Pert vesztett a Balaton-partot kikotró zánkai ingatlantulajdonos

A férfi engedély nélküli stéget is épített.

Lassan másfél éve tett feljelentést a zánkai önkormányzat amiatt, mert egy 180 négyzetméteres tóparti önkormányzati telket egyszerűen kikotort a mögötte levő terület tulajdonosa, így vezetve a Balatont a saját telkéig. A HírBalaton annak járt utána, hol tart az ügy: az önkormányzat első fokon pert nyert, a rendőrség pedig befejezve a nyomozást, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt javasolt vádemelést az ügyészségnek.

Filep Miklós, Zánka polgármestere számolt be a HírBalaton megkeresésére arról, hogy az érintett ingatlantulajdonos, egy ercsi férfi, peres úton kívánta bizonyítani, hogy az általa korábban elkerített, majd kikotort önkormányzati területet már korábban jogszerűen elbirtokolta. A Veszprémi Járásbírtóságon folyó pert elveszítette első fokon. A fellebbezési határidő a napokban lejárt, de a bíróság még nem adta ki a végzést, ami jogerőssé teszi – summázta a pillanatnyi helyzetet a település első embere.

Az előzményekhez tartozik, hogy a településrendezési tervben régóta parti sétány kialakítását tervezték az érintett mocsaras, lápos, növényzettel borított partszakaszon, amit a közeljövőben kíván megvalósítani Zánka önkormányzata. Másfelől a mintegy 13×14 méteres önkormányzati területet sajátjaként használta a mögötte lévő ingatlan előző tulajdonosa is. Az új, azaz a mai tulajdonos, aki közel húsz éve vette meg az ingatlant, az elbirtoklás legalizálásáért azután indított pert, hogy az önkormányzat felszólította, bontsa el a település parti sávját is lekerítő kerítését, továbbá feljelentette a kikotort földterület miatt.

Meglepetések

Meglepetést okozott, hogy bár az önkormányzat természetkárosításért jelentette fel a területét elkotró telektulajdonost, az ügyben eljáró kormányhivatal ezt nem találta megalapozottnak – idézte fel a polgármester. A vízügyi hatóság sem találta kifogásolhatónak a Balaton medrének kiszélesítését, de elbontatta az ercsi férfi által időközben megépített engedély nélküli bejáróstéget.

A 2023 májusában kikotort mintegy 150 köbméternyi föld a mai napig ott púposkodik az ingatlantulajdonos Balaton-partivá vált kertjében.

Az ügyben nyomozó Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság, az egy éven át tartó büntetőeljárásban nem természet-, és nem környezetkárosítás, hanem a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt javasolt vádemelést az ügyészségnek idén május végén.

Az ügyben kiadott közlemény szerint:

„..egy 65 éves ercsi lakos .. 2023 májusában az egyik zánkai, közvetlen Balaton-parti ingatlanon engedély nélkül gépi földmunkavégzést folytatott. Ennek során jelentős mennyiségű iszapos földet termelt ki, majd azt a közvetlen szomszédságában található saját területére rakta le halomba. A szakértői vélemény alapján a férfi által kitermelt föld hulladéknak minősül.”

A bíróság még nem hozott ítéletet ebben az ügyben.

Az eredeti állapot visszaállításról még nincs szó

Filep Miklós úgy tudja, hogy az eredeti állapot visszaállítását vagy az önkormányzat harcolhatja ki újabb polgári peres eljárásban, vagy a remények szerint a büntetőeljárásban születhet olyan ítélet, aminek megoldásaként a kitermelt földet visszahelyezik az eredeti helyére.

Persze felmerülhet az újabb kérdés, ha hulladéknak minősítették a kitermelt földet, szabad-e hulladékkal visszaállítani a tó medrének eredeti partvonalát.


Forrás: hirbalaton.hu

Kapcsolódó

Indokolatlanul támadtak a bulizókra egy balatoni diszkóban

Állítólag lökdösődéssel vette kezdetét a kalamajka. - - A Fonyódi Járási Ügyészség garázdaság és könny
Elolvasom

A héten már ingyenes a parkolás a szezonálisan fizetős parkolókban Siófokon

A változtatások hétfő óta vannak érvényben. - - Szeptember 16-tól ismét visszaállt a szezonon kívüli p
Elolvasom

170-nél is több tűzoltói beavatkozás történt szombaton

Szombaton és vasárnap is folytatódott a viharos időjárás által okozott károk elhárítása, a legtöbb segíts
Elolvasom