A kalcium pótlása nem csak tejtermékekkel lehetséges

A kalcium pótlása nem csak tejtermékekkel lehetséges


Mindenki tudja kisgyerekkora óta, hogy tejtermékeket azért kell fogyasztani, hogy a szervezet megfelelő mennyiségű kalciumhoz jusson. Azzal azonban már kevesebben vannak tisztában, hogy miért is van szükségünk rá, illetve ha nem tejfélékből, akkor milyen táplálékokból juthatunk hozzá.

A kalcium létfontosságú ásványi anyag az emberi szervezet számára, hiszen a csontok, fogak megőrzéséhez, az izmok, az idegrendszer optimális működéséhez, továbbá a véralvadás folyamatához egyaránt szükséges. 

Hogyan juthatsz elegendő kalciumhoz, és mennyi az annyi?

Napjainkban divatba jöttek a különféle vitaminok, étrend-kiegészítők. Sokan sokszor számolatlanul és indokolatlanul szedik ezeket a szereket. De szükség van-e ezekre, vagy kielégíthető a szervezet vitaminok és ásványi anyagok iránti szükséglete természetes módon, megfelelő táplálkozással is?

Táplálékaink még kellő odafigyelés esetén sem tartalmazzák akkora mennyiségben az ásványi anyagokat, vitaminokat, mint 50-100 éve, hiszen a földek kimerülése hatással van a termelt zöldségek és gyümölcsök tápanyagtartalmára. Ráadásul napjainkban a globális kereskedelemnek köszönhetően több ezer km-t is utazhatnak az éretlenül leszedett, vegyi anyagokkal kezelt termények. 

Így tehát még kiegyensúlyozott táplálkozás esetén is oda kell figyelni az esetleges tüneteinkre, és azokból következtetni valamely ásványi anyag és/vagy vitamin hiányára. A BodySelect Premium Supplements termékei a legfontosabb ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmazó készítmények, amelyek biztosítják a legfontosabb anyagokat szervezetünk számára.

Sportolók, aktív életet élők, kismamák számára kiemelten fontos a megfelelő tápanyagbevitel.

Egy felmérés szerint az ideális 1000-1300 mg kalcium helyett csak mintegy 6-700 mg-ot fogyasztunk, ami lényegesen kevesebb a szükségesnél. A tej, tejtermékek mellett a lazac, a szardínia, a mandula, a chia mag, a leveles zöldségek, az aszalt füge, a tofu, a zabpehely és a frissen facsart narancslé tartalmaz jelentős mennyiségű kalciumot.

A kalciumhiány tünetei

A kalciumhiány általában tünetmentes, de súlyos esetben fokozott görcskészséget, körömnövekedési zavarokat, hajhullást, allergiára való fokozott hajlamot, továbbá csontritkulást is okozhat.

Akut kalciumhiány ritkán lép fel, mivel a szervezet a vér kalciumszintjének fenntartásához hiány esetén a csontokból vonja el az ásványi anyagot, de ennek súlyos következménye a csonttömegvesztés.

A kalcium felszívódását segíti a D vitamin, ezért annak pótlására is figyelni kell. A megfelelő élelmiszerek fogyasztásával, és napi rendszeres, 15-20 perces napozással ez megoldható.

A kalcium túladagolásának veszélyei

Túladagolás legfőképp vesebetegeknél, valamint 3000 mg-nál nagyobb dózis szedése esetén jelentkezhet.

A túl sok kalcium csökkenti a vas- és cink felszívódását, ezáltal vesekőképződéshez vezethet, de zsibbadást, hányást, székrekedést, mentális zavarokat, izomgyengeséget, súlyos esetben hiperkalcémiát is okozhat. 

Kapcsolódó

Hogyan tarthatjuk életben a lángot a párkapcsolatunkban?

A hosszú távú kapcsolatokban az intimitás megőrzése és a szenvedély fenntartása nem egyszerű, folyamatos fi
Elolvasom

Mik azok a túlfeszültség-levezetők és miért van rájuk szükség?

A túlfeszültség-levezetők olyan eszközök, amelyek célja a villamos hálózatokban keletkező túlfeszültségek h
Elolvasom

Számos előnye van a szerves trágyák használatának

Szerves trágyák segítségével hatékonyan tudjuk feljavítani a talaj összetételét, valamint a biológiai diver
Elolvasom