A Michelin Guide inspektorai három magyarországi vidéki éttermet is meglátogattak az elmúlt hónapban, a vizitről a kalauz Twitter-oldalán számoltak be – írja a diningguide.hu.
A három étteremből kettő a Balaton északi partján található: a Csopaki Resti by Laurel és a szigligeti, a Michelin által már ajánlott Villa Kabala. A harmadik a kiskunhalasi Rézmozsár, amelyet az inspektorok az elmúlt hónapban meglátogattak.
Az utóbbi időben olyan kritika is érte a Michelin ellenőreit és a vörös kalauzt, hogy látogatás és személyes élmény nélkül mondanak ítéletet a vendéglátóhelyekről. Íme a bizonyíték az ellenkezőjéről: az inspektorok igenis járják az országot és kóstolnak, váratlan helyeken és időpontokban bukkannak fel. Így volt ez a három magyarországi étteremben is. Kettőnek a tulajdonosa a Dining Guide-tól értesült a vizitről, utólag. A Restiben azonban feltűnt.
Az inspektor tényleg úgy néz ki, mint egy ellenőr. Adott esetben aktatáskával érkezik, dokumentál, fényképez, de nem úgy, mint az influenszerek, hanem komolyabban – és szakszerűen eszik.
A csopaki Resti szerethető menüje, úgy látszik, a Michelin ellenőrét is meggyőzte. A bejegyzésben az áll, hogy a menü biztosan nyomot hagy a gasztropalettán.
Báthory Gergely, a budapesti Laurel és a csopaki Resti tulajdonosa elmondta, nagyon sok külföldi, egyedül érkező vendégük van, és mindenkit ugyanazzal a maximális odafigyeléssel szolgálnak ki mindkét étteremben.
„Ha egy-egy egyfős foglalás megjelenik télen a Balatonon, számíthatunk rá, hogy az ellenőr lesz. Nagyon örülünk, hogy egy hónappal a látogatása után megemlítettek minket. Meglepődtünk Bencével (Karácsony Bence, a Resti séfje – a szerk.), mert még csak most kezdtük el az egész éves koncepciót, és máris ránk találtak. Ez jó érzés, de igyekszünk nem ráfeszülni” – mondta Báthory Gergely.
A szigligeti Villa Kabala egyik tulajdonosa, Fölföldi-Terjék Petra a Dining Guide-tól értesült a jó hírről. A Twitterre feltöltött fotókat látva azt mondta, hogy egy igazi szeles vasárnapi este volt február 5-e, amikor az inspektor érkezett. Azért is volt könnyű dolguk, amikor azt nyomozták, mikor járhatott ott az ellenőr, mert az étteremben naponta változik a menü, amiből utólag lehet következtetni a látogatás időpontjára. „Ott, helyben nem vettük észre, hogy kivel van dolgunk, nem viselkedett másképpen, mint egy átlagos vendég – mondta Fölföldi-Terjék Petra. – Bár télen nem a külföldi vendégdömping jellemző a Balatonon, tavaly tavasz óta nagyon sok a külföldi, annyi, mint amennyi évekkel ezelőtt sem volt. Sok az üzleti úton lévő, egyedül utazó látogató, főleg csütörtökön és vasárnap, amikor kisebb a forgalom, mint a hét többi napján”.
“Azért is örülünk nagyon, mert ezen a napon óriási vihar volt a Balatonon, órákra elment az áram, és az első három fogást gyertyafényben ette végig az ellenőr.” – meséli a tulajdonos.
A kiskunhalasi Rézmozsár Étterem tulajdonosa, Horváth Ottó szintén a Dining Guide-ból értesült a Michelin-ellenőr látogatásáról. A vörös könyv Twitterjén az étterem kedvenc desszertjét, az almáspite pohárdesszertet posztolták, amely már többféle formában, klasszikus piteként, palacsintába töltve is szerepelt az étlapon, most pedig pohárdesszertként rendelhető, de ebben a formában tálalva lett a legnépszerűbb.