Bakancslistás helyek a Balaton körül – Tóni bácsi kunyhója, Szentgál

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Tóni bácsi kunyhója, Szentgál

Kevés annyira otthonos erdei pihenőhely van az országban, mint a Szentgál külterületén létesített Tóni bácsi kunyhója. Az építmény nevével kedvesen Dr. Majer Antal erdőmérnök és egyetemi tanár előtt tiszteleg, aki 1945-ben lett a Szentgáli Erdőgondnokság vezetője és akinek nevével mára szinte eggyé forrott a közeli Miklós Pál-hegy legendás tiszafása.

A fent említett, híres tiszafás hegy nyugati oldalán, a P-vel jelzett turistaösvényről egy rövidebb kitérővel érhetünk el a kissé eldugott védházig. A nyitott faépület nem csak menedéket nyújt a természet viszontagságai elől, de páratlan kilátás is tárul a környező rengetegre és a Cinca-patak völgyére is, így pihenőhelyként is érdemes beiktatni egy túrán.


Bútorzat a gerendákból ácsolt beálló ablakánál található, melyet két pad és egy asztal tesz ki. Itt üldögélve, netán falatozva, gyönyörködhetünk az egyedülálló bakonyi panorámában. Az épület azonban félig nyitott, így éjszakai menedékhelyként csak tavasztól őszig alkalmas. Ebben az időszakban viszont négy ember is elfér a kavicsos padlón, ha esetleg itt érne az est néhány kaladort.


A kunyhó viszonylag rejtett földrajzi helyzete miatt tüzet rakni és szemetelni tilos, erre külön felszólítás hívja fel a figyelmet (bár az utóbbi magától értetődő). A P jelzésen haladva azonban, mintegy másfél kilométerre, szintén találunk egy faházikót, melynél már tűzrakóhely is adott, amennyiben mindenképp sütögetéssel szeretnénk zárni a kirándulást.


Fotók: termeszetjaro.hu

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Barnagi Kálvária

Barnag a Balaton-felvidék kevésbé ismert, de nem kevésbé ragyogó gyöngyszemeinek egyike, amely a tótól, kis
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kási vár, Nyim

A Somogy megyei Nyim község külterületén állnak egy Árpád-kori vár maradványai, melyeket a természet mára o
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Taliándörögdi Űrtávközlési állomás

A héten rovatunk egy igazi kuriózumot vesz górcső alá, a 47 éve épült taliándörögdi Űrtávközlési állomást,
Elolvasom