Veszprémben feltárult egy elrejtett, titkos helyszín

Három-négyórányi időtartamra, ötven személynek biztosított volna szűrt levegőt és aggregátorral elektromos áramot a feladataik ellátásához a megyeszékhelyen található MÁV-os polgárvédelmi bunker.

 

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében a múlt hétvégén feltárultak a bunkermúzeum vaskos ajtói az érdeklődők előtt. A vasútállomás mellett található rejtett építményben a látogatók betekintést nyerhettek az egykori polgárvédelmi óvóhely titkos helyiségeibe.

1990-ig üzemelt itt a MÁV megyei polgárvédelmi parancsnoksága és vezetési központja. 2017-ben, közel harminc év után, a HATESZ – Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület a vasúttársaság támogatásával a helyet látogathatóvá tette, és így időnként feltárul az eddig sokak elől elrejtett, titkos helyszín. A vasárnapi rendezvény során a kutató csapat tagjai meséltek az érdeklődőknek az óvóhelyről, és bemutatták az objektum működését is.

–Egy éve, hogy megnyitottuk a bunkermúzeumot, ahol a föld alatti rejtett látnivalókat próbáljuk bemutatni.Érzékenyíteni szeretnénk az ifjúságot, hogy lássák, hogy milyen történelmi múltunk volt, és ebből okulva ne kövessünk el olyan hibákat, hogy az ilyen objektumokra szükség legyen – mondta el Bácskai Péter, a HATESZ Egyesület elnöke.

Veszprém vasúti csomópontként is stratégiai helynek számított, ezért az objektum légitámadás, vagy egyéb katasztrófa esetén biztosította volna, hogy innen irányíthassák a vasúti közlekedést a pályákon. A légmentesen zárható, szűrőrendszerrel és aggregátorral ellátott betonfedezék a hidegháborús időkre készült, ahol most eredeti berendezések láthatók a 60-as évekből. A különleges, föld alatti múzeum gyűjteményét a HATESZ Egyesület szeretné felajánlásokból még tovább gazdagítani.

 

likebalaton.hu

keyboard_arrow_up
X