A másodzárak jelentősége

A másodzárak jelentősége

Amennyiben a szabadidejét szeretné házon kívül is nyugodtan tölteni, és kirándulás, strandolás közben nem akar azon aggódni, hogy vajon értékei biztonságban vannak-e, akkor érdemes komoly figyelmet fordítania az otthona védelmére.

Az mindenképpen fontos, hogy főzárként egy olyan megbízható darabot válasszon, mint az FTH biztonsági ajtózár, ami a Zárdiszkont – Online zárszaküzlet cilinderbetétes bevésőzár kínálatában is megtalálható, viszont ezt kiegészítendő, érdemes másodzárat is szereltetni, hiszen például egy társasházi lakás esetében a bejárati ajtó az egyetlen védelmi vonalat jelenti.

Az ajtó biztonsága

A bejárati ajtó biztonsági szintjét két fő tétel adja: az ajtólap, illetve a zárbetét(ek) minősége.

Természetesen a fő cél az lenne, hogy mind a kettő magas minőséget képviseljen, hiszen ez a betörők nagyobbik részét távol tartja, azokat pedig, akik mégis próbálkoznak, jó eséllyel kudarcra ítéli.

Gyakori hiba, hogy valaki komoly összeget fektet egy jó biztonsági ajtóba, viszont a bele kerülő zárszerkezet, vagy akár csak a cilinderbetét silány, ez esetben viszont az ajtóba fektetett összeg is pénzkidobás volt.

Ugyancsak fölösleges egy semmicske ajtót komoly zárakkal cicomázni, hiszen a betörők úgyis a leggyengébb ponton fogják támadni a rendszert.

A biztonsági ajtózárak közül kiemelkedik a FTH Biztonsági ajtózár (főzár) 60/85 termék, amely háromszor is ráfordítható zárat tartalmaz. Váltós: a csapdanyelvet itt a kilinccsel és a zárbetéttel is hátra lehet húzni. Jobbos és balos ajtóba is kiváló választás.

Másodzár, a szükséges erősítés

Ha van egy jó főzárunk, mint a fentebb említett modell és egy elfogadható minőségű ajtólapunk, akkor nem biztos, hogy másra is szüksége lesz, nézzük azért végig a másodzárakat is! Ezek legfontosabb feladata a felfeszítés elleni védelem, tehát a főzár funkcióját erősítik.

A másodzárak típusai

A másodzáraknak többféle típusa is ismeretes, a legrégebbi, legismertebb, és talán legprimitívebb megoldást az ajtóláncok jelentik, de meg kell mondjuk, hogy az általuk nyújtott védelem inkább csak pszichológiai, hiszen egy megfelelő vágószerszámmal igen gyorsan ki lehet őket iktatni.

Hasonlóan naiv megoldást kínálnak a régi kistestű gombos felső zárak is, azon kívül, hogy elaltatják a gyanakvásunkat, sok mindenre nem képesek.

A hevederzárak a másodzárak egyik legismertebb csoportját alkotják. Ezek a szerkezetek két-három rudat mozgatnak jellemzően, a fal két oldalába záródnak: ezek remek védelmi eszközök felfeszítés ellen.

Vannak még a kevésbé ismert rászegező zárak is, melyek olyan helyeken is alkalmazhatóak, ahol a hevederzárat valamiért nem lehet telepíteni, ezek is komoly védelmi szintet képviselhetnek felfeszítés ellen.

A másodzárak nagyon fontos előnye a betöréshez szükséges idő elnyújtása, ami miatt a betörő akár menet közben is feladja a próbálkozást. Hiszen feltörhetetlen zár-rendszer nincsen, viszont olyan igen, ami elveszi az illetéktelen behatolók kedvét a bűncselekmény elkövetésétől.

Kapcsolódó

Betonfúrás hatékonyan: van rá megoldás

A fúró-vésőkalapácsok hatalmas segítséget jelentenek a különböző munkálatok során. Nagy előnyük, hogy mind
Elolvasom

Milyen kritikus infrastruktúrák érintettek a NIS2 irányelv bevezetése során?

Az egyre terjedő digitalizáció újabb feladatok elé állítja az Európai Uniót. Erre pedig reagálni kell. Így
Elolvasom

Vajon kizárólag esztétikai döntés a szemhéjplasztika?

A kor előrehaladtával, ahogy a testünk számos pontján, úgy a szemünk környékén is meglátszik az idő kímélet
Elolvasom