszélyesebb, nincs valós előrejelzés. A nyaralók, hétvégi házak fűtése szinte mindenkinek problémát okoz, és érdemes elmenni időnként, hogy a falak, a vezetékek ne hűljenek ki, illetve ne menjenek tönkre.

Infrafűtés
Jó megoldás hétvégi házakba, nyaralókba az egyszerű kivitelezése és az általa nyújtott kényelem miatt. A gázfűtéssel szemben szükségetelenné válik a gázvezeték kiépítése, ami ma már nem éppen elhanyagolható tétel. A fatüzeléssel szemben nem kell fél vagy akár egy órát fáradozni, hogy meleget varázsoljunk nyaralónkban.

A nyaraló felé érkezés előtt fél órával telefonon utasítást adhatunk a fűtésnek, hogy kezdjen el fűteni. Mire megérkezünk kellemes meleg vár bennünket. Alkalmazható faházak estében is, mivel csak az egyik irányba sugározza a hőt, ezért nem tűzveszélyes. Egy hétvégi faház, gerendaház esetében elsődleges szempont lehet, hogy gyorsan felfűthessük, és a fűtés ne okozhasson tüzet. Hatásfokát tekintve közel 100%-os (94-98%-os hatásfokkal rendelkezik), a felhasznált energiát (ebben az esetben az elektromos áramot), ilyen mértékben hasznosítja a fűtéshez. Az éjszakai (vezérelt) áram igénybevételével pedig még kedvezményes áron is lehet a szükséges elektromos áramhoz jutni.

 Fotó: pixabay.com

Infrapanel az újdonságkeresőknek

Egy kandalló jól melegít, és romantikus hangulatteremtő is a lakásban. Vannak, akik a nosztalgia helyett a fenntartható, újszerű technológiákra szavaznak, nekik az infrapanel lehet jó választás. Az infrapanel diszkréciójával tűnik ki a fűtéstechnikai mezőnyből, szinte láthatatlanul simul a falba. Minden más fűtőberendezéssel ellentétben nem a levegőt használja a megtermelt hő szállítására, hanem infrasugarakat bocsát ki, ezáltal a helyiségben lévő tárgyakat és testeket melegíti fel. Ebből adódóan asztmás betegséggel küzdő embereknek is ajánlható. Tökéletesen elrejthető a modern minimalista otthonokban.

Nyílt tűz az álmodozóknak

Új szelek fújnak nem csak a kertben, hanem a fűtési trendekben is. A klímaváltozással felébredt bennünk a vágy, hogy könnyítsünk szennyezett bolygónk terhein és kevesebb fosszilis tüzelőanyagot használjunk. Ezért egyre többen részben vagy egészben visszatérnek a fatüzeléshez vagy teljesen új utak felé nyitnak – Hámori Erika, a Praktiker kategóriamenedzseresegít eligazodni, milyen érvek szólnak egy-egy fűtési módszer mellett.

Ha szeretjük a romantikus megoldásokat, érdemes beruházni egy kandallóra, amennyiben otthonunk kialakítása lehetővé teszi a beépítést. A vásárlását jobb hozzáértővel is egyeztetni, aki felméri a fűtendő légtér nagyságát és egyezteti a kandalló teljesítményével. A beépítést is szakemberre kell bízni és mivel élő tűzről van szó, elővigyázatosan kell használni a berendezést. A Praktiker szakértői elengedhetetlennek tartják a rendszeresen ellenőrzést, mivel a kandalló egy légteret tud felmelegíteni, többnyire kiegészítő fűtésként ajánlják. A választásnál fontos szempont a hőtárolási hatékonyság is. Minél több csempét és samott bélést tartalmaz a kandalló, annál hatékonyabban tudja megtartani a hőt. A meghosszabbított kivezető füstcsövek szintén a nagyobb felületű hőleadást hivatottak biztosítani.

Fotó: praktiker

Fényjátékok az illuzionistáknak

Aki nem kertes házban lakik, annak sem kell lemondani a kandalló nyújtotta élményről. Léteznek elektromos készülékek, melyeket kifejezetten kis alapterületű vagy kémény nélküli lakásokhoz fejlesztettek ki. Élethű lángeffektjeik és ropogásuk teszi őket hangulatossá. Modern anyagokkal körbeépítve kifejezetten rusztikus hatást keltenek. Használatuk azoknak is ajánlott, akik nem szeretnének a tüzelő beszerzésével, aprításával foglalkozni. Nem akarnak hamut takarítani, de szeretnék megtapasztalni a hangulatot. Beüzemelésük szinte gyerekjáték.

Forrás: likebalaton.hu

 

keyboard_arrow_up
X