Nemsokára újból kapható lesz balatoni hal a vendéglátóhelyeken.
Nagy István agrárminiszter nagy előrelépésnek nevezte, hogy hamarosan ki tudják elégíteni a balatoni halfogyasztás iránti igényeket. Az emberek 2015 óta, amióta a Balatonon megszüntették a kereskedelmi halászati tevékenységet, joggal hiányolták a balatoni halakat az éttermek és a kereskedelem kínálatából. Mint Nagy István elmondta, többéves folyamat utolsó lépéseként megerősítik a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. tevékenységét, a terület további 1300 hektár tógazdasággal bővül.
Az intézkedések azt is biztosítják, hogy a jövőben mindig legyen elegendő balatoni hal a vendéglátásnak és a kereskedelemnek. Kiváló az együttműködés a Balaton közelében létesült új halfeldolgozó üzemmel, ahonnét korszerűen feldolgozott, jó minőségű balatoni halak kerülnek majd a hazai piacra – hangsúlyozta Nagy István.
Szári Zsolt vezérigazgatótól a sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. az őshonos halfajok, a ponty, a süllő, a keszeg és a balin szaporítását tervezi, ehhez több száz millió forintos fejlesztésekre lesz szükség a következő években. Az eredmények, a halpiaci választék bővülése 2020–2021-re várható. Miután 2018 nyarán a „balatoni hal” megkapta a nemzeti oltalom alatt álló földrajzi jelzést, valószínűleg az unió is hamarosan elismeri a Balatonban élő, illetve a Balaton vízgyűjtő területén szaporított és nevelt, élő, hűtött vagy fagyasztott formában boltokba kerülő fogassüllő és ponty földrajzi oltalmát. Ez jelentősen növelheti a balatoni hal hírnevét és értékét – vélekedett a vezérigazgató.
Forrás: veol.hu Fotó: ilovebalaton.blog.hu