Borbírálat keretében döntött az egyetem Szenátusa a Pannon Egyetem hivatalos boráról. Két déli és 6 északi parti bort kóstolhattak a Szenátus tagjai a kiválasztás során, mindegyikük 2021-es évjáratú olaszrizling volt. Gyukli Krisztián kiemelte, friss, ropogós, gyümölcsös bortételekkel készültek, mindegyik olaszrizling él és vibrál, igazi nyárias, üdítő hatású borokat kóstolhattak. A nyolc tétel legjobbja a Dobosi Pincészet olaszrizlingje lett, ami 2022. június 3. napjától 2023. június 3. napjáig viselheti a Pannon Egyetem Bora címet. A nyári, könnyű olaszrizlinget origó rendszerrel választották ki.
A borokat tehát nem 1 és 100 pont között értékelték a szenátus tagjai Dobosi Győző borász és Gyukli Krisztián borászok segítségével, hanem a bírálati pontszámok nullától (vagy origótól) való távolsága volt az, ami számított. Így, minden, ami elvitte a bort az ideálistól, az pozitív vagy negatív értékkel 1 és 3 közötti szavazatot kapott. Következésképp az a bor lett a legjobb, amelyik a legkevesebb kilengő értéket és a legtöbb origó szavazatot kapta – magyarázta Dobosi Győző. Az értékelési módszerre azért volt szükség, mert a bírálati szempontok csak egy meghatározott „sávjába” keresték a győztes bort, vagyis egy konkrét kategória legjobb borát. Olyat, ami nem testes – alapesetben ez előny szokott lenni egy bornál.
A Dobosi Pincészet Olaszrizling 2021 bora egy Balaton Oltalom alatt álló földrajzi jelzésű száraz fehérbor.
A Dobosi Pincészet egyik legnépszerűbb bora, igazi mindennapi Olaszrizling. Tiszta, zöldes, világos citrom színben forog a pohárban. Illatában, zöldalma és zöld szilva fejlődik ki, ahogyan szellőzik és melegszik a bor. A korty szerkezete kerek formát ölt. A könnyed testbe belesimul a lágy tónusú savérzet, az alkohol a korttyal arányos.