Jövőre is a TASTE BALATON Fesztivállal indul a balatoni tavasz

A 2024-es első TASTE BALATON Fesztivál bizonyította, hogy nagy igény van egy év eleji balatoni megmozdulásra: a teltházas programok és a látogatók, éttermek visszajelzései után nem volt kérdés, hogy a szervezők jövőre is folytatják a programsorozatot. 2025 március 7. és 16. között még több résztvevővel és a korábbinál is színesebb programkínálattal készülnek: lesz vacsoraszínház, gasztrotúra, gasztroszauna, koktélkóstoló, képzőművészeti kiállítás, BBQ workshop Dragomán Györggyel, érkezik többek között Kepes András, Mácsai Pál, Ráskó Eszter, Beck Zoli, Thuróczy Szabolcs, Grecsó Krisztián, számos borász és egy fantasztikus olasz vendég régió is! TASTE BALATON+ néven pedig a kiegészítő programokat, borászatokat, pékségeket, kulturális intézményeket gyűjtik egy csokorba. Rendesen megmozdul tehát a balatoni régió, mindenkinek ott a helye, aki szívesen elmerül a gasztronómia, kultúra és finom borok kombinációjában.

Miről is szól a TASTE BALATON fesztivál?

„10 nap, 24 étterem, izgalmas kiegészítő helyszínek és megismételhetetlen programok: ez a TASTE BALATON, ahol a középpontban a vendéglátók állnak, akiknek lehetőségük van a saját helyszínükön, egy nyugodtabb időszakban, extra programokkal is megmutatni magukat. Több mint 100 eseménnyel várjuk a látogatókat a reggeli brunchoktól a főzős workshopokon át a közös kerámiázásig. Emellett mindenkit arra biztatunk, hogy a programok között pattanjon fel a BalatonBike365 szuper elektromos bringáira. Ilyenkor van idő és tér jobban megismerni a régiót – és nem utolsó sorban maguknak a vendéglátóknak is több energiájuk jut a betérőkre” – mondja Budavári Dóra szervező.

Megmozdult a régió

“A TASTE BALATON Fesztivál keretében sikerült megmozgatnunk az országot, tavasz elején megtölteni sok-sok vendéglátóhelyet itt a Balaton partján. Ez nagy szó! Én a Balaton mellett élek, kellőképpen elfogult is vagyok. Tudom, hogy a tó és a környéke minden évszakban más arcát mutatja, és mindegyiknek megvan a szépsége. Vendéglátóként és magánemberként is állítom, érdemes felfedezni kora tavasszal is, mert azok a sztereotípiák, melyek szerint a Balaton egyet jelent a nyárral és a strandszezonnal, nem állják meg a helyüket! Ez a térség egész évben fantasztikus és a gasztronómiája, borkultúrája is megér sok látogatást!” – hangsúlyozza Csapody Balázs, a Kistücsök Food & Room tulajdonosa, és a fesztivál egyik megálmodója.

Közösség és kultúra

A TASTE BALATON nem csak a gasztronómiáról szól, hanem a Balaton kulturális sokszínűségét is bemutatja. A különböző művészeti ágak összefonódása egészen különleges eseményeket hoz létre, és a látogatók teljesen új perspektívából ismerhetik meg a régiót. 

“A TASTE BALATON egyik fontos üzenete, hogy összehozza a helyi közösségeket és a Balaton szerelmeseit. A helyi éttermek, borászatok, termelők és kulturális intézmények szoros együttműködése jellemzi ezt a tíz napot. Lehet személyesen találkozni a séfekkel, alkotókkal, művészekkel, részt vehetünk workshopokon, lehetőség van együtt főzésre, vagy épp arra, hogy egy remek író társaságában töltsünk el egy gasztronómiával és kultúrával teli napot. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy olyan exkluzív programokat kínálunk, amelyekre az év többi részében nincs lehetőség. A hangsúly a bevonódáson, a közösségen és a családias hangulaton van” – meséli Kalas Györgyi, aki szintén a fesztivál alapítója és szervezője.

Kóstolj és tekerj!

A TASTE BALATON Fesztivál együttműködő partnere a VisitBalaton365 és a BalatonBike365. Örömmel álltak a kezdeményezés mellé, így a vendégek elektromos biciklivel is közlekedhetnek a fesztivál helyszínei között. A balatonfüredi, keszthelyi és földvári állandó BalatonBike365 átvételi pontok mellett további, ideiglenes központokat állítanak majd fel a fesztivál tíz napja alatt. „Meggyőződésünk, hogy egy igazán kerek gasztro élménynek elengedhetetlen része a kerékpár nyújtotta szabadság és aktivitás, és hogy a Balaton felfedezése biciklivel sokkal teljesebb élményt nyújt! Ráadásul bringázni tavasszal és ősszel még jobb, mint nyáron” – mondta el Princzinger Péter, a VisitBalaton365 ügyvezetője, aki hangsúlyozta, az esemény ideje alatt akár ki is szállítják a bicikliket, így mindenki saját maga tervezheti meg a számára ideális gasztrotúrát.

Főszerepben a fenntarthatóság

“A TASTE BALATON három alappillére a helyi alapanyagok tisztelete, a kulturális sokszínűség és a közösségépítés. A fesztivál egyik központi eleme a helyi termelők támogatása és az általuk előállított termékek bemutatása, mely elköteleződésünket is mutatja a fenntartható gasztronómia iránt. Az fesztivál során minden étterem jelentkezik egy csak ebben az időszakban elérhető TASTE BALATON menüvel, mely elsősorban a régió sajátos alapanyagaira épül, így a látogatók a Balaton környékének autentikus ízvilágát ismerhetik meg” – hangsúlyozza Csapody Bence, aki szintén a szervező csapat tagja. Hozzátette: a fenntarthatóság fontos eleme a fesztiválnak, hiszen egy ilyen rendezvénysorozat sokkal kevesebb hulladékot termel, mint egy kitelepülős fesztivál, a vendégeket pedig az elektromos bicikli használatára biztatják. 

A rendezvénysorozat újdonsága idén a kibővült TASTE BALATON+, aminek keretében kiegészítő programok és helyszínek – borászatok, múzeumok, pékségek, cukrászdák – is színesítik a 10 nap kínálatát.

És hogy mi lesz még? A teljesség igénye nélkül: például vacsoraszínház Thuróczy Szabolccsal és Elek Ferenccel a Fricskában, Pelsőczy Rékával a Káli Art Inn-ben, valamint gasztrokalandozás a komolyzene világába a Folly Arborétumban, tárlatvezetés a Borbarátokban. Ráskó Eszter önálló estjével társul be egy ötfogásos balatoni vacsorába a Hableányban, Kepes Andrással és Mácsai Pállal is egy vacsora mellett lehet beszélgetni majd a Villa Chez Les Amis gyönyörű falai között. Beck Zoli, Grecsó Krisztián, Lovasi András és Likó Marcell koncertvacsorával és egy szál gitárral érkezik a Kalózba.

A Kistücsökben vendég lesz egy olyan régió, Prepottó völgye, ami minta lehet a Balaton számára is. Körbejárják azt is hogy mi az igazi magyar gasztronómia, vagy milyen volt a Monarchia konyhája, és lesz MOL Nagyon Balaton est, valamint egy izgalmas koktél vacsorával is készülnek.

A Kővirágban lesz reggelivel egybekötött kerámia workshop, a Lelkem kisvendéglőben klasszikus nagymama vasárnapi ebédje, a Dobosi Borbirtokon gasztroszauna, a Port Étteremben Hamvas Béla emléktúra. A Bonvinóval részt vehetünk egy gourmet pikniken a badacsonyi bányaudvarban, a Bistro Sparhelt Pesti Istvánt, a Casa Christa pedig Wang mestert hívta vendégséfnek. A főzés iránt érdeklődők  beállhatnak egy napra A Konyhám 365, vagy a Villa Kabala konyhájára, a Pörc udvarán a disznóvágás, a Petrányi borteraszon pedig a báránybontás rejtelmeibe leshetnek bele, a Páskom 1802 Gasztroműhely konyháján pedig mindenki megtanulhat tökéletes steaket sütni.

Résztvevő éttermek: 

A Konyhám Stúdió 365 • Bistro Sparhelt • Borbarátok • Casa Christa • Csopaki Resti by Laurel • Dobosi Birtokközpont • Folly Arborétum és Borászat • Fricska Balaton •  Hableány • Hotel Bonvino Wine&Spa • Káli Art Inn • Kalóz Strandbisztró • Kistücsök Food&Room • Kővirág • Lavender Terasz • Lelkem Kisvendéglő • Mi a Kő • Oliva Étterem Veszprém • Páskom 1802 Gasztroműhely • Petrányi pince • Port étterem&panzió • Pörc – Bisztró és Delikát • Villa Chez les Amis • Villa Kabala


Kapcsolódó

Megválasztották az év szaloncukrát is 2024-ben

Idén ötödik alkalommal rendezték meg Az Év Szaloncukra versenyt, melyen az összes hazai szaloncukorgyártó i
Elolvasom

Siófoki az év főkertésze

Bukta Zsuzsanna 2010 óta dolgozik a siófoki városháza főkertészeként. - -   A Virágos Magyarország orsz
Elolvasom

Rekordkísérletre készül Balatonalmádi

December 14-én újra színesen világító, feldíszített autók lepik el Balatonalmádit. A tavalyi, Pájer Ádám á
Elolvasom