2022 az üveg éve a Laczkó Dezső Múzeumban

A Nemzetközi Üvegszövetség (ICG) javaslatára az ENSZ 2022-t az Üveg Nemzetközi Évének nyilvánította. A döntés célja, hogy globálisan középpontba kerüljön az emberiség egyik legfontosabb és sokoldalúbb találmánya, mindennapjaink nélkülözhetetlen anyaga az üveg, amely újrahasznosítható és környezetbarát tulajdonságainak köszönhetően a fenntartható fejlődés záloga is egyben.

Az ünnepléshez a Laczkó Dezső Múzeum is csatlakozik, gyűjteményeikben számtalan régészeti, néprajzi, iparművészeti és képzőművészeti jellegű üvegtárgy található.

2022-ben minden hónap első szombatján az üveget ünneplik a Laczkó Dezső Múzeum Látványraktárában és online felületeinken is.
Az egész éven átívelő programsorozat keretében hónapról-hónapra kívánják bemutatni a múzeum legjelentősebb üvegeit különböző nézőpontok felől megközelítve. Kortárs üvegművészeti gyűjteményük állandó kiállítóhelyeként is funkcionáló Látványraktárunkban a nagyközönség élőben is megtekintheti új szerzeményeiket, melyeket maguk az alkotók fognak leleplezni.

Középpontban most is a múzeum 1980-as években megalapozott, kortárs üvegművészeti gyűjteménye fog állni, de emellett külön ki szeretnék emelni a néprajzi, történeti és iparművészeti gyűjteményben őrzött szakrális és nemzeti jelképeket megjelenítő régi üvegtárgyakat is, és a több száz éves régészeti üvegeikről sem feledkezünk meg.
Nagysikerű, a veszprémi üvegablakok világába kalauzoló üvegsétáikat is folytatni kívánják.


Kapcsolódó

Indul a vidéki vendéglátóhelyek támogatása

Tizenhárom milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az
Elolvasom

Május végéig vágható géppel a balatoni strandokon a hínár

A vágáshoz az úgynevezett mederkezelő hatóság engedélye szükséges. - - Május végéig lehet géppel vágni
Elolvasom

Bölcsőde nyílt Vonyarcvashegyen

Az új intézmény működése szimbiózisban zajlik a szomszédos óvodáéval. - - Átadták Vonyarcvashegy új, 1
Elolvasom