Honnan tudhatom ki hívott engem? – Tanácsok a csaló hívások elkerülésére!

Honnan tudhatom ki hívott engem? – Tanácsok a csaló hívások elkerülésére!

Nagyon gyakori, hogy olyan szám hív minket, melyet nem ismerünk fel, de SMS is gyakran érkezik ilyen számról. Persze megeshet, hogy csak egy rokon vagy ismerős hív minket egy új számról, vagy céges ügyfél keres, akinek nincs még meg a telefonszáma, de gyakoribb, hogy csalók keresnek bennünket.

A csaló hívások és SMS-ek egyre inkább elszaporodnak, és bizony nagyon sokan esnek áldozatul, főleg az idősebbek körében. Kecsegtetnek minket nyeremény játékkal, hívhatnak pénzintézet nevében, de bajba jutott barát nevében is keresetnek. Akkor járunk a legjobban, ha az ilyen hívásokat fel sem vesszük, illetve blokkoljuk ezeket a számokat. De honnan tudhatnánk, hogy ki hívott minket telefonon, ha fel sem vesszük? Szerencsére erre már számos módszer létezik, úgyhogy van arra lehetőség, hogy elkerülhessük a csalókat, de akár a telemarketingeseket is.

A következőkben bemutatjuk azokat a lehetőségeket, melyek segítségével ki tudjuk deríteni, hogy ki hívott minket ismeretlen számról, illetve, hogy érdemes-e felvennünk/visszahívunk az adott számot.

Keresés online adatbázisban

Amikor ismeretlen szám hív minket, ne az legyen az első reakciónk, hogy visszahívjuk, vagy felvesszük, hanem hogy megfigyeljük magát a számot. Sokszor már az előhívószám is gyanús lehet, különösen, ha külföldi szám keres bennünket. Az online adatbázisok nagy segítséget nyújtanak ilyenkor, ugyanis ezek segítségével könnyen ki lehet deríteni, ki hívott erről vagy arról a számról. Ezek az oldalak rendívül hasznos, ilyen például a telefonszam-tudakozo.hu, mely egyrészt egy keresőt biztosít a számukra, ahova beírhatjuk az ismeretlen számot, ha pedig az létezik az adatbázisba, azonosítja is nekünk.

Van azonban az oldalon egy KI hívott fül is, mely nemcsak a keresőt tartalmazza, hanem a legfrissebb telefonszámokat is, amelyekre mások kerestek, de a hozzászólásokat is láthatjuk, hogy az adott telefonszámmal kinek mi volt a tapasztalata. Ez nagy segítség lehet a csaló telefonszámok azonosításában, érdemes tehát igénybe venni, ha olyan szám hívott minket, melyet nem ismerünk.

Az SMS-ekkel is célszerű óvatosnak lenni, ugyanis nagyon sok a kamu SMS, ami vírus vagy szintén csalás. Az SMS-hez tartozó telefonszámokat is érdemes néha ellenőrizni, bár sokszor egyértelműen látszik, hogy csalásról van szó.

Telefonos szolgáltatók tudakozóit is használhatjuk

Ha a fenti módszer segítségével nem tudtuk kideríteni ki hívott minket, akkor érdemes a telefonos szolgáltatónkkal felvenni a kapcsolatot, ahol segíthetnek beazonosítani a hívót. Nem árt azonban tudni, hogy csak akkor teszik meg ezt, ha valóban zaklató vagy gyanús hívásról van szó, ám mindenképp célszerű tenni egy próbát.


Letölthetünk hívásazonosító és hívásblokkoló alkalmazást is

Léteznek úgynevezett hívásblokkoló alkalmazások is, melyek amellett, hogy azonosítják a hívót, még blokkolni is tudják azt, ha az adatbázisuk szerint csaló vagy gyanús hívásról van szó. Ezek az adatbázisok folyamatosan frissülnek a felhasználók visszajelzései alapján.

Kapcsolódó

Biztosítsd otthonod komfortját az unokáidnak is! 

A családi házat általában nemcsak magunknak építjük, hanem az utánunk következő generációk számára is, így
Elolvasom

Igaz vagy hamis? Táplálkozási tanácsok a közösségi médiában

Amint van egy kis szabadidőnk, máris a közösségi médiát pörgetjük. Az egészség és a táplálkozás felkapott t
Elolvasom

Okoseszközök iskolakezdéshez

Az új tanévre nem lehet eléggé felkészülni. Manapság azonban már nem biztos, hogy a füzetek beszerzése ele
Elolvasom