Tömegesen költöznek a Balatonhoz a német nyugdíjasok

Tömegesen költöznek a Balatonhoz a német nyugdíjasok

A somogyi és zalai ingatlanok külföldi vevőinek száma a koronavírus járvány után nőtt meg ugrásszerűen.

Az utóbbi években jelentősen nőtt a külföldi, nyudíjas lakók aránya több Somogy és Zala megyei településen is – közölte a magyarnarancs.hu.

Több mint 11 ezer 60 évnél idősebb, Németországban született ember él Magyarországon, jelentős részük Somogy és Zala megye Balatonhoz közeli részén lakik. Ezen a vidéken egy sor olyan település van, ahol a 60 évnél idősebbek között több mint tíz százalék a németek aránya, derül ki Koós Bálint, Tátrai Patrik és Gábriel Dóra kutatásából, amelyet a Portfolión ismertettek.

A változás gyorsan ment végbe, hiszen 2011-ben csak 22 ezer, 2022-ben már 38 ezer 60 év feletti külföldi állampolgár élt Magyarországon. Az évek alatt az összetételük is megváltozott, korábban ugyanis jellemzően még a határon túli magyar közösségekből vándoroltak be a legtöbben Magyarországra, mostanra azonban tendenciaszerűen emelkedik a nem magyar etnikumú, jellemzően Németországból, Belgiumból, Hollandiából és Svájcból érkezők aránya.

Magyarország célországként kapcsolódott be az idősek nemzetközi vándorlásába, ez a folyamat pedig a jövőben felgyorsulhat, illetve tovább erősödhet. A lakóhelyválasztást jellemzően az befolyásolja, hogy a nyugat-európaiak nyugodt, természetközeli helyszíneken szeretnének élni a származási országuk áraihoz képest olcsóbban. Az MNB adatai szerint a koronavírus-járvány után ugrásszerűen megnőtt a Somogy és Zala megyében ingatlant vásárló külföldiek aránya.


Forrás: magyarnarancs.hu / portfolio.hu
Fotó: Getty Images

Kapcsolódó

Újjászületett a Varjaskéri templomrom

A falmaradványon jelentős állagmegóvásokat eszközöltek. - - Átadták a megújult Varjaskéri templomromot
Elolvasom

Romániába költözteti egyik legfontosabb gyárát a Zalakerámia

A cég már tavaly is jelentős létszámleépítést eszközölt. - - A Zalakerámia romhányi üzemét leszerelik,
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Molnár Gábor-kilátó, Nagyvázsony

Az Úrkút és Nagyvázsony között található Kab-hegy a maga 599 méterével a Déli-Bakony legmagasabb pontja. A
Elolvasom