Hogyan válasszuk ki a tökéletes futócipőt?

Hogyan válasszuk ki a tökéletes futócipőt?

A tökéletes futócipő megtalálása kiemelten fontos, hiszen a futás bizony jelentős extra terhelést jelent lábfejünk és bokánk számára. Emiatt a megfelelő méret, típus és kialakítás mellett még számos kisebb-nagyobb szempontot és választási trükköt kell figyelembe vennünk.

Megfelelő méret fontossága

Kezdjük talán a megfelelő méret kiválasztásával. Ez ugyan nem hangzik különösebben nehéz feladatnak, a futás intenzitására való tekintettel a futócipő esetében azonban kiemelten fontos a megfelelő méret. Hiszen a sétához képest futás során jóval nagyobb terhelést teszünk lábfejünkre és bokánkra. A méret esetében tartsuk szem előtt, hogy a két lábfejünk mérete bizony jelentősen eltérhet. A lábfejünk centiméterben lemért hosszúsága sokat segíthet, hiszen ennél általánosságban egy-másfél centiméterrel kell a cipőnek hosszabbnak lennie. Végezetül a futócipő felpróbálásakor igyekezzünk olyan zoknit viselni, melyben majd futni is tervezünk. Apró tipp továbbá, hogy amennyiben két méret között elbizonytalanodunk, szinte mindig a nagyobb méret mellett ajánlott döntenünk.

Az ár bizony számít

Ugyan sok esetben lehet jó ötlet az alacsonyabb árkategóriás kínálatot is végig nézni, ez futócipők esetében ritkán igaz. Ennek oka, hogy egészségünk érdekében mindenképpen azon márkák közül ajánlott választani, melyek valóban a futás okozta extra terhelést figyelembe véve tervezik a cipőket.

A terep is meghatározó

A fentiek mellett a futóterep is fontos, hiszen ennek függvényében tudunk választani a férfi és női futócipő kínálatban. Az alapvető választás az aszfalton és a terepen történő futás lehet. Az aszfalton történő futáshoz ugyanis a könnyebb kialakítás a jellemző, míg a terepcipők esetében masszívabb és merevebb kialakításra kell számítanunk.

Kezdő futók esetében érdemes az aszfaltra kialakított cipőket figyelembe venni, hiszen a puha és rugalmasabb jellemzők csökkentik majd a korábban nem tapasztalt terhelést, melyet lábunk futás során tapasztal.

Fotó: W PRODUCTION – stock.adobe.com

Kapcsolódó

Jövőre érkezik a MotoGP a Balaton Park Circuitre

A megállapodás a jövőre nézve is bíztató lehet a balatonfőkajári pálya számára. - - A balatonfőkajári
Elolvasom

Szombaton rajtol el a BalatonFondo Balatonfüredről

A nevezők egy 68 és egy 112 kilométeres távot is választhatnak. - - A BalatonFondo idén is visszatér
Elolvasom

A Balaton Park Circuit is szerepet kaphat a jövő évi MotoGP versenyen

A balatonfőkajári pálya tartalékhelyszínként már korábban is szerepelt a rangos verseny desztinációi között
Elolvasom