Ezek a kaják taroltak a Év Strandétele versenyen

Ezek a kaják taroltak a Év Strandétele versenyen

Hetedik alkalommal hirdette meg idén a Balatoni Kör az Év Strandétele versenyt, melyet a balatonfenyvesi Konyhám répa-dogja nyert meg a hét döntős fogás közül. Az Év felfedezettje díjat a balatonvilágosi Tarow bisztró söpörte be vegan bundáskenyerükkel – olvasható a hirbalaton.hu cikkében.

A Balaton a kezdetek óta Európa-szintű, ez egy csoda, ilyen nincs más. Ezt kell nekünk tartalommal, minőséggel szeretettel, vendégszeretettel megtöltenünk. Stratégiai partnerek vagyunk a Balatoni Körrel és örömömre szolgál, hogy ilyen kiváló szakemberekkel dolgozhatunk együtt.”

– fogalmazott az Év Strandétele díjátadóján Lombár Gábor a Balatoni Szövetség elnöke. Elöljáróban elmondta, nagyon reméli, hogy a balatonfenyvesi Konyhám az elsők között lesz – de ez nem csoda, hiszen az embernek haza húz a szíve – tette hozzá az elnök, aki egyben Balatonfenyves polgármestere.

A versenyről

Idén Bíró Lajos sztárséf csatlakozott a zömmel gasztronómiai szakújságírókból álló zsűrihez. Tegnap a hét döntős helyen végigkóstolták a nevezett strandételeket és ennek alapján született az eredmény.

Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája kiemelte, hogy minden eddiginél erősebb mezőny az idei, ami jelzi, hogy sok helyen már évről évre nagyon tudatosan készülnek a versenyre. Pont ez volt az egyik alapvető cél, hogy a strandbüfék minőségi versengését erősítse a díj. A verseny elindításától fő célkitűzése volt a korábban egészségtelen, nehezen emészthető ételek által dominált strandkínálat megújítása, egészségesebb ételek népszerűsítése, ami a jelek szerint a kreatívabb balatoni strandkonyhák esetében mára éppoly evidens lett mint az, hogy igyekezzenek friss és helyi, illetve a régióban termett minőségi alapanyagokból készíteni ételeiket.

A mai díjátadó jelképesen a fövenyesi Kalóz strandbisztróban volt, akik hét éve az első díjazottak voltak a verseny történetében harcsakrumpli nevű balatoni fish&chips ételükkel, de az idei nyertes, a balatonfenyvesi Konyhám is nyert már korábban Gofcsi nevű goffrisütőben készített tócsnival. Az ételeiket megálmodó Szikra Gabriellát egyébként a Séfek séfe műsorból is ismerhetik a tévénézők.

A díjazott és a döntőbe jutott ételekről

A magyar konyhában elterjedt a rántotthús mellett a rántott gomba és karfiol is. A répa-dog díjazásával a zsűri egyáltalán nem azt kívánta megerősíteni, hogy szinte bármit kirántva érdemes elkészíteni. A Konyhám rusztikus morzsában kisütött répája különlegesen finom, könnyen elkészíthető és abszolút egészséges strandétel, ami igazi nyári sláger lehetne a strandok kínálatában.  Mivel nem bébirépákat rántottak ki, hanem nagyobb méretűeket és a pankohoz hasonló rusztikus hazai morzsa nem szívja magába az olajat, ezért a hangsúly ízben is inkább a zöldségre kerül mint a panírozásra és emiatt különösen fontos a legjobb minőségű alapanyag hozzá. A tálalást és az ízeket sült bacon, egy majonézes-tejfölös pesto krém, marinált gyömbér és szárított hagyma színesíti. A Konyhámban 1690 forint az ára.

Az Év Felfedezettje díjat kiérdemlő balatonvilágosi Tarow bisztró nemrég nyílt a Club Aliga vízparti részén és már a helyszín is elvarázsolja a vendégeket. Balra a végtelenbe vesző Balaton, jobbra vitorláskikötő: ennél pazarabb tóparti panorámát nehéz találni. A bisztró azonban nem éri be azzal, hogy csupán a látvány vonzzon oda minket. A séf kifejezetten izgalmassá teszi az egyre népszerűbb vegetáriánus kínálatot is. Vegán bundáskenyerükben a tojást csicseriborsó liszt, mandulatej és kurkuma bundával váltják ki, a tojásra jellemző «kénes » ízt pedig a feketesó adja hozzá. Feltétnek avokádó, paradicsomos salsa, savanyított lilahagyma és friss zöldfűszerek teszik még izgalmasabbá az ételt (2350 Ft).

Valljuk be, még ma is a legtöbb étteremben legfeljebb rántott sajt vagy gomba választására kárhoztatják a vegákat, pedig ez a trend feltartóztathatatlanul erősödik és a minőségi vendéglátóhelyek ma már nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy elriasszák ezt a vendégkört. Sokan pedig ételérzényeség miatt vagy csak egészségtudatosságból keresik a kímélőbb ételeket.

A balatonalmádi Terasz strandbisztró Balatoni Bokrétája szintén könnyen tálalható vegán változatban is, mivel a hajdinalisztes palacsintát eleve tojás nélkül készítik és ebbe mint nagy tölcsérbe kerül a paradicsomos, tokhalas, helyi sajtos saláta dresszinggel. Ez is népszerű strandétel lehetne és kétszeresen is innovatív, mert a szokványosnál izgalmasabb módon és kézben elvihető formában tálal egy nagyon egészséges salátát, amivel a hajdinás palacsinta miatt bőven jól is lakhat bárki. Másfelől a ma még sajnos általánosan elterjedt gyakorlattal szakítva a sós palacsintát nem az édes alapreceptjével készítették el, hanem a sós ízekkel sokkal jobban harmonizáló és egészséges hajdinaliszttel. Ugyanakkor nem egyszerűen lemásolták a sós francia-breton palacsintát, hanem kifejezetten saját, balatoni étellé alakították át, ami kiváló példája annak, amit a régióra jellemző Beach Foodnak hívunk. Ha itthon méltán büszkék akarunk lenni a palacsinta kultúránkra, akkor leginkább a sós palacsintatészta recepteket érdemes úgy újragondolni, ahogyan a Terasz bisztró tette.

A korábban már szintén díjat nyert zamárdi Tiki Beach bisztró is nagyot újított azzal az ötlettel, hogy édesburgonyából készítettek rendkívül finom lángost, amit szarvasraguval tálaltak, de ez az étel is lehetne akár vegán is más feltéttel. Az édesburgonya nemcsak divatos helyettesítője a burgonyának, hanem alacsonyabb kalóriatartalma és glikémiás indexe miatt, illetve magasabb vitamintartalma miatt is az egészségtudatos közönség egyre jobban kedveli.

A tavaly holtversenyben első díjat nyerő alsóörsi Fogas bisztró idén harcsaroláddal és tokhalas túrógombóc feltéttel megspékelt gyömbéres tökfőzelékkel nevezett. Jó példa ez arra, hogy ma már akár a legmagasabb bisztró nívót is meg lehet találni egy-egy balatoni strandon, ugyanakkor tálcában akár elvitelre is ki tudják adni az ételt, nemcsak a színharmóniának megfelelően kiválasztott tányérban elegánsan tálalva.

Kifejezetten ígéretes strandétel ötlet a mexikói elote grillezett kukorica balatoniasítása, amivel ketten is neveztek, de végül a tihanyi Kedvenc Kávé és Delikát « Balote » nevű étele jutott a döntőbe. A sült kukorica csövet többféle sajtból és házi majonézből készített mártogatóba forgatják zöldfűszerekkel, ami tartalmasabb és izgalmasabb is mint a mindenhol megtalálható sima főtt kukorica.

Az örvényesi Random Bagel egzotikusabb kombinációkat is felvonultató kínálatából Mekk Mester fantázianevű grillezett kecskesajtos-céklás bagellel jutott a döntőbe, ami szintén tökéletesen megfelel mindannak a követelménynek, ami a versenykiírásban szerepelt: minőségi helyi alapanyagokból frissen készül.

Idén indult ígéretes hely ez is, bizonyítva, hogy a Balatonnál a vendéglátást sújtó pandémia ellenére sem tört meg a Beach Food trend és a fejlődés eddigi lendülete, mert sorra nyílnak klassz és kreatív új vendéglátóhelyek a tóparton.




Forrás: hirbalaton.hu
Fotó: hirbalaton.hu

Kapcsolódó

Nem lesz másik fesztivál a Balaton Sound helyett Zamárdiban

Kiderült, hogy nem az önkormányzat döntéséből szakadt meg az együttműködés a település és a fesztivál közöt
Elolvasom

Idén is a zeneipar találkozópontjává válik Veszprém – érkezik a XII. Music Hungary Konferencia & Showcase

November 18. és 20. között Veszprém ad otthont a XII. Music Hungary Konferencia & Showcase-nek, amely ú
Elolvasom

Lelopták a balatonfüredi Gyukli Pincészet szőlőjét

Az ültetvény megmunkálásába, védelmébe és előkészítésébe rengeteg időt és energiát fektetett a termelő. -
Elolvasom