Az idei év emlőse az európai vidra

Az európai vidra (Lutra lutra) lett a 2020-as év emlőse. Ebben az évben került először kiválasztásra egy vízhez kötött életmódú ragadozó és vele a vizes élőhelyek védelme. 

 

 

A vidrák Magyarországon szinte minden olyan vizes élőhelyen megtalálják életfeltételeiket, ahol kisebb testű halak, vízi gerinctelenek élnek, és ahol a számukra alkalmas búvó- és szaporodóhelyek is rendelkezésére állnak. Legjelentősebb élőhelyeik a természetes tavak így a Balaton, a halastórendszerek és nagyobb patakok, folyók, árterek, mert ezekben egész éven át táplálékhoz jutnak.

A Kárpát-medencében élő vidrák elsősorban éjjel aktívak, zsákmányszerző és területellenőrző napi útjuk során akár 8-10 kilométert is megtehetnek, míg nappal vackukon pihennek. 

 

 A Vadonleső Program hetedik éve választja meg azt a védett vagy fokozottan védett, többnyire közösségi jelentőségű őshonos emlősfajt, amelyre szeretné egész évben ráirányítani mind a szakmai közösség, mind pedig a társadalom széles rétegének figyelmét. 

 

Ennek apropóján Varga György, az MTI fotósa a Petesmalmi Vidraparkban, a Somogy megyei Lábod közelében kapta lencsevégre az állatokat a héten.

 

 

Forrás: MTI, ng.hu  Fotó: MTI/Varga György

Legfrissebbek

Kövess minket!

Programajánló