A sárgabarack nagyszerű antioxidáns forrás

A sárgabarack nagyszerű antioxidáns forrás

A sárgabarack amellett, hogy finom, rendkívül egészséges is. Egyetlen probléma van vele, hogy szezonális gyümölcs, így hazánkban csak a nyár első felében terem. A táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek azt ajánlják, hogy mindig az adott évszakban termő, friss gyümölcsöket és zöldségeket fogyasszunk. 

Van abban igazság, hogy mindegyikből a frissen szedett a legideálisabb a szervezet számára. Ennek ellenére a helyesen kivitelezett tartósítás során is számos, a szervezetünkre jótékony tulajdonságot megőriznek az élelmiszerek. Ilyen például a rosttartalom, az egyes vitaminok és ásványi anyagok, valamint az antioxidáns hatás is. 

Nyári időszakban az éttermek és a kifőzdék is gyakran készítenek gyümölcsből desszertet, főételek mellé szószokat, salátákat. Eljött az ebédrendelés ideje, és szívesen választanánk egy különleges, sárgabarackos fogást? Akkor nézzünk szét a Jófalat ebédházhozszállító cég kínálatában is! 

Milyen jótékony hatásai vannak a sárgabaracknak?

Tudjuk, hogy a sárgabarack egészséges, de vajon minden egyéb pozitív tulajdonságát is ismerjük? Összegyűjtöttük a legfontosabbakat.

  • Segíti a szépség megőrzését.
  • Megnöveli a sejtek élethosszát és vitalitását, valamint
  • hozzájárul az immunrendszer megerősítéséhez.
  • A test szöveteinek és a csontok épülését is támogatja, illetve
  • stabilizálja a vérnyomást.
  • Felveszi a harcot a szabadgyökök ellen (antioxidáns tartalma révén).
  • Magas rosttartalmának köszönhetően elősegíti a megfelelő bélműködést.

Milyen módon fogyasszuk?

A kajszibarack kifejezetten a nyári hónapokban termő gyümölcs, ne szalasszuk el, együnk belőle frissen, amennyit csak tudunk! Szerencsére a rostja könnyen emészthető, így bárki számára biztonsággal fogyasztható. Ha mégis gondot okozna, akkor érdemes meghámozni! 

Ha a sárgabarack feldolgozásáról van szó, akkor sokaknak a jól ismert lekvár jut az eszébe. Persze finom is az, de rengeteg más alternatíva létezik a felhasználására. 

Dzsemet is főzhetünk egészségesen, ha a cukrot mellőzzük. Helyette édesebb gyümölcsökkel, például almával keverve készítsük, sűríteni pedig pektinnel érdemes! Szerencsére az antioxidáns hatás így is megmarad, hiszen a karotinok hőállóak. De aszalva és fagyasztva is kiválóan tartósítható, megőrzi a szervezetünk számára szükséges tápanyagokat. 

Frissen, de sütve-főzve is tökéletes

Magában is isteni finom, de készíthetünk belőle gyümölcslét, desszertként pedig sütibe vagy gabonapehellyel és joghurttal tálalva is nagyszerű és egészséges étek. 

Szabadidőnkben szívesen sütünk-főzünk? Akkor próbáljuk ki a barackos lepényt! Egészségesebbé tehetjük, ha teljes kiőrlésű lisztből vagy zablisztből készítjük, hozzáadott cukor nélkül. De a nyári kánikulában hűsítőként nagyon jól fog esni egy házi vegán fagyi is. Mindössze egy kevés növényi alapú joghurt szükséges a barackhoz, és már kész is van! 

Elmondható, hogy a sárgabarack frissen vagy feldolgozva, de akár tartósítva is egy sokoldalúan hasznosítható, finom és egészséges élelmiszer. 

Kapcsolódó

Hogyan válj influencerré? Profi segítség már az első lépésektől

Sokan azt gondolják, hogy az influencer karrier csak a hírességek kiváltsága, és kizárólag azok érhetnek e
Elolvasom

Hogyan teheted vonzóbbá a balatoni vállalkozásod online?

A Balaton környéke nyáron megtelik élettel: turisták, kirándulók, gasztrofanatikusok és vízparti pihenésre
Elolvasom

Mindent a linképítésről

A linképítés a keresőoptimalizálás (SEO) egyik alappillére, és az a célja, hogy növelje egy weboldal látha
Elolvasom