Mi lesz a balatoni szabadstrandokkal jövőre?

Eltűnőfélben a szabadstrandok a Balatonnál. A déli part még tartja magát, de támogatás nélkül nehéz lesz maradniuk. Az érintetteket, önkormányzatokat, a Balatoni Fejlesztési Tanácsot kérdeztük a jövőről.


Országos félelem kerített hatalmába minden Balaton-rajongót az utóbbi időszakban, ugyanis a sajtón körbeszaladt, hogy előbb-utóbb megszüntetik a balatoni szabadstrandokat. Magyarország nem rendelkezik tengerparttal, a legnagyobb vízfelület a Balaton, amely szabadon hozzáférhető mindenki számára. A helyzetet sok tényező bonyolítja: egyfelől a part jelentős része nádas, amely sok helyen védett, sőt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. A másik nagy halmaz a parti magánterületeké, esetleg olyan önkormányzati, állami, céges stb. területeké, amelyek le vannak kerítve az érdeklődő szemek elől, nem férhet itt akárki hozzá a tóparthoz. A harmadik halmazt alkotják azok a területek, ahol pénz befizetése ellenében mehetünk be fürdeni: a fizetős strandok mellett idesorolhatók a tóparti kempingek és szállodák is.

A negyedik, egyre szűkülő halmaz a szabadon hozzáférhető területeké, mint a parti sétányok vagy a szabadstrandok.

 

A probléma összetett: államilag a szabadstrandokat nem támogatják azért, mert a cél az önfenntartó projektek dotálása, egy fizetős strand pedig az tud lenni, egy szabad viszont nyeli a pénzt az önkormányzatok szerint. Sok település ezért a parkolást tette a környéken fizetőssé, de még így sem tudja kigazdálkodni a szabadstrandok veszteségeit (költségként itt gondoljunk a parkfenntartásra, a zuhanyzókban elhasznált vízre vagy épp az utak, vízbejárók karbantartására). Ráadásul a partmenti települések idegenforgalmi adóbevételét régen még kiegészítette az állam, de ezt több lépcsőben alaposan lefaragták, így egyes települések kénytelenek voltak a fizetőssé tett strandokból bevételt kisajtolni.

 

 

Forrás: WeLoveBalaton.hu

keyboard_arrow_up
X