5 dolog, amit nem tudtál a Balatonról

5 dolog, amit nem tudtál a Balatonról

TUDTAD-E?

 

1. A Balaton vize gyógyhatású: A Balaton vize és az iszapos talaj enyhén gyógyhatású, a víz jót tesz a fájós deréknak, hátnak, végtagoknak. Nem csoda, hogy már a XIX. században is kedvelt gyógyturisztikai célpont volt, hiszen közvetlen környezetében számos gyógyforrás is található. Tökéletes hely a feltöltődésre, rekreációra!

 

2. Európa egyik legnagyobb tava: 77 km hosszú, legkisebb szélessége – Tihanynál – másfél kilométer, leghosszabb szélessége – Balatonalmádi és Balatonvilágos között – 12,7 km, átlagos szélessége 7,5 km, felülete pedig 594 négyzetkilométer. A tóban körülbelül 1800 millió köbméter víz van, a vízszint viszont folyamatosan ingadozik.

 

3. A tó partján 179 település található, amit összesen 155.000-en laknak. Ez a szám a turisták miatt a nyári időszakban megkétszereződik! ?

 

4. A Kis-Balaton és annak területe egészen a 19. századik volt egy egész egység, ám azóta külön váltak és a terület tájvédelmi körzet lett.

 

5. A Balaton és környéke a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, amelyet 1997-ben alapítottak. A park része a Tihanyi-félsziget is, amely 1952-ben lett hazánk első tájvédelmi területe.

Kapcsolódó

Csípős reggelek és szélviharos napok elé nézünk

Pénteken beborul az ég, és egyre több helyen várható vegyes halmazállapotú csapadék. Főként eső, havas eső
Elolvasom

Konfettizápor és pukkanó pezsgős dugók: farsangi képek a 20. század Magyarországáról

A farsangi időszak hivatalosan vízkereszttől hamvazószerdáig tart, így most tulajdonképpen a kellős közepé
Elolvasom

Július 22-én lesz az idei Balaton-átúszás, hamarosan már nevezni is lehet

Február közepétől indul a nevezés a 41. Lidl Balaton-átúszásra, amelyre a jelenlegi forgatókönyv szerint jú
Elolvasom