Van abban igazság, hogy mindegyikből a frissen szedett a legideálisabb a szervezet számára. Ennek ellenére a helyesen kivitelezett tartósítás során is számos, a szervezetünkre jótékony tulajdonságot megőriznek az élelmiszerek. Ilyen például a rosttartalom, az egyes vitaminok és ásványi anyagok, valamint az antioxidáns hatás is.
Nyári időszakban az éttermek és a kifőzdék is gyakran készítenek gyümölcsből desszertet, főételek mellé szószokat, salátákat. Eljött az ebédrendelés ideje, és szívesen választanánk egy különleges, sárgabarackos fogást? Akkor nézzünk szét a Jófalat ebédházhozszállító cég kínálatában is!
Milyen jótékony hatásai vannak a sárgabaracknak?
Tudjuk, hogy a sárgabarack egészséges, de vajon minden egyéb pozitív tulajdonságát is ismerjük? Összegyűjtöttük a legfontosabbakat.
Milyen módon fogyasszuk?
A kajszibarack kifejezetten a nyári hónapokban termő gyümölcs, ne szalasszuk el, együnk belőle frissen, amennyit csak tudunk! Szerencsére a rostja könnyen emészthető, így bárki számára biztonsággal fogyasztható. Ha mégis gondot okozna, akkor érdemes meghámozni!
Ha a sárgabarack feldolgozásáról van szó, akkor sokaknak a jól ismert lekvár jut az eszébe. Persze finom is az, de rengeteg más alternatíva létezik a felhasználására.
Dzsemet is főzhetünk egészségesen, ha a cukrot mellőzzük. Helyette édesebb gyümölcsökkel, például almával keverve készítsük, sűríteni pedig pektinnel érdemes! Szerencsére az antioxidáns hatás így is megmarad, hiszen a karotinok hőállóak. De aszalva és fagyasztva is kiválóan tartósítható, megőrzi a szervezetünk számára szükséges tápanyagokat.
Frissen, de sütve-főzve is tökéletes
Magában is isteni finom, de készíthetünk belőle gyümölcslét, desszertként pedig sütibe vagy gabonapehellyel és joghurttal tálalva is nagyszerű és egészséges étek.
Szabadidőnkben szívesen sütünk-főzünk? Akkor próbáljuk ki a barackos lepényt! Egészségesebbé tehetjük, ha teljes kiőrlésű lisztből vagy zablisztből készítjük, hozzáadott cukor nélkül. De a nyári kánikulában hűsítőként nagyon jól fog esni egy házi vegán fagyi is. Mindössze egy kevés növényi alapú joghurt szükséges a barackhoz, és már kész is van!
Elmondható, hogy a sárgabarack frissen vagy feldolgozva, de akár tartósítva is egy sokoldalúan hasznosítható, finom és egészséges élelmiszer.