Szerdán indult a viharjelzés a Balatonon

Szerdán indult a viharjelzés a Balatonon

Április elsején működésbe lépett a balatoni viharjelző rendszer, ami október végéig lesz majd üzemben. 36 stabil, 15 mobil és 3 vízi fényjelző készülék továbbítja a meteorológiai jeleket, amelyeket 11 mérőállomás detektál az egész tó körül.

A riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adja ki a Siófoki Viharjelző Obszervatóriumban mért időjárási adatok alapján. A rendszert a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület működteti – áll az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleményében.

A jelzőpontok villogó fénnyel jelzik, ha erős szélre, viharra kell számítani. A jelzéseket a szélerősödés előtt fél-másfél órával adják ki.

Elsőfokú viharjelzés esetén: (40-60 kilométer/óra erősségű szélnél) percenként 45 sárga felvillanás jelzi a veszélyt. Ilyenkor a vízben csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni.
Másodfokú jelzés esetén (60 kilométer/órát meghaladó erősségű szélnél) a lámpák percenként 90-szer villannak fel. Ilyenkor tilos a vízben tartózkodni.

Tavaly a Balatonnál öt új viharjelző állomás létesült: Balatonedericsen, a Keszthelyi-öbölben, Balatonszárszón, Balatonszepezden, valamint Tihany Bahart-kikötőjében, és az elmúlt szezon óta három új tóközepi állomás is erősíti a vízen tartózkodók biztonságát.

Forrás: hirbalaton.hu Fotó: pixabay / Anerma

Kapcsolódó

Ingyenesen is utazhatnak a Balaton új hajóin

Négy új hajóval indította a 178. hajózási szezont a Balatoni Hajózási Zrt., melyek most akár díjmentesen i
Elolvasom

Szigorítja a helyi építési szabályzatát Balatonalmádi, komoly változások jönnek

A módosítás célja, hogy a település megőrizhesse kertvárosias jellegét és arculatát. - - Szigorították
Elolvasom

Tíz százalékos drágulás várható a Balaton büféiben a szezon alatt

Aki a tavalyi árakat sokallta, az idén sem lesz elragadtatva. - - Egy babgulyásért 2390 forintot, egy
Elolvasom