5+1 kultikus balatoni hely, melyeknek neve eggyé vált a településükkel

5+1 kultikus balatoni hely, melyeknek neve eggyé vált a településükkel

Mindenhol akad, ha más nem legalább egy kis kocsma, amely igazi dinoszauruszként állja az idők váltakozásának próbáját. A Balaton közelében persze a pezsgő turizmus is sokat segít egy-egy ilyen kultusz szárnyra kapásához. Cikkünk ezek közül a kihagyhatatlan balatoni vendéglátóhelyek közül szemléz néhányat.

1. Kistücsök Étterem, Balatonszemes

Már több, mint három évtizede annak, hogy megnyílt a déli part egyik (ha nem a) legnívósabb étterme Balatonszemes központjában, melyet jelenleg a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, a magyar Bocuse d’Or Akadémia tagja, Csapody Balázs üzemeltet. Az épület azonban még a 19. században épült és Postakocsi Fogadó néven működött itt egy vendéglő, melyet az 1900-as évek közepétől az ÁFÉSZ vett át.

Fotó: Wikipedia

2. Hableány, Badacsonytomaj

Mai ízig-vérig modern külalakjáról a laikus szem talán meg sem állapítaná, hogy a Badacsony turisztikai gócpontjának számító Hableány épületét még 1963-ban húzták fel. Sőt, már a 20. század kezdete előtt is vendéglátóhely és találkozó pont létesült itt egy szálló formájában. A komplexum 2019-ben teljes felújításon esett át, hogy azzá a többfunkciós térré válhasson, ahol a kultúra, a borászat és a gasztronómia találkozik.

Fotó: Hableány / Badacsony

3. Hatlépcsős, Balatonfüred

Nincsen füredi kiruccanás a hatlépcsős velős pirítósa nélkül! Elsősorban magyaros ízvilággal operál Muskátli Borozó, melyre hivatalos neve ellenére gyakorlatilag mindenki csak a bejáratához vezető lépcsősorról kapott becenevén hivatkozik. A Jókai utca legendás vendéglőjét egyszerűsége és letisztultsága tette óriási közönségkedvenccé az évtizedek során, persze a finom fröccsök és az ínycsiklandozó velős segítségével.

Fotó: Hatlépcsős / Facebook

4. Paprika Csárda, Zamárdi

A közkedvelt Paprika Csárda 1948-ban épült és nyitotta meg kapuit Zamárdi centrumában és azóta is folyamatos, töretlen, egész éves nyitvatartással működik. A jelenlegi vezetés 1995 óta üzemelteti az egységet, melyet a helybéliek és a turisták egyaránt favorizálnak. Étlapjuk a hamisítatlan hazai ízek tárháza, de meglehetősen fantáziadús megoldások és párosítások is fellelhetőek benne.

Fotó: paprikacsarda.eu

5. János Vendéglő, Siófok

Siófok klasszikus, kockás abroszos éttermét 1997-ben alapították családi vállalkozásként a település fürdőtelepi részén. A képletük szintén nincs túlbonyolítva: magyar fogások, jó borok és a festői balatoni táj látványa. Kell ennél több a sikerhez? Aligha. A vendéglő 2016-ban esett át teljes körű átalakításon, amely során téliesítették az épületet, a konyhát pedig modernizálták lehetővé téve ezzel az egész éves nyitvatartást.

Fotó: janosvendeglo.hu

+1. Falatozó, Veszprém Piac és Vásárcsarnok

A veszprémi belvárosi piac dél-keleti sarkán egy igazi időkapszulába léphetünk be. A helyiek által csak “a Lángososként” emlegetett kültéri kocsma tényleg olyan egyszerű, mint a faék, mégis lehetetlen nem szeretni. A jól bevált lángos-sör-unicum tengely a szolgáltatás alapja és a lelkes törzsközönség nem is nagyon vár el mást. A Lángosos szerves része a veszprémiek életének és remélhetőleg az is marad még sokáig.

Fotó: sobors.hu



Fotó: Balázs Lajos / Fortepan

Kapcsolódó

Sosem találná ki melyik balatoni település verte Budapestet 2,6 milliós négyzetméterárral

Az elmúlt évtizedben mintegy háromszorosára emlekedett a magyar ingatlanok átlagára. - - 2023-ban a KS
Elolvasom

Változik a borravaló és a felszolgálási díj szabályozása – mutatjuk hogyan

A szakmai szövetségekkel együttműködve a Nemzetgazdasági Minisztérium új intézkedéseket vezet be a felszol
Elolvasom

Szenzációs vízalatti villára bukkantak a Balaton-felvidéken a római korból (videóval)

A hegyesdi tó alján rögzített szonárfelvételeken egy ókori villagazdaság központi épületének alapjai rajzol
Elolvasom