Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő. Mindez jelen van ma Magyarország legkiválóbb cukrászdáiban, melyek változatos kínálata elkápráztatja az édesszájúakat. Vegyük bár az irányt a Balatoni vidék felé, vagy induljunk keletre, ma már az ország minden pontján találkozhatunk kiemelkedő és említésre méltó cukrászdával. Az idei Audi-Dining Guide TOP 100 Étteremkalauz keresztül-kasul bejárta Magyarországot, hogy felkutassa azt a 15 legkiválóbb cukrászműhelyt, mely helyet kapott a 2023-as toplistán. Impozáns listájának élén azonban nem történt trónfosztás: ahogy tavaly, úgy idén is az óbudai Málna The Pastry shop hozta el az Év Cukrászdája díjat, a Hungarian Pasty Shop Best of The Best elismerés pedig továbbra is a váci Mihályi Patisserie-t illeti.
Top 10 cukrászda az Audi-Dining Guide Top100 Étteremkalauz szerint:
Top 7 vidéki cukrászda az Audi-Dining Guide Top100 Étteremkalauz szerint:
A legendás balatonfüredi cukrászat a Bergmann család vállalkozásaként működik. A cukrászda a klasszikus polgári cukrászdák, kávéházak hangulatát idézi. A kínálat is igazodik a hely stílusához, de a nem mindennapi minőségű, klasszikus magyar desszertek mellett a Bergmann ház saját kreációi is a kínálat részét képezik. A vendégek szerint Magyarország egyik legjobb, ha nem a legjobb krémese a híres Bergmann krémes – már csak ezért a remekért is sokan látogatnak hozzájuk. Az édességeken túl a cukrászda kiemelkedő minőségű kenyereket is kínál vendégei számára
2020-ban Badacsonyban eredetileg csak kis kávézónak induló családi vállalkozás nagyon gyorsan a térség kultikus helyévé nőtte ki magát. A La Tene Desszertműhey&Kávéház a régi posta épületében működik, a beltér különleges atmoszféráját Horváth Sándor keramikus 1967-ben alkotott domborműve és a modern, letisztult stílusú bútorzat határozza meg. Az édes és sós péksüteményeket, desszerteket, tortákat, szendvicseket kínáló egység nem egyszerű cukrászda, hanem modern felfogású kozmopolita desszertszalon, igazi közösségi hely, ahol a desszertkínálat széles sprektumot fog át: az újhullámos francia típusú édességek, aprósütemények mellett megtalálhatók a házias jellegű kedvencek, de prémium fagylalt választék és kimondottan magas minőséget képviselő péksütemények is.
Az öt évvel ezelőtt még klasszikus értelemben vett cukrászda nélkül, rendhagyó módon csak más cukrászdáknak, kávézóknak beszállító cukrászüzemként szerepelt a Dining Guide TOP Cukrászdákat ajánló listáján a Mónisüti, Kövérné Kalmár Mónika vállalkozása. A pályaelhagyó újságíró tulajdonos régebben csak megrendelésre, a tágabb térség vendéglátóhelyeire szállító műhelye mára stabilan működő, népszerű „komfort desszert”-választékra építő, minőségi kínálatot felvonultató cukrászdává vált. A Mónisüti választékával Magyarország több városában, cukrászdákban, kávézókban is találkozhatunk.