300 ezer kiló pontyot telepítenek a Balatonba

300 ezer kiló pontyot telepítenek a Balatonba

Az állam által előírt 300 tonna pontyból 117 tonna már a tó vizében van.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. ettől a héttől felgyorsítja a haltelepítéseket. A remények szerint az aszály miatti nehézségek ellenére is decemberig teljesíteni tudja, sőt egynyaras süllőből némileg túl is teljesítette már a előírt mennyiségek vízbe juttatását. Az alacsony vízállás, és a növekvő szállítási költségek miatt kevesebb helyszínen, de a Balaton három medencéjében arányosan engedik a tóba a halakat. A jövő évi horgászjegy árakat november közepén jelentik be – írja a hirbalaton.hu.

Erről Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) vezérigazgatója tájékoztatott egy keszthelyi sajtótájékoztatón szerdán, részletesen beszámolva a telepítések állásáról.

A vezérigazgató kifejtette, a Balatonból még mindig hiányzik 50 centiméter, és az eddigi őszi esőzések nem tudták növelni a befolyókon érkező vizek mennyiségét. Az aszály miatt a társaság tógazdasági területeiből 55 hektárt nem tudtak feltölteni, több száz hektáron pedig csak félig, vagy csökkentett vízmennyiséggel gazdálkodtak, ami miatt több helyen történtek halelhullások. A BHN bízik abban, hogy már rendelkezik olyan tógazdasági háttérrel, ami biztosítani tudja kellő mennyiségben és minőségben is az állam által előírt telepítésekhez szükséges halat, egyebek közt 300 tonna (300 ezer kilogramm) pontyot, amiből már 117 tonna a vízbe került.

„Ez az év nem a halgazdálkodás éve volt és félő, hogy a következő is hasonlóan alakul majd” – fogalmazott a cégvezető.

„Nem kell aggódni azoknak a horgászoknak sem, akik a haltelepítésektől távolabb horgásznak, hiszen a haljelöléses tapasztalatok azt mutatják, hogy nem ott nő fel, és nem ott kerül horogra a hal, ahová telepítettük, hanem a táplálék arányában oszlik el a Balatonban” – mondta Szári Zsolt.

Egy és kétnyaras süllőből a társaság telepítési kötelezettsége 6000 kilogramm, amiből eddig 2180 -at teljesítettek. A lehalászási munka dandárja még csak most kezdődik.

Egynyaras süllőből 250 ezer előnevelt korú példány kihelyezése a kötelezettség, amit 10 ezer darabbal teljesítettek már tavasszal. Ezen túl engedtek, illetve engednek a vízbe balint, compót, előnevelt korosztályú kősüllőt és harcsát is.

Sikeres a mennyhal-program

2015 óta zajlik a mennyhal újrahonosításának programja a Balatonon az agártárca támogatásával. A múlt héten történt az idei telepítés, amikor 8 ezer darab egynyaras példányt engedtek szabadon a balatonszemesi kikötőben.

„Az eddigi törekvésünk sikeresnek tekinthető, egyre több mennyhal visszafogásáról kapunk információt a horgászoktól, és nem csak a telepítések közeléből, hanem a tó minden pontjáról. Érzékeljük azt, hogy ez a kis hal nagyon jól érzi magát a Balatonban, nagyon szépen fejlődik. Amint kialakul egy stabil állomány a tóban, fel fogjuk oldani a mennyhal kifogási, azaz elviteli tilalmát” – mondta Szári Zsolt.

Beszámolt arról is, hogy nyáron megindult a balatonboglári központú Halker Kft.-vel közösen a tavaly uniós eredetvédelmet kapott balatoni ponty vágása, feldolgozása a vendéglősök számára. A cél az, hogy a termelési kapacitás bővítésével a lakossági igényeket is ki tudják elégíteni a jövőben.

A BHN tavaly nem emelte meg a horgászjegyek árait, de idén már rákényszerül. A jövő évi árakat a 2022. november 18-i horgászkonferencián jelentik majd be – hangzott el a sajtótájékoztatón, ahol egy haltelepítést is végig nézhettek a résztvevők a társaság Akvárium nevű horgászcentrumában.



Forrás: hirbalaton.hu
Fotó: berek.hu

Kapcsolódó

35 kiló feletti gigaponttyal dőlt meg a balatoni rekord

A korábbi csúcsot márciusban állították fel egy 34,8 kilós példánnyal. - - Április 21-én, vasárnap ve
Elolvasom

Van, ahol majdnem harminc százalékkal nőtt a szállások ára a Balatonon

A brutális emelkedést a balatonalmádiban elérhető szállások átlagára fémjelzi legjobban. - - Tavalyhoz
Elolvasom

Hatalmas változások jönnek a Budapest és a Balaton közti közlekedésben – mutatjuk a részleteket

Szinte minden buszjáratot felszámolnak, ami a főváros és Balatonfüred között közlekedik. - - Május 1-t
Elolvasom