Ritka balatoni hal akadt a horogra Badacsonynál

Kitűnő hírrel indult a horgászok új éve: csütörtök hajnalban a badacsonyi mólón egy gyönyörű mintázatú balatoni menyhalat fogott Hermann Tamás.

 

Tamás és horgásztársa, Györkös Attila gyakran járnak a Balatonra, elsősorban ragadozó halakra horgászni. Mindketten ajkai horgászok, akik szerda este a badacsonyi mólóra süllőzni szerettek volna kiülni, de a hártyásodó jég miatt várniuk kellett.

Az éjszaka során Tamás és Attila is fogott 1-1 méretes süllőt, majd hajnalban Tamás ismét húzós kapásra vágott be. Mivel ismételt süllő fogásban reménykedtek, mindkét horgász nagyon meglepődött a felszínre bukkanó tarka zsákmány láttán. A horog szerencsére szájszélbe akadt, így a gyönyörű mintájú menyhal gyors fotózás és mérést követően egészségesen úszhatott vissza élőhelyére.

A hal minden bizonnyal jól érezi magát a Balatonban: a 44 cm-es és 0,91 kg-os testméret legalábbis erre enged következtetni.

 

A menyhal egyébként a Balatonban őshonos, természetes úton, feltehetően a Duna felől jutott el a tóba. Herman Ottó a XIX. század végén említi előfordulását „tarka meny” néven. Számos egyéb utalás mellett az idősebb horgászok visszaemlékezéseiből is tudjuk, hogy még az 1960-as évek elején is gyakran lehetett fogni a balatoni mólók kövezései mentén. Állományát az 1965-ös nagy halpusztulás végletesen meggyengítette, majd az angolna tömeges telepítése okozta eltűnését, mivel életterük nagyon hasonló. Mára az angolna olyannyira megritkult a tóban, hogy bízhatunk a menyhal túlélésében.

 

 

Forrás: balatonihal.hu   Fotó: pecacsarnok.hu

Legfrissebbek

Kövess minket!

Programajánló