A sárgabarack nagyszerű antioxidáns forrás

A sárgabarack nagyszerű antioxidáns forrás

A sárgabarack amellett, hogy finom, rendkívül egészséges is. Egyetlen probléma van vele, hogy szezonális gyümölcs, így hazánkban csak a nyár első felében terem. A táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek azt ajánlják, hogy mindig az adott évszakban termő, friss gyümölcsöket és zöldségeket fogyasszunk. 

Van abban igazság, hogy mindegyikből a frissen szedett a legideálisabb a szervezet számára. Ennek ellenére a helyesen kivitelezett tartósítás során is számos, a szervezetünkre jótékony tulajdonságot megőriznek az élelmiszerek. Ilyen például a rosttartalom, az egyes vitaminok és ásványi anyagok, valamint az antioxidáns hatás is. 

Nyári időszakban az éttermek és a kifőzdék is gyakran készítenek gyümölcsből desszertet, főételek mellé szószokat, salátákat. Eljött az ebédrendelés ideje, és szívesen választanánk egy különleges, sárgabarackos fogást? Akkor nézzünk szét a Jófalat ebédházhozszállító cég kínálatában is! 

Milyen jótékony hatásai vannak a sárgabaracknak?

Tudjuk, hogy a sárgabarack egészséges, de vajon minden egyéb pozitív tulajdonságát is ismerjük? Összegyűjtöttük a legfontosabbakat.

  • Segíti a szépség megőrzését.
  • Megnöveli a sejtek élethosszát és vitalitását, valamint
  • hozzájárul az immunrendszer megerősítéséhez.
  • A test szöveteinek és a csontok épülését is támogatja, illetve
  • stabilizálja a vérnyomást.
  • Felveszi a harcot a szabadgyökök ellen (antioxidáns tartalma révén).
  • Magas rosttartalmának köszönhetően elősegíti a megfelelő bélműködést.

Milyen módon fogyasszuk?

A kajszibarack kifejezetten a nyári hónapokban termő gyümölcs, ne szalasszuk el, együnk belőle frissen, amennyit csak tudunk! Szerencsére a rostja könnyen emészthető, így bárki számára biztonsággal fogyasztható. Ha mégis gondot okozna, akkor érdemes meghámozni! 

Ha a sárgabarack feldolgozásáról van szó, akkor sokaknak a jól ismert lekvár jut az eszébe. Persze finom is az, de rengeteg más alternatíva létezik a felhasználására. 

Dzsemet is főzhetünk egészségesen, ha a cukrot mellőzzük. Helyette édesebb gyümölcsökkel, például almával keverve készítsük, sűríteni pedig pektinnel érdemes! Szerencsére az antioxidáns hatás így is megmarad, hiszen a karotinok hőállóak. De aszalva és fagyasztva is kiválóan tartósítható, megőrzi a szervezetünk számára szükséges tápanyagokat. 

Frissen, de sütve-főzve is tökéletes

Magában is isteni finom, de készíthetünk belőle gyümölcslét, desszertként pedig sütibe vagy gabonapehellyel és joghurttal tálalva is nagyszerű és egészséges étek. 

Szabadidőnkben szívesen sütünk-főzünk? Akkor próbáljuk ki a barackos lepényt! Egészségesebbé tehetjük, ha teljes kiőrlésű lisztből vagy zablisztből készítjük, hozzáadott cukor nélkül. De a nyári kánikulában hűsítőként nagyon jól fog esni egy házi vegán fagyi is. Mindössze egy kevés növényi alapú joghurt szükséges a barackhoz, és már kész is van! 

Elmondható, hogy a sárgabarack frissen vagy feldolgozva, de akár tartósítva is egy sokoldalúan hasznosítható, finom és egészséges élelmiszer. 

Kapcsolódó

Betörték az új keszthelyi polgármester autójának szélvédőjét, a kereket kilyugatták

Az esetről maga dr. Tóth Gergely számolt be a közösségi oldalán. - -
Elolvasom

Így védje meg otthonát az elektromos eredetű tűztől

Az elektromos rendszerek és hálózatok manapság már mindenhol körülveszik az embereket, szinte lehetetlen an
Elolvasom

Milyen előnyei vannak a rendszeres kirándulásnak?

A kirándulás szó hallatán mindenkinek a túrázás jut az eszébe. Sokan pont ezért riadnak vissza, hiszen sokk
Elolvasom