Az akku maximális élettartama és teljesítménye megfelelő töltővel biztosítható

Az akku maximális élettartama és teljesítménye megfelelő töltővel biztosítható

A rendszeresen használt hordozható elektronikai eszközök az egyszer használatos elemek helyett a környezetet jobban kímélő, több százszor is használható akkumulátorokkal is üzemeltethetők.

Az akkumulátorok egyik legújabb generációját a lítium-ion akkumulátorok jelentik, amelyek más kémiájú elemekhez hasonlóan, számos népszerű méretben – AA, AAA, baby, góliát, stb. – kaphatóak, így sokféle eszköznek jelentenek áramforrást. Azonban egyetlen akkumulátor sem ér semmit a hozzávaló töltő nélkül, így a titokzatos 18650 méretűek sem. Mit takar ez az elnevezés? Milyen eszközök használják? Milyen töltő való hozzá? 

Mi a 18650 akkumulátor?

A 18650-es akkumulátor egy újratölthető lítium-ion akkumulátor, amelynek névleges feszültsége általában 3,6 V, és kapacitása 1800 mAh-tól 3600 mAh-ig terjed, és amelynek töltéséhez megfelelő töltőt a 18650-Akku.hu kínálatából választhatsz.

A 18650 neve nem különösebben ötletes, és megfejtése egész egyszerű: a 18 az akkumulátor szélességére, a 65 pedig a hosszára utal milliméterben. A nem túl menő nevet azonban bőven pótolja a teljesítmény és a sokoldalú használhatóság. Az elemlámpáktól kezdve az elektromos szerszámokon át a vapékig, a fényképezőgépekig és a laptopokig számos alkalmazásban használják, még a Tesla Model S és X szériákban is, ugyanis sok cella együttesen lenyűgöző teljesítményt nyújt.

Milyen típusai vannak?

Vásárlásnál talán már találkoztál azokkal az opciókkal, hogy védett és nem védett 18650-es akkumulátorok. De mit is takarnak ezek az elnevezések? 

A védett 18650-es akkumulátorok alapvetően a cellák csomagolásába integrált kis elektronikus áramkört tartalmaznak, amely megvédi az akkumulátort a túlmelegedéstől, a túltöltéstől és a túlzott kisütéstől. Ennek eredményeként kisebb a valószínűsége, hogy felrobbanjanak és sérülést okozzanak, mint a nem védett társaik. 

A nem védett 18650 akkumulátorok azonban nagyobb kapacitással és képességgel rendelkezhetnek, mint a védett cellák, valamint olcsóbbak, azonban nagyobb biztonsági kockázatot rejtenek magukban, ezért különösen fontos tudni, hogyan tartsd biztonságban.

Egy 18650-es akkumulátor feltöltése

A kérdésre nem lehet egyszerű választ adni, számos tényezőt kell figyelembe venni, többek között a márkát és az akkumulátor kapacitását. Általában minél magasabb a milliamper, annál hosszabb az üzemidő. De természetesen az üzemidő attól is függ, hogy milyen és mennyire energiaigényes eszközben használják őket.

Lassú, gyors és szupergyors töltők közül választhatsz, de a töltési sebesség az akkumulátor függvénye, érdemes a gyártó ajánlásai alapján választani. Sok tényezőtől függ, de egy 2600 mAh-s 18650 akkumulátor töltése általában 4 órát vesz igénybe, míg egy 3500 mAh-s cellánál 5-6 órát kell várni a teljes feltöltésig.

Az 18650 méretű elemek között rengeteg hamisítványt találni, amelyek komoly biztonsági kockázatot hordoznak, ezért érdemes drágább, de neves gyártótól származó minőségi darabokat és hozzávaló töltőt vásárolni.

Kapcsolódó

Matrac vagy ágy? Érvek és ellenérvek

Nincs jobb érzés annál, mint egy hosszú munkanap után álomra hajtjuk a fejünket a saját ágyunkban. Ehhez az
Elolvasom

Válassz minőségi kutyatápot, hogy a kedvenced mindig egészséges és boldog legyen!

Ahhoz, hogy egy valóban minőségi kutyatápot találhass a kedvenced számára, meg kell értened néhány alapvető
Elolvasom

CBD a szorongás leküzdéséhez

Bár a többségünknél eltérő, hogy bizonyos tényezők milyen gyakran váltanak ki aggodalmat, de egy biztos, a
Elolvasom