Elérni a csillagokat? Inkább meginni!

Elérni a csillagokat? Inkább meginni!

A pezsgő a 17. században indult világhódító útjára, és mindig is a legnépszerűbb alkoholos italok közé tartozott. Elegancia, luxus, fényűző csillogás, ünnepélyesség társul hozzá. A baráti, családi, ünnepi, üzleti összejövetelek népszerű kísérője.

A legenda szerint dom Pierre Pérignon apát, a híres champagne-i borvidékhez tartozó hautvilliers-i Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője találta fel a pezsgő készítésének folyamatát. Nevét ma az egyik legismertebb pezsgőház viseli.

A Drinkmix pezsgő és prosecco kínálata által széles betekintést nyerhetünk a hazai és nemzetközi minőségi felhozatalba.

Csillagokat inni

Pérignon atya karácsonyra újborral szerette volna meglepni szerzetes társait, amihez kinyitott egy még ki nem erjedt, maradék cukrot tartalmazó, friss szüretből származó boros palackot. Ennek a megkóstolása után lenyűgözve mondta az azóta legendássá vált, és sokszor idézett mondatot: “A csillagokat iszom.”

Persze a pezsgőkészítést legalább még egy személynek is köszönhetjük, mégpedig Sir Robert Mansell angol tengernagynak. Illetve a vastag falú, nyomástűrő angol borospalackjának, melyből az atya megkóstolta a később pezsgőnek elnevezett italt.

Dom Pérignon az úttörő

A pezsgőkészítés folyamatának egyik legfontosabb eleme az erjedés során keletkező szén-dioxid megőrzése. Dom Pérignon parafadugós zárása pedig ezt segítette elő. Később zsineget és anyagot is használt a dugók még biztosabb fixálásához. 

Ahhoz azonban, hogy tiszta italt kapjunk, a palackban lévő seprőt el kell távolítani. A degorzsálás kezdetleges fázisa is az atyának sikerült először a bor leszívásával.

A pezsgőkészítés módjai

A modern pezsgőkészítés többféle módon történhet. A tradicionális módszer a Méthode Classique vagy Méthode Champenoise elnevezés, melyek a csúcskategóriát jelentik. Ekkor hagyományosan ugyanabban palackban erjednek, érlelődnek évekig az italok, és “jégdugós” degorzsálás révén távolítják el a seprőt. 

A Tankpezsgő, azaz a Méthode Charmat elnevezés esetében acéltartályokban történik az alapborok erjesztése cukorral és élesztővel. Ilyenkor a keletkező szén-dioxid szénsavként épül be a borba. 

A Méthode transvasée, vagyis a kombinált palackos és tartályos pezsgő esetében 1,5 literes magnum palackokban erjed a bor. Ezt követően nyomásálló tartályban eltávolítják a seprőt, és 0,75-ös palackokban érlelik tovább.

A spumante, frizzante, gyöngyözőbor elnevezések a szénsav hozzáadásával készült italokat jelentik. Ezek friss, gyümölcsös, könnyedebb habzóborok a pezsgőnél.

A pezsgőket cukortartalmuk, szárazsági fokuk alapján sorolják be Doux, Demi Sec, Sec, Extra Dry, Brut, Extra Brut, Brut Nature kategóriákba. 

Ahány ország, annyi elnevezése lehet egy pezsgőnek: cava, champagne, crémant, franciacorta, pezsgő. Az általuk nyújtott életérzést pedig könnyedén felfedezhetjük a rendkívül széles kínálatból.

Kapcsolódó

Vendégház felújítása: konyha és fürdőszoba modernizálása a szezon végeztével

Amikor a szezon végéhez érkezünk, és a vendégházunk kiürül, eljön az ideje, hogy átgondoljuk a szükséges f
Elolvasom

Hogyan teheted kényelmessé nyaralódat késő ősszel és a karácsonyi szezonban?

A balatoni nyaralók nemcsak a nyári vakációk helyszínei lehetnek, hanem késő ősszel és a karácsonyi szezon
Elolvasom

Miért érdemes hungarocellt választani a nyaraló szigeteléséhez?

A nyaralók szigetelése gyakran elhanyagolt kérdés, pedig a megfelelő hőszigetelés kulcsszerepet játszik az
Elolvasom