“A színek számomra egyet jelentenek az élettel és az örömmel” – Valter Viktor interjú

“A színek számomra egyet jelentenek az élettel és az örömmel” – Valter Viktor interjú

Autodidaktaként csöppent a fotóművészet világába. Mára lélegzetelállító fényképei mellett a drónfotózásba is belekóstolt. Többek között a mi borítóképünk is neki köszönhető. Felvételeinél csak határtalan lelkesedése és optimizmusa lenyűgözőbb. Valter Viktor, fotóssal beszélgettünk.

Mikor jött el az a pont, amikor úgy döntöttél, hogy komolyabban veszed ezt a hobbit?

A fotózás gondolata talán még egészen kiskoromra vezethető vissza. Szenvedélyesen szerettem rajzolni, csak úgy magamnak, talán még a mai napig elő tudnám venni és örömmel lapozni ezeket a “műveket”. Ugyan nem a saját fantáziámra támaszkodva alkottam még itt, még csak nem is mások igényeit próbáltam megalkotni, inkább csak kedvtelésből próbálkoztam kedvenc meséim karaktereinek megrajzolásával. Évekkel később a motorozás adta szabadságérzet megindította bennem azt a fajta életérzést amellyel azonosulni tudtam minden egyes percben. Ezekben az években kezdtem igazán tapasztalni a bőrömön azt, hogy mindent, ami lenyűgöz azt meg kell örökítenem és mindezt meg is tettem szerény mobiltelefonommal. Érezve ennek korlátait a család Canon Bridge gépével már több beállítás lehetőség állt rendelkezésemre, de ezek ismeretének hiánya óhatatlanul arra az elhatározásra vezetett, hogy leüljek és elkezdjem autodidakta módon tanulni a fotózás művészetét. Itt még javarészt a természet és az állatvilág megörökítése kötött le, majd számos ismerős és barát segítségével a kihagyhatatlan portréfotózással próbálkoztam. Hozzá kell tegyem, nem művészeti iskolában végeztem tanulmányaim. A pozitív (de ugyanakkor rengeteg kevésbé építő jellegű szakmai kritikákra és) véleményekre alapozva 2012-től gőzerővel azon voltam, hogy megtaláljam a szívemhez legközelebb álló témát, itt jöttek képbe a kutyás fotózások, majd a kisgyerekekkel való fotózás és ezen 2 témának hálás egyvelege. Minden itt kezdődött részemről és a mai napig így is zajlik, kiegészítve a drónozással.

Kik vagy éppen mik voltak a fontosabb inspirációid?

Ez egy igen érdekes kérdés, már csak az erre való válaszom miatt is. Több téma iránt érdeklődik az ember keresve önmagát, amint a kezébe fogja ezt a csodálatos eszközt. A fent említett témák amelyek érdekelnek, nem fedik példaképeim között szereplő Anastasia Volkova elismert munkásságát. Főként, ami az esküvőfotózást illeti. Rendezvények, esküvők fotózásában csak baráti körökben utaztam eddig. “Hiába” csodáltam évekig a munkáit, nem ebben kötöttem ki.
Házikedvenceink és a körülöttünk levő gyerekek őszintesége a leghitelesebb téma számomra.
Elmúlt éveim munkásságát azonban, akik folyamatosan inspirálták, ők külföldi fotósok mind, akár csak Anastasia. Név szerint, hogy párat említsek: Kaylee Greer, Ksenia Raykova, Claudio Piccoli, Lisa Holloway…


Miért kezdtél drónfotózással is foglalkozni?

A drónok cseppet sem keltették fel az érdeklődésem, amit bánok utólag belegondolva, hiszen mennyivel több csodás Balatonról készült felvételem lenne amiért hálás lennék. Még egy-egy szakmai kiállításon is csak távolról néztem a DJI standot, amin már csak jót mosolygok.
Hogy miért kezdtem a drónfotózásba? A válaszom…Balaton.
Az elmúlt egy évben kezdtem el fényképezőgépemmel eljárni a Balatonra, természetesen amennyire a szabadidőm engedi. Idővel az ember keresi a legszebb kilátókat és újabbnál újabb szemszögből szeretné csodálni ezt a természeti kincset. Bátran kezdtem hát bele. Új teret nyit meg egy fotós számára. Ki ne szeretne ilyen fotókat manapság? Belénk van kódolva, hogy újabb, lehengerlőbb, káprázatosabb felvételekkel tűnjünk ki a közkedvelt social media felületeken, barátainkkal megosszuk ezt a vizuális élményt vagy éppen egyedibb portfóliót mutassunk fel.


A drónvideózással is kísérletezel már esetleg?

A videózás egy külön szakma, én ebben hiszek. Más-más eszközök, kiegészítők és tudástár szükséges hozzá. Igyekszem a lehető legtöbb tudást magamba szívni erről is. Kihívás elé állítva magamat, most elkezdtem egy pár perces videóanyag leforgatását amelynek témája nem meglepő módon a Balaton és közkedvelt helyszínei. Meglátjuk mi sül ki belőle. Bízom benne, hogy publikálható lesz.

Melyek azok a témák, amelyek a leginkább felkeltik az érdeklődésedet és hol helyezkedik el ezek között a Balaton?

Fő témáim között szerepel a gyerek és a kutyafotózás. Mindezek mellett örömmel nyitok az egyedi elképzelések felé. Legyen az gasztro, enteriőr, emberek, esküvő fotózása. Nehéz nem összekapcsolni a Balatonnal ezeket a témákat, ha egyenként szemügyre vesszük. Ettől olyan sokszínű és egyedi a Balaton.


Nem lehet nem észrevenni, a fotóidat átható élénk színeket. Szerinted is meghatározóak ezek a stílusodban?

Imádom a színeket, a fotóim csak indokolt esetben öltöztetem fekete-fehér köntösbe. A színek számomra egyet jelentenek az élettel és az örömmel,épp ezért is kedvelem annyira a napnyugtában megvalósított sorozatokat. Minden színnek megvan a maga jelentése és ezt hagyni kell érvényesülni, jól látható módon, természetesen nem túlzásokba esve.

Milyen terveid vannak az idei évre? Felmerültek-e benned új célok a fényképezéssel kapcsolatban mostanában?

Igyekszem heti szinten, de legalább havi szinten frissíteni főállás mellett a balatoni gyűjteményem és más témákhoz fűződő anyagaim. Saját korlátaim meglépését tartom a legfontosabbnak a fejlődéshez vezető úton, így mindig azon töröm az agyam miként lehetne egyedibbé tenni egy-egy már megvalósított vagy még meg nem valósított ötletet. Saját ügyfélköröm megtartása és bővítése a legfontosabb a jelenlegi helyzetben, úgy érzem. Szakmai oldalról nézve a legnagyobb kihívást a videózás jelentené illetve a balaton.hu-val való együttműködés.




Fotók: Valter Viktor

Kapcsolódó

Nem nagyon kapkodtak az ötmilliárdos tihanyi ingatlan után

A szóban forgó üdülő épületei majdnem húsz éve állnak használaton kívül. - - Első körben nem sikerült
Elolvasom

Páratlan égi jelenségek várnak ránk október második felében

Különleges együttállásokat figyelhetünk meg, amennyiben a felhőzet, illetve annak hiánya, ezt lehetővé tesz
Elolvasom

Kiterjedt kerékpártolvaj hálózatot buktattak le a balatonalmádi rendőrök

A nyomozás végül még a határon túlra is kiterjedt - tájékoztatott a police.hu. - - Egy budapesti lakos
Elolvasom