Számos előnye van a szerves trágyák használatának

Számos előnye van a szerves trágyák használatának

Szerves trágyák segítségével hatékonyan tudjuk feljavítani a talaj összetételét, valamint a biológiai diverzitását. A megbízható forrásból beszerzett trágyában nincsenek kórokozók és gyommagvak sem, köszönhetően annak, hogy hőkezeléssel elpusztítják őket.

Nem szabad azonban ezt az eljárást túl magas hőmérsékleten elvégezni, ebben az esetben ugyanis a szerves trágyák teljesen sterillé válnak, és nem maradnak bennük hasznos baktériumok, mikroorganizmusok sem. Ezek márpedig fontosak, hiszen az a feladatuk, hogy megakadályozzák a tápanyagok kimosódását a talajból. Ennek köszönhetően a növények egészségesebbek és életképesebbek lesznek.

Amit a szerves marhatrágyáról tudni kell

A szarvasmarhatrágya alkalmazásával gazdagíthatjuk a talaj humusztartalmát. A Tribu által gyártott szerves marhatrágya-granulátum nedvességtartalma tíz százalék. Ez azt jelenti, hogy gyorsan lebomló a szerkezete, ha a pelletet nedvesség éri, gyakorlatilag rögvest fel is szívódik. A különböző növények gyökerei számára így felhasználhatóvá válik a zsák tartalma.

Előállításához az istállótrágyát több hónapon át érlelik. A procedúra során több alkalommal átnedvesedik, majd komposztálódik. Ezen folyamatok eredményeként képződik a humusz. A következő lépés során a trágyában található vizet 70 Celsius-fokon párologtatják. Ez a hőmérséklet azért ideális, mert így még nem károsodnak a benne lévő hasznos élő szervezetek. Végeredményként egy olyan termék keletkezik, amelynek szervesanyag-tartalma 65 százalékos.

Miért olyan hasznos a marhatrágya?

Kimosódási veszteség nélkül ki lehet juttatni a földekre tavasztól őszig, függetlenül attól, hogy éppen milyen az időjárás. Szerves anyagokkal vetés és ültetés előtt is pótolhatjuk a tápanyagokat, ugyanakkor fejtrágyázásra is hasznosíthatók.

Ha nagyjából 5-15 centiméteres mélységben bedolgozzuk a földbe, akkor lesz a lehető legjobb a hatása a talajéletre. Fontos, hogy a pellet kijuttatása után az érintett területet öntözzük meg alaposan. Előrelátó döntés, ha például egy gyümölcsösben eső vagy havazás előtt alkalmazzuk, de az sem probléma, ha a hóra szórjuk ki. A szőlőültetvényt vagy akár a pázsitot is segíthetjük marhatrágyával.

A baromfitrágya használatának előnyei

A baromfitrágyák tartalmazzák a növények számára nélkülözhetetlen makro- és mikroelemeket. A marhatrágyához hasonlóan hőkezelésnek vetik alá és granulált formában be lehet szerezni. Minden zöldségkultúra esetén jó szolgálatot tesz. Segíthetjük vele a káposztafélék, az uborka, a burgonya, a dinnye, a szamóca, a szőlő és a gyümölcsösök tápanyagellátását is.

Más szerves trágya fajtákat is lehet kapni

A Siforga szerves trágyában egyenlő arányban található baromfitrágya és zöld növényi komposzt. Mivel magas a káliumtartalma, így pázsitok gondozásához tökéletes választás. A kalciumhiány tüneteinek leküzdéséhez is használható. Megtrágyázhatjuk vele a paradicsomot és a paprikát, de más zöldségkultúrákat is. Szőlőültetvények és gyümölcsösök esetén is alkalmazzák.

Kapcsolódó

Minden, amit a műanyag zsákokról tudni érdemes

Vessünk csak egy pillantást a saját háztartásunkra, és máris nyilvánvalóvá válik, hogy egy fontos termékről
Elolvasom

A másodzárak jelentősége

Amennyiben a szabadidejét szeretné házon kívül is nyugodtan tölteni, és kirándulás, strandolás közben nem a
Elolvasom

Betonfúrás hatékonyan: van rá megoldás

A fúró-vésőkalapácsok hatalmas segítséget jelentenek a különböző munkálatok során. Nagy előnyük, hogy mind
Elolvasom