Dörgicsei Mandulás nyerte az Év Fagylaltja 2025 címet

Dörgicsei Mandulás nyerte az Év Fagylaltja 2025 címet

Rekordszámú nevezés érkezett az idei megmérettetésre.

Az Év fagylaltja verseny döntőjét a hajdúszoboszlói Szent István parkban rendezték 2025. május 24-én. A verseny házigazdája Hajdúszoboszló, Európa legnagyobb fürdőkomplexumának városa, az idei verseny mottója: „100 év – 100 fagylalt” volt – írja a 24.hu.

Az eseményt ismét fesztivál jelleggel rendezték meg, melyet számos szakmai és gyermek program kísért a rendezvény sátorban és a színpadon egyaránt.

A korábbi évek díjnyertes magyar fagylalt remekeivel együtt összesen több mint 130 féle fagylaltot kínáltak az egész napos rendezvény alatt.

A versenyfagylaltokat a helyszínre telepített fagylalt fagyasztó laboratóriumokban a nézők előtt, élőben készítették el a versenyzők. A szervezők célja a kiváló magyar kézműves fagylaltok népszerűsítése volt.

Pávai Vajna Ferenc emlékére

A hagyományos és „Mentes” versenykategóriák mellett idén a vendéglátó, Hajdúszoboszló tiszteletére és a hajdúszoboszlói gyógyvíz feltárásának 100. évfordulója alkalmából egy új kategóriát hirdetekk meg „Pávai kedvence” néven. „A hévizek atyjaként” elhíresült Dr. Pávai Vajna Ferenc geológus egyik kedvenc süteménye az almás pite volt, így ebbe a kategóriába az almából készült fagylaltokkal és almás pite fagylaltokkal lehetett nevezni.

A fagylaltokat kiváló cukrászmesterekből álló Szakmai zsűri, Közönség zsűri és a Szakmai Szervezetek zsűrije értékelte. A rendezvényen a vendégeknek alkalmuk nyílt az idei versenyfagylaltok és a korábbi évek díjnyertes fagylaltkülönlegességeinek kóstolására is, 500 Ft/adag (5 dkg) áron kapható kóstolójeggyel.

„A” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.

Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: DÖRGICSEI MANDULÁS – Márton Sándor, Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred

• Ezüstérem: CAMELIA – Gyuris László, Virág Cukrászda, Szeged

• Bronzérem: BRÜSZKE – Szabó Zsombor Gábor, Mignon Cukrászda, Debrecen

„M”- Mentes kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye (Hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylalt kategória)

• Aranyérem: SÓS PISZTÁCIA SORBET FEKETERIBIZLIS ÁFONYÁVAL
Böröczky-Asztalos Ágnes, Margaréta Fagyizó, Balatonszemes

• Ezüstérem: BOGYÓS JAZZ – Wilheim Dávid, DaCrema Fagyizó, Nagykanizsa

• Bronzérem: RIO – Kovács Roland, Krém Cukrászda, Székesfehérvár

„Pávai kedvence” kategória:


Ebben a kategóriában a cukrászdák, fagylaltozók, illetve alapanyaggyártók, forgalmazók is indulhattak olyan fagylaltokkal, amelyek természetes alap és járulékos anyagokkal, természetes stabilizátorokkal készültek és a jellegzetes alapanyaga az alma.

• Aranyérem: TÜNDÉRPITE – Márton Sándor, Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred

• Ezüstérem: SZÁZÉVES ALMA – Vadócz Jenő, Promenád Kávéház, Balatongyörök

• Bronzérem: MESE ALMÁS – Koncz Andrea, Sissi Fagylaltozó, Gödöllő




Forrás: 24.hu
Fotó: Facebook / Hajdúszoboszlói Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár

Kapcsolódó

Ismét algásodik a Balaton

A hétvégén ismét nagyobb mennyiségben jelent meg a jellegzetes zöld algaréteg a tó felszínén. - - Korá
Elolvasom

Mintegy 550-600 hajót várnak a balatonfüredi Kékszalag rajtra

Mintegy 550-600 hajót várnak a szervezők az 57. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjra, amely július 10-én rajtol e
Elolvasom

Jó vagy kiváló minőségű a természetes fürdővizeink többsége

A 2021-2024 évi adatok alapján a minősített hazai természetes fürdővizek 96,5 százaléka jó vagy kiváló – tu
Elolvasom