1. Kistücsök Étterem, Balatonszemes
Már több, mint három évtizede annak, hogy megnyílt a déli part egyik (ha nem a) legnívósabb étterme Balatonszemes központjában, melyet jelenleg a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, a magyar Bocuse d’Or Akadémia tagja, Csapody Balázs üzemeltet. Az épület azonban még a 19. században épült és Postakocsi Fogadó néven működött itt egy vendéglő, melyet az 1900-as évek közepétől az ÁFÉSZ vett át.
2. Hableány, Badacsonytomaj
Mai ízig-vérig modern külalakjáról a laikus szem talán meg sem állapítaná, hogy a Badacsony turisztikai gócpontjának számító Hableány épületét még 1963-ban húzták fel. Sőt, már a 20. század kezdete előtt is vendéglátóhely és találkozó pont létesült itt egy szálló formájában. A komplexum 2019-ben teljes felújításon esett át, hogy azzá a többfunkciós térré válhasson, ahol a kultúra, a borászat és a gasztronómia találkozik.
3. Hatlépcsős, Balatonfüred
Nincsen füredi kiruccanás a hatlépcsős velős pirítósa nélkül! Elsősorban magyaros ízvilággal operál Muskátli Borozó, melyre hivatalos neve ellenére gyakorlatilag mindenki csak a bejáratához vezető lépcsősorról kapott becenevén hivatkozik. A Jókai utca legendás vendéglőjét egyszerűsége és letisztultsága tette óriási közönségkedvenccé az évtizedek során, persze a finom fröccsök és az ínycsiklandozó velős segítségével.
4. Paprika Csárda, Zamárdi
A közkedvelt Paprika Csárda 1948-ban épült és nyitotta meg kapuit Zamárdi centrumában és azóta is folyamatos, töretlen, egész éves nyitvatartással működik. A jelenlegi vezetés 1995 óta üzemelteti az egységet, melyet a helybéliek és a turisták egyaránt favorizálnak. Étlapjuk a hamisítatlan hazai ízek tárháza, de meglehetősen fantáziadús megoldások és párosítások is fellelhetőek benne.
5. János Vendéglő, Siófok
Siófok klasszikus, kockás abroszos éttermét 1997-ben alapították családi vállalkozásként a település fürdőtelepi részén. A képletük szintén nincs túlbonyolítva: magyar fogások, jó borok és a festői balatoni táj látványa. Kell ennél több a sikerhez? Aligha. A vendéglő 2016-ban esett át teljes körű átalakításon, amely során téliesítették az épületet, a konyhát pedig modernizálták lehetővé téve ezzel az egész éves nyitvatartást.
+1. Falatozó, Veszprém Piac és Vásárcsarnok
A veszprémi belvárosi piac dél-keleti sarkán egy igazi időkapszulába léphetünk be. A helyiek által csak “a Lángososként” emlegetett kültéri kocsma tényleg olyan egyszerű, mint a faék, mégis lehetetlen nem szeretni. A jól bevált lángos-sör-unicum tengely a szolgáltatás alapja és a lelkes törzsközönség nem is nagyon vár el mást. A Lángosos szerves része a veszprémiek életének és remélhetőleg az is marad még sokáig.