Hova megy nyaralni, aki a Balaton mellett éli a mindennapjait?

Hova megy nyaralni, aki a Balaton mellett éli a mindennapjait?

A Balaton Magyarország – és nem mellesleg Közép-Európa – legnagyobb tava, mely sokunk gyerekkorának volt állandó nyaralóhelye. A gyönyörű tájak, a fürdés, a lángosozás, a kirándulás és a vitorlázás rendkívül csábító lehet mindenki számára, de mi a helyzet azokkal, akik a hétköznapokban is itt élnek? Nekik a tó vize megszokott látvány, ami nem sok újdonságot tartogat, hova megy tehát nyaralni az, aki a környéken lakik? Ezt vizsgáljuk az alábbiakban. 

1. Az örök klasszikus: a horvát tengerpart 

A Dunántúlon elterülő Balatontól csupán egy órát kell autózni, és máris a horvát határon vagyunk, négy órán belül pedig akár a tengerpart is elérhető. Ez azt jelenti, hogy az országnak ebből a részéből akár egy hétvégére is leugorhatunk az Adriára, sok balatoni lakos választja tehát ezt az úticélt, nem is véletlenül. Horvátországban gyönyörű, sziklás és kavicsos strandok és kristálytiszta víz várja a nyaralókat, ahol a pancsolás és a napozás mellett akár a búvárkodásra is lehetőségünk nyílik. 

Az ország dúskál a látnivalókban, a horvát konyha pedig igen változatos és ízletes – különösen a tengerparti régiókban. Horvátországban számos ismert borvidéket látogathatunk meg, a helyiek barátságosak és vendégszeretők, az árak pedig jellemzően nem haladják meg az itthoniakat, egy jó nyaraláshoz pedig ennél nemigen kell több. 

2. Ausztria nagyvárosai

A Balatonról – még annak déli partjáról is – 3-4 óra alatt eljuthatunk Bécsbe vagy akár Graz-ba is. Mindkét város gyönyörű, és rengeteg szórakozási lehetőséget, látnivalót kínál. Stájerország fővárosában, Graz-ban megcsodálhatjuk a reneszánsz-barokk stílusú óvárost, a város jelképének tekintett óratornyot, a Várhegyet vagy az Eggenberg-kastélyt, kirándulhatunk a Mura völgyében vagy a stübingi skanzenben. 

Bécsben – melyet idén ötödször választottak meg a világ legélhetőbb nagyvárosának – vár minket Ausztria leghíresebb látványossága, Schönbrunn, ahol a palota, a kert, a labirintus és az állatkert akár több napra is elegendő látnivalóval szolgálhat. A városban megtekinthetjük még a Szent István Székesegyházat, a Belvedere palotát vagy éppen a Parlamentet, este pedig élvezhetjük a pezsgő éjszakai életet.

3. Budapest

Fővárosunk az egész ország lakossága, de a külföldiek körében is népszerű úticél, mivel azonban a Balatonról vonattal is egyszerűen megközelíthető, a környékbeliek is szívesen keresik fel Budapestet. Itt aztán biztosan nem lehet unatkozni: a városnézés mellett lehetőségünk van részt venni különböző gasztronómiai programokon, tematikus fesztiválokon, szabadtéri koncerteken és színdarabokon, a hőségben pedig betérhetünk egy hűvös, légkondicionált múzeumba vagy meglátogathatjuk valamelyik gyönyörű fürdőkomplexumot is. 

4. A tökéletes kikapcsolódás: egy közeli wellness-hotel

A nyaralás lényege az, hogy egy kicsit magunk mögött hagyjuk a hétköznapokat. Ez nem csupán azt jelenti, hogy kikapcsoljuk a munkahelyi telefonokat, hanem azt is, hogy néhány napig nem végzünk házimunkát, nem főzünk, hanem kizárólag magunkkal foglalkozunk. Erre a legjobb lehetőség természetesen egy wellness-szálloda, hiszen itt aztán semmi kötelező tennivalónk nincs. Ébredés után általában svédasztalos reggelivel várnak minket, majd ha teleettük magunkat, kezdődhet a fürdés, a napozás, a medenceparti olvasgatás, a masszázs, az arckezelés, a szaunázás vagy egyszerűen az alvás. 

Ha ezt a programot összekötnénk egy kis városnézéssel is, akkor annyi a dolgunk, hogy egy fővároshoz közeli szállodát keresünk: választhatjuk például a Budapest Airport Hotel Stációt****, melyet Siófokról alig több, mint egy óra alatt el is érhetjük. 

+1. A Balaton

Természetesen azoknak, akik a magyar tenger partján élnek, a tó látványa idővel a mindennapok részévé válik, ezért teljesen érthető, ha időnként új helyek felfedezésére vágynak. A nyaralás része az is, hogy egy kicsit kiszakadjunk a hétköznapokból, ezt pedig nem könnyű a lakhelyünkön megtenni, vegyük azonban figyelembe azt is, hogy a Balaton rendkívül változatos programokat kínál mindenkinek. 

A déli part lakói is élvezhetnek egy badacsonyi bortúrát, ahogy az északiaknak is kikapcsolódást jelenthet egy siófoki éjszaka, de arról se feledkezzünk meg, hogy nyáron egymást váltják a fesztiválok és rendezvények, így ezekben a hónapokban a tó közelében biztosan nem lehet unatkozni. Egy rohanós munkanapon ráadásul a balatoni lakosok sem töltik idejüket a parton fekve, így a szabadság alatt számukra is remek kikapcsolódás lehet akár a strandolás, akár egy közös vitorlázás a barátokkal. 

A Balaton nem mindig egyenlő a nyaralással!

A magyar tenger rajongói számára az, hogy valaki a Balaton partján él, egyet jelent a megvalósult álommal. Gondoljunk azonban bele abba, hogy mi év közben mivel töltjük a napjainkat? Dolgozni járunk, aztán hazamegyünk, elvégezzük a házimunkát, időt töltünk a családunkkal, és máris elérkezik a következő dolgos hétköznap. Ez nincs másként egy balatonparti településen sem, így könnyen előfordulhat, hogy az itt lakók hetekig ki sem jutnak a tó partjára. Ha erre mégis gyakrabban van lehetőségük, teljesen érthető, hogy a szabadságot már nem itt szeretnék tölteni. 

Szerencsére a környék kiváló, hiszen a Balaton partjáról számos remek nyaralóhelyre egyszerűen eljuthatunk: néhány órán belül elérhetjük fővárosunkat, a Budapest Airport Hotel Stációt**** vagy éppen a horvát tengerpartot, nyáron tehát balatoni lakosként a lehetőségeink száma gyakorlatilag végtelen.

Kapcsolódó

Biztosítsd otthonod komfortját az unokáidnak is! 

A családi házat általában nemcsak magunknak építjük, hanem az utánunk következő generációk számára is, így
Elolvasom

Igaz vagy hamis? Táplálkozási tanácsok a közösségi médiában

Amint van egy kis szabadidőnk, máris a közösségi médiát pörgetjük. Az egészség és a táplálkozás felkapott t
Elolvasom

Okoseszközök iskolakezdéshez

Az új tanévre nem lehet eléggé felkészülni. Manapság azonban már nem biztos, hogy a füzetek beszerzése ele
Elolvasom