1. Levendula Kézműves Fagylaltozó, Tihany
A tihanyi apátság tövében található a Levendula Kézműves Fagylaltozó. Gigantikus fagyikínálatából aligha könnyű választani, de a helyi specialitást, a levendulafagyit nem érdemes elmulasztani. Ízléses környezet, kedves kiszolgálás és még az árak sincsenek elszállva, így nem csoda, hogy nyáron kígyózó sorok tekeregnek az üzlet előtt.
2. Florida Fagyizó, Balatonmáriafürdő
Az olasz alapanyagokkal és főzési módszerrel dolgozó Florida márciustól októberig Balatonmáriafürdő egyik gócpontjává avanzsálódik. 32 féle fagyialternatívát kínál a felhevült strandolóknak. 1992 óta üzemel, így ez már önmagában siker és garancia a minőségre.
3. Nosztalgia Fagyizó, Fonyód
Egy családi házból kialakított üzlet- és kerthelyiséggel operál a déli parton a Nosztalgia. Helyben készített, kézműves fagylaltjainak népszerűsége generációkon ível át a mai napig a vendégek egyöntetű, maradéktalan elégedettségére.
4. Vár Kávézó, Szigliget
Sokan kifejezetten a Vár Kávézó fagylaltjaiért tesznek kitérőt Szigliget felé. Bár egyszerű, klasszikus ízekkel dolgoznak az alapanyagok kvalitása teszi ellenállhatatlanná a végeredményt. A pisztácia hozzávalóit például egyenesen Szicíliából rendelik.
5. Amaretto, Balatonalmádi
Nyáron, jó időben konstans embertömegek állnak egészen a szökőkútig Almádi belvárosában. Egy étterem és egy ABC között bújuk meg a kis üzlet, amely már-már kultikus jelentőségűvé nőtte ki magát a környékbeliek számára. Ennek okai nem csak a pezsgő környezetben, hanem a kísérletező kedvű ízkombinációkban és a kiváló minőségben is keresendők.
6. Bringatanya, Gyenesdiás
A gyenesdiási vasútállomástól nem messze található a Bringatanya fagylaltműhely, amely tavaly az év balatoni fagyija címet orozta el versenytársai elől. Ez a díj minden bizonnyal a hihetetlen precizitás és odafigyelés gyümölcse, amely a kiváló alapanyagokat alakítja desszertkülönlegességekké már-már művészi szinten. A sikerük titka a kísérletező kedvben és a letörhetetlen szakmai lelkesedésben rejlik.
+1: Anjuna Ice Pops, Balatonfüred
Az Anjuna különlegessége abban áll, hogy a cég a modern idők szelein windsurfölve laktóz- és gluténmentes vegán jégkrémkülönlegességekkel várja az érdeklődőket. A gyümölccsel bőségesen megpakolt, kókusztej- illetve joghurt alapú fayipálcikák olyan ínyenc variációkban manifesztálódnak, mint a mangó-maracujás chia puding, a málna-lime vagy a klasszikus citromos cheesecake. Ha ez még nem lenne elég őrületes, a négylábú vendégek is elégedetten távozhatnak, mivel az üzlet nemcsak, hogy kutyabarát, de a kutyafagyi is szerepel az étlapon.