3 csodálatos üdülőhely a Balaton déli partján

3 csodálatos üdülőhely a Balaton déli partján

A magyar tenger, vagyis a Balaton már hosszú évtizedek óta a „magyar álom” része. A tó 1-2 óra alatt elérhető Budapestről, akár autóval, akár vonattal érkezik az ember és az ország többi részéről sem nehéz odajutni.

A tóparti turizmus egyes településeken már a 19. században magas minőségű balatoni nyaralókat hozott létre, míg a 21. században már a Balaton partjának szinte bármelyik településén találhatunk kiváló szállásokat, éttermeket és a tó mellett további programokat is. Valószínűleg örök megoldatlan talány marad, hogy az északi vagy a déli part a „jobb”: és mindebben nagy szerepet játszik az is, hogy az ember milyen életszakaszban utazik: a tinédzsereknek, fiatalok felnőtteknek, középkorúaknak általában mindegy, hogy melyik partra utaznak, azonban a (kisebb) gyerekek a déli partot szokták előnyben részesíteni, mert ott lassabban mélyül a víz. Nézzük a mi három kedvenc déli parti üdülőhelyünket.

1. Balatonfenyves

Balatonfenyves a tó délnyugati csücskéhez közel helyezkedik el, Keszthelytől kb. 20 kilométerre. Már az 1950-es években népszerű volt, ekkor alapult meg hivatalosan a település: előtte ritkán lakott terület volt, amelyen tanyákat és vadászházakat találhattak az ide látogatók (közelében található többek között a Nagy-Berek erdő). Balatonfenyves 1991-ben „vívta ki” a függetlenségét, egy népszavazás során: előtte Fonyód része volt. A település lakossága jelenleg 1833 fő, közülük 3,3% német nemzetiségű.

Az utóbbi időben többször hallhattunk Balatonfenyvesről, mert 2021. július 1-jén felavatták itt a Balatonfenyvesi Gazdasági Vasutat is, amely jelenleg az ország 12 kisvasútjának egyike: Balatonfenyvesről Somogyszentpálra lehet utazni, ennek ideje 35 perc, a vonatok 2 óránként járnak. A vasút vonalán a Balaton mellett érdekes látványosságok a Táskán műemléki védelem alatt álló vályog borospincék, Fehérvíz (egy kisebb, lápos természetvédelmi terület) és meg lehet látogatni a Csisztapusztai Gyógyfürdőt is.2. Balatonmáriafürdő

Balatonmáriafürdő határos Balatonfenyvessel és jóval kisebb: itt mindössze 700-an élnek. Érdekesség, hogy a település gyakorlatilag csak a Balaton partja mellett létezik, de ott egészen 6 kilométerre is elnyúlik. Már az 1880-as évektől többen jártak ide fürdeni a tóba, míg az első fürdőegylet már 1902-ben megalakult. Hamarosan megjelent az első vonatmegálló, melyet a ’30-as évektől a MÁV igazgat.

A település a nevét Andrássy Máriáról kapta, aki gróf Széchenyi Imre felesége volt: 1925-ban, amikor már egy népszerű üdülőhelyről volt szó, Mária-telep néven egyesítettek két fürdőtelepet itt. Két évvel később megkapta a ma használatos nevét. Jelenleg valamivel több mint 400 lakóingatlan a település része, emellett több mint 2300 üdülő ingatlant találunk itt.

Mivel szó szerint néhány kilométer csak a távolság, innen is el lehet érni a már említett balatonfenyvesi vasutat, míg a tóban érdemes egy sétát tenni (például naplementekor) a mólón, amely az 1969-ban kialakított kikötő része.

3. Fonyód

Ahhoz sem kell messze mennünk, hogy Fonyódot megtaláljuk: Balatonfenyves Fonyód része volt egészen a ’90-es évek elejéig. Ez a népszerű kikötő és üdülőhely ismertebb, mint az előző két település, lakóinak száma is jóval nagyobb: több mint 5000 fő.

Könnyű felismerni a várost egy balatoni hajózás során is, mivel két domb is magasodik mellette: a 207 méter magas Sipos-hegy és a 233 méteres Vár-hegy – érdemes ezeket megmászni egy kellemes délutáni vagy reggeli séta keretében, a kilátás pazar.

Már a 19. század végén kialakítottak itt egy fürdőtelepet, néhány évvel később már igen könnyen el lehetett ide jutni vonattal is. A Fonyódi néven ismert ásványvíz is innen vált ismertté, ezt 1957-ben találták meg.

Érdemes lehet idelátogatni a Fonyódi Kolbászfesztiválra és a Fonyódi Nyári Fesztiválra, amely a vár egykori védőire való megemlékezés, a középkor szerelmeseinek és eziránt a kor iránt érdeklődőknek.

Kapcsolódó

Zárva tartanak a Független Benzinkutak Szövetségének tagjai augusztus 19-20-án

Nem nyitják ki azokat a benzinkutakat augusztus 19-20-án, melyek a Független Benzinkutak Szövetségéhez (FBS
Elolvasom

Eseménydúsan telik majd az ünnepi hétvége is

Az ünnepi hétvége előtt, csütörtökön robban be a Strand és a XI. Bujtor István Filmfesztivál is. Szinte csa
Elolvasom

Még egész nap elérhető a mobil egészségügyi szűrővizsgálat Gyenesdiáson

Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte c
Elolvasom