5+1 balatoni malom, ami még ma is áll

5+1 balatoni malom, ami még ma is áll

A magyar tengert tápláló patakok az egész Balaton-felvidéket behálózzák, így nem csoda, hogy a kor embere kapott az alkalmon és megzabolázta a természet ezen szelíd erőforrásait egy-egy malomkerékkel. Kicsivel északabbra pedig, a Bakony fennsíkjain a szelet hajtották igába a letűnt századok népei. Néhány szerencsés ezek közül a malmok közül, ami túlélte az idő vasfogának harapásait még ma is működik, de a többség már múzeumként funkcionál.

1. Örvényesi malommúzeum

Örvényes ipartörténeti kuriózumának története egészen a 13. századig nyúlik vissza, a Tihanyi Bencés Apátság ugyanis 1211-ben már itt őröltette a gabonáját. Az évszázadok alatt persze rengeteg kézen megfordult az épület és számtalan átépítésen is átesett. A jelenlegi inkarnációjában 1748 óta szolgál a Pécsely-patak mentén, a település határában. Kívülről bármikor megtekinthető, de igény esetén, előzetes egyeztetéssel egy szakszerű tárlatvezetés keretein belül is megismerkedhetünk a helyi molnárok mesterségével.

Fotó: szallas.hu

2. Kotsy-vízimalom, Zalaszántó

Bár a malom már korábban is létezett, de csak a 20. század közepén került a Kotsy család tulajdonába. A ’70-es évekig takarmánygabonát daráltak itt, majd végül a Balaton-felvidéki Nemzeti Park vásárolta fel az ezredfordulón. 2005-ben interaktív múzeumként éledt újjá az épület, ahol az egykori malom életével, munkafázisaival és az itt használt eszközökkel ismerkedhetnek a látogatók.

Fotó: termeszetjaro.hu

3. Plul malom, Csopak

1910-ben építtette a Plul család a nevüket is viselő malmot a Séd patak mentén, ám már 1277-ben is hasonló tevékenységgel foglalatoskodtak a területen. Ez volt a patak partján működő hat malom közül a legfiatalabb. Az ’50-es években államosították és még bő két évtizedig működött. A csopaki önkormányzat 2010-ben újíttatta fel, ma pedig látogatható ipari műemlék

Fotó: szallas.hu

4. Falumalom és Molnárház, Kapolcs

Társaihoz hasonlóan az 1825-ben épült, egykori Szaller-vízimalom épülete is műemlék funkciót lát el Kapolcson, illetve rendezvényhelyszínként is használják. Száz évesnél is idősebb berendezésein keresztül a búza mellett más termények feldolgozásának módját is megismerhetjük előzetes egyeztetés után.

Fotó: kirandulastervezo.hu

5. Fenyves Malom, Veszprém

Interaktív malomtörténeti kiállításon vehetünk részt, ha a veszprémi Fenyves utca felé vezérelne az utunk, ahol lehetőségünk nyílik kipróbálni a munkaeszközöket is. A tulajdonosok 2019-ben vásárolták meg az épületet és restaurálták úgy, hogy az ízig-vérig modern legyen, mégis megőrizze a szakmai autenticitását. Az előzetes bejelentkezés ebben az esetben is szükséges.

Fotó: szallas.hu

+1. Tési szélmalmok

Várpalotától északra találjuk Tés települését egy bakonyi fennsíkon. A falu legnagyobb büszkesége a határában álló két holland típusú, kör alaprajzú szélmalom, melyek közül az egyik még ma is működőképes. Olyannyira, hogy Tés címere is egy szélmalmot ábrázol. A malmokban többféle gabonát is őröltek fénykorukban. Mindkét épület átesett kisebb-nagyobb felújításokon az évek során. Belső megtekintésük idegenvezetéssel szintén előzetes megbeszélés alapján lehetséges.

Fotó: szallas.hu


Fotó: tes.hu

Kapcsolódó

Nem nagyon kapkodtak az ötmilliárdos tihanyi ingatlan után

A szóban forgó üdülő épületei majdnem húsz éve állnak használaton kívül. - - Első körben nem sikerült
Elolvasom

Páratlan égi jelenségek várnak ránk október második felében

Különleges együttállásokat figyelhetünk meg, amennyiben a felhőzet, illetve annak hiánya, ezt lehetővé tesz
Elolvasom

Kiterjedt kerékpártolvaj hálózatot buktattak le a balatonalmádi rendőrök

A nyomozás végül még a határon túlra is kiterjedt - tájékoztatott a police.hu. - - Egy budapesti lakos
Elolvasom