Mintegy 7000 vitorlázó versenyzett idén a Balatonon

Évről évre több versenyző és több hajó indul a Magyar Vitorlás Szövetség versenyein. Öt év alatt 43 százalékkal nőtt a vitorlázók és 40 százalékkal emelkedett a hajók száma.

A legutóbbi Hírek a hídrólból kiderült, hogy a 2018-ban a Magyar Vitorlás Szövetség által rendezett versenyeken 13 százalékkal nőtt a versenyzők, 16 százalékkal pedig a hajók száma.

Érdemes azonban nem csak éves szinten, hanem több év távlatában megnézni a számokat. Örömteli növekedésről tanúskodnak.

Az MVSz munkatársai készítettek egy statisztikát, hogy 2013 óta a különböző MVSZ-es versenyeken, azaz az Évadnyitón, Fehér Szalagon, Kékszalagon, Kékpántlikán, Félsziget-kerülőn, Nagyhajós Országos Bajnokságokon hány vitorlázó és hány hajó nevezett. (Csak azok a versenyek szerepelnek az összevetésben, amelyekre 2013 óta minden évben sor került.)

Idén az ominózus versenyekre 6787 vitorlázó adta le a nevezését összesen 1539 hajóval, előbbi 43, utóbbi 40 százalékos emelkedésnek felel meg a 2013-as szintekhez képest, abban az évben ugyanis alig több mint 1000 hajó nevezett 4744 versenyzővel – számolt be róla a szövetség honlapja, a hunsail.hu.

A Nagyhajós Országos Bajnokság adatai torzítják a számokat, mert a különböző években eltérő számú hajóosztály vett részt rajta, ha ezeket az adatokat nem számoljuk, akkor 2013 óta 40 százalékkal nőtt a hajók és 40 százalékkal a vitorlázók száma az MVSz-es nagyhajós versenyeken írta a Vitorlazasmagazin.hu.

Az is kicsit megkavarja a képet, hogy az évadnyitókon korábban kishajósok is indultak. Emellett az idei kiugró eredményben persze szerepet játszik, hogy a Kékszalagon rekordszámú hajó – 681 – indult. Mindezekkel együtt az összkép kedvezőnek mondható.

Nyitókép: Olvasói fotó – Timári Gabriella

Forrás: likebalaton.hu

keyboard_arrow_up
X