Budapesten és vidéken is sok olyan cukrászdát találunk, ahol igazi főzött olasz fagylaltot árulnak, ám nem mindenkinél elérhető a házhozszállítás. Szerencsére a Hisztéria Fagylaltnál ez nem így van! Ha te is szeretnél tőlük rendelni, kattints IDE!
Innen rendelj Budapesten, ha olasz fagylaltot szeretnél
Az olasz csoda, ami meghódította a világot
Feljegyzések szerint már az ókori Egyiptomban és Kínával is előszeretettel fogyasztottak tört jéggel összekevert gyümölcsöket, és a hódító Nagy Sándor szerette a nektárral és mézzel megédesített hideg desszertet. Nero császárnak például szokása volt, hogy elküldje embereit a hegyekbe, hogy havat hozzanak neki, amihez aztán gyümölcslevet kevertek. Hiába a sok előd, a világ olaszoknak tulajdonítja a fagylalt megszületését, amit Medici Katalin, III. Henrik felesége tett népszerűvé a francia arisztokrácia körében. A közemberek számára pedig egy szicíliai cukrásznak köszönhetően lett elérhető az édesség, aki 1660-ban a párizsi Café Procope-ban mutatta be receptjét.
Közel száz évvel később már az amerikai elnöki fogadások asztalain is feltűnt az olasz főzött fagylalt, és még majdnem ugyanennyi időnek kellett eltelnie, hogy ott is elérjen a lakossághoz. A szigetelt hűtőházak feltalálása nagyot lendített az ügyön, a fagylaltgyártásból iparág lett, bár persze a tömeggyártás azt is magával hozta, hogy az eredeti recept felhígult és egyre inkább nélkülözte a minőséget. De milyen is az igazi olasz fagylalt?
Így készül az igazi olasz fagylalt
Ha magunk is elkészítenénk a „gelato”-t, akkor az eredeti recept alapján szükségünk lesz zsírosabb tejre vagy tejszármazékra, cukorra és tojássárgájára, amiket egy lábasban kell összefőzni, és ízesíteni például étcsokoládéval vagy vaníliával.