Milyen bor kerüljön a karácsonyfa alá?

Borkedvelő barátoknak, rokonoknak szinte magától adódik a karácsonyi ajándékötlet, ők bort kapnak. De hogy ne nyúljunk mellé a polcokon, mutatjuk, mit ajánl ajándék bornak a badacsonyi borhotelben Nagy Miklós.

A legtöbb élelmiszerüzlet polcai karácsony előtt is roskadoznak a boroktól, borboltok, webshopok kínálják a palackokat, de mi alapján válasszunk bort ajándékba? Nálunk nem kérdés, hogy balatoni bor kerül a fa alá, és az ünnepi asztalra is, badacsonyi és csopaki olaszrizlinggel eddig még nem okoztam csalódást. Van, aki ár, van aki termőhely, és van, aki címke és dizájn alapján vásárol bort. Ennél könnyebb, ha jól ismerjük az ajándékozott ízlését, de még ebben az esetben is nagyon széles a szortiment.

Fotó: Mihály Szilvia

Megkérdeztük Nagy Miklóst, a badacsonyi Bonvino Borhotel tulajdonosát, ő milyen bort ajándékoz karácsonykor az ismerőseinek.

– Nehéz dolog bort ajándékozni, mert ez egy nagyon szubjektív ajándék – mondja.

– Mondhatnánk leegyszerűsítve, hogy a karácsonyhoz, a sok édességhez a nehéz, testes és az édes desszertborok illenek, de ez nem lenne igaz, ennél sokkal pontosabban kell választani.

Karácsonykor nem a száraz, hordós borok, hanem a könnyedebb, kevésbé savas borok közül választok, ha barátoknak, ismerősöknek ajándékozok bort. Ez akár az ünnepi halhoz, akár egy jó beszélgetéshez passzol. Jó ötlet lehet egy frissebb kéknyelű, például Istvándy Gergő 2017-es Kéknyelűje vagy a Skizo borház Irsaija. Ezek száraz borok, nem túl nagy alkohol és nem túl nagy savtartalommal, nagyon kellemes, könnyű, jó ivású borok, melyek jó érzéssel adhatók ajándékba.

Fotó: BadacsonyMa

– Ha van olyan ismerősünk, aki az édesebb borokat kedveli, neki milyen bort csomagoljunk be?

– Az édes borok kedvelőinek és a desszertekhez muscat-ottonel típusú bort vagy késői szüretelésű olaszrizlinget választanék, ezek ajándék borként is megállják a helyüket, nem fogunk velük felsülni borértő rokonok előtt sem.Badacsonyban a Németh pince készít nagyon kellemes édes olaszrizlinget, az Ambrózia is jól fog mutatni a fa alatt. Már szinte minden olaszrizlinget termelő szőlőben készül késői szüretelésű, édes bor is.

– Ha ünnepek, akkor pezsgőzünk. Milyen balatoni pezsgőt, gyöngyözőbort vagy habzóbort tegyünk a fa alá?

–Sem a dél-balatoni Garamvári, sem a somlói Kreinbacher pezsgőkkel nem nyúlunk mellé, ha ezeket vesszük le a polcról, és csomagoljuk be. Szászi Endre a Szent György-hegyen muscat ottonel és szürkebarát házasításából alkotta meg a Gyöngyösnevű gyöngyözőborát, szerintem ez is tökéletes ajándék.

A habzóbor nagyon jó aperitív is lehet, de egy későbbi koccintásnál is szívesen önti a pohárba, aki ilyen ajándékot kap. Habzó- és gyöngyözőbort ma már a legjobb szőlőkből készítenek, a borász büszke erre a tételére is, egyre jobb és érdekesebb tételek készülnek a Balatonnál is.

Forrás:  likebalaton.hu

keyboard_arrow_up
X