5 teendő, amivel felkészítheted a házadat az őszre 

5 teendő, amivel felkészítheted a házadat az őszre 

Mindannyian érezzük, hogy az ősz visszafordíthatatlanul eljött. Egyre többször láthatjuk a festői ködös tájat, folyamatosan hűl a levegő, és egyre rövidebbek a nappalok is. Persze ennek is megvan a maga szépsége, lehet szeretni vagy nem szeretni ezt az évszakot, de akármelyik tábort is erősíted, egy biztos: nem árt rá sok szempontból felkészülni.

Egyik szempont lehet a házad is, aminél jó, ha átnézel néhány berendezést és funkciót, nehogy kellemetlen meglepetések érjenek a hideg évszakok alatt. A következő cikkben felsorolunk neked 5 olyan pontot, amit érdemes ellenőrizni az időjárás rosszabbra fordulása előtt.

Nyílászárók ellenőrzése

A komolyabb lehűlések előtt tanácsos átnézni az ajtókat és ablakokat, hogy ne szökhessen ki sehol a hő a házból vagy lakásból. Tetemes összegeket spórolhatunk meg már azzal is, ha időben észleljük a problémát, és akár csak egy varrott huzatfogóval elébe megyünk. Persze végleges megoldást csakis egy szakember beavatkozása vagy nyílászárócsere nyújthat.

Fűtés biztonságosan

A szén-monoxid-riasztót mindenképpen ellenőrizd még azelőtt, hogy komolyabban belelépnénk a fűtési szezonba. A családod egészsége és élete is múlhat azon, hogy a riasztó időben jelez-e, szóval ezt a lépést kár lenne megspórolni.

Szeretnéd, ha lenne alattatok egy biztonsági háló, ha bekövetkezik egy nem várt baleset? Keresd az Allianz Hungária lakásbiztosítás kalkulátorát a weboldalon, és kösd meg mihamarabb a számodra legcélszerűbb feltételekkel!

Tiszta levegőt!

Nem árt, ha a párásítót és a légkondicionálót alaposan kitisztítod, ugyanis ennek hiányában csupán a baktériumokat és egyéb, levegőben szálló kórokozókat keringetheted a levegőben. Egy megfelelően karbantartott párásító hatalmas kincs tud lenni az őszi és téli hónapok során a száraz lakásokban, a légkondicionáló tisztíttatása pedig kifejezetten praktikus anyagiak szempontjából ebben az időszakban. Mivel a legtöbben a nyár elején rohamozzák meg a szervizeseket ezzel a feladattal, ilyenkor lényegesen kedvezőbb áron tudod ezt elvégeztetni.

Áramszünetre felkészülni!

Az őszi és téli hónapokban az időjárás miatt és a rendszer leterheltsége miatt is lényegesen több áramkimaradással lehet számolni. Ha ehhez hozzávesszük, hogy sokkal rövidebbek a nappalok, mint a nyári időszakban, akkor beláthatod, hogy nem árt felkészülni néhány hálózattól független világítóeszközzel. Szerezz be néhány gyertyát, és legyen otthon mindig elem is a zseblámpába, ha bekövetkezne az áramszünet, ne érjen váratlanul.

Kertrendezés

A hidegebb évszakokra nem csak a házon belül, hanem a házon kívül is ajánlott felkészülni. Tanácsos még utoljára lenyírni a füvet, esetleg kikérni egy kertész személyre szabott véleményét a téli gyepgondozási teendőkről. Egyes fákon elvégezhetjük az őszi metszést, és persze a kerti bútorok letakarásáról vagy behordásáról sem szabad megfeledkezni, hogy a pára és fagy ne tegyen kárt bennük.

Hirdetés

Kapcsolódó

Napos-felhős péntek után havas eső lesz jellemző a hétvégén

Pénteken egyre többfelé süthet ki a nap. Élénk, erős lesz az északi-északnyugati szél. Hajnalban -2, +4, na
Elolvasom

Hirdetés

Elérkezett a készülődés ideje!

Ahogy közeledik a karácsonyi időszak úgy válik mind sürgetőbbé a dekorálás. Egyszerűen azért, mert jó ránéz
Elolvasom

Záporok és havas eső lesz az időjárás hétvégi terítékén

Péntekre egy mediterrán ciklon hoz borongós, csapadékos időt. Az esőt a lehűlés következtében havas eső, ha
Elolvasom