Mik azok a túlfeszültség-levezetők és miért van rájuk szükség?

Mik azok a túlfeszültség-levezetők és miért van rájuk szükség?

A túlfeszültség-levezetők olyan eszközök, amelyek célja a villamos hálózatokban keletkező túlfeszültségek hatásainak csökkentése, illetve azok teljes kiküszöbölése. Ezek a berendezések védelmet nyújtanak a fogyasztók számára, megakadályozva, hogy károsodjanak a váratlanul keletkező, magas feszültségű impulzusok hatására.

A Penta Elektriknél sokféle túlfeszültség-levezető kapható, így bárki könnyen megtalálhatja a számára ideális terméket.

Mi idézhet elő túlfeszültséget?

A túlfeszültség jellemzően kétféle, külső és belső forrásból eredhet. A külső túlfeszültségek leggyakrabban villámcsapások következtében alakulnak ki, amelyek az elektromos hálózatba hirtelen, nagy mennyiségű energiát juttatnak be.

A belső túlfeszültségek pedig a hálózaton belüli kapcsolási folyamatok, például nagy teljesítményű gépek be-, illetve kikapcsolása következtében keletkeznek. Mindkét esetben a túlfeszültség-levezető kulcsszerepet játszik a hálózat és az azon működő fogyasztók biztonságának fenntartásában.

Védelmi fokozatok

A háromfokozatú túlfeszültség-levezetés lényege, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentse a villámcsapásokból, kapcsolási eseményekből és egyéb forrásból eredő túlfeszültségek hatását. A háromfokozatú védelem különböző helyeken, eltérő eszközök használatával valósul meg, amelyek együttműködve biztosítják a maximális védelmet.

Első fokozat, durva védelem: Ezt villámvédelemnek is szokták nevezni, és a fő elosztópanelnél található. Ez a védelem elsősorban a nagy energiájú túlfeszültségek, például villámcsapás vagy hálózati hibák esetén nyújt segítséget. Ennek lényege, hogy a lehető legtöbb energiát elvezesse, mielőtt az elérhetné az épület belső elektromos hálózatát.

Második fokozat, közepes védelem: Ez már az épület belső elektromos rendszerének egyes részeit védi. Ez a fokozat gyakran az elosztódobozokban vagy az egyes áramköröknél kerül telepítésre, hogy a hálózati feszültség ingadozásait és a kisebb túlfeszültségeket is hatékonyan kezelje. Ebben a szakaszban használatosak a varisztorok, amelyek képesek gyorsan reagálni a közepes mértékű túlfeszültségre.

Harmadik fokozat, finom védelem: Ez a fokozat közvetlenül az érzékeny elektronikus eszközök védelmére szolgál. Biztosítja, hogy a legkisebb túlfeszültség se károsíthassa a berendezéseket. Jellemzően közvetlenül a elektromos készülékek előtt találhatók meg. Itt is varisztorokat, illetve gyors reagálású félvezetőket alkalmaznak, amik gyorsan reagálnak a legapróbb változásokra is. Gyakran használják őket értékes számítógépeknél, televíziónál és egyéb értékes, szabadidős tevékenységet támogató elektronikai eszközöknél.

A túlfeszültség-védelmet nem megfizetni igazi luxus

A túlfeszültség-levezetés kiépítésére érdemes áldozni, hiszen egy egyszeri kiadásnak köszönhetően hosszú évtizedekig védelmet kapnak az elektronikai berendezések, amiknek az esetleges meghibásodása súlyos anyagi terhet róna a felhasználóra.

Kapcsolódó

Számos előnye van a szerves trágyák használatának

Szerves trágyák segítségével hatékonyan tudjuk feljavítani a talaj összetételét, valamint a biológiai diver
Elolvasom

Minden, amit a műanyag zsákokról tudni érdemes

Vessünk csak egy pillantást a saját háztartásunkra, és máris nyilvánvalóvá válik, hogy egy fontos termékről
Elolvasom

A másodzárak jelentősége

Amennyiben a szabadidejét szeretné házon kívül is nyugodtan tölteni, és kirándulás, strandolás közben nem a
Elolvasom