5 tipp, hogy ne csak nyáron legyen lakható a nyaralónk

5 tipp, hogy ne csak nyáron legyen lakható a nyaralónk

Számtalan szempontból kedvező, ha rendelkezünk egy nyaralóval: bármikor gondolhatunk egyet és kiruccanhatunk a hétvégére, kölcsönadhatjuk a barátoknak és a rokonoknak vagy éppen ki is adhatjuk, ha senki nem használja. Így még egy kis extra profitra is szert tehetünk. Ahhoz azonban, hogy teljes mértékben kihasználhassuk a birtokunkban lévő víkendház előnyeit, érdemes egész évre lakhatóvá tennünk.

Természetesen a nyári időszak a leginkább forgalmas, legyen szó akár egy balatoni, akár egy fertő-tavi vagy hévízi nyaralóról, de azért ősszel és télen is remek élmény lehet egy kicsit kiszakadni a mindennapi környezetünkből. Ehhez viszont fel kell készítenünk a nyaralónkat!

5 tipp, hogy egész évben élvezhessük a nyaralót

Lehet, hogy a vásárlás során szerencsénk volt, és az eladó lakások között épp találtunk egy egész évben lakható nyaralót – a legtöbb ilyen jellegű vidéki ház azonban inkább a forró napokra lett tervezve. Szerencsére ezen mi magunk is változtathatunk, bár azt már most leszögezzük, hogy erre némi befektetési alapra is szükségünk lesz. Nemcsak pénzt, hanem időt és energiát is szánnunk kell majd rá, de egy biztos: megéri!

Szigetelés

Sajnos amikor az ember az eladó lakásokat böngészi, hajlamos a szívére hallgatni, ilyenkor pedig nem foglalkozik az olyan logikus kérdésekkel, mint például a szigetelés. Pedig ha egy otthon megfelelő szigeteléssel van ellátva, rengeteg fejfájástól kímélheti meg a tulajdonost – ez pedig a nyáron használt ingatlanok esetében is így van. Egy jó minőségű szigetelőanyag ugyanis nyáron a falakon kívül tartja a meleget, télen pedig épp ellenkezőleg, bent tartja azt. Ezzel pedig rengeteget spórolhatunk a rezsiköltségeken, ami most, a rezsiátalakítással különösen nagy hangsúlyt kap.

Nyílászárók

A megfelelő hőmérsékletű beltéri levegőhöz nagyban hozzájárulnak a nyílászárók is. Sok nyaralóban elöregedett, fából készült ajtók és ablakok vannak, amelyek kétségtelenül hozzájárulnak egy-egy ház atmoszférájához. Azonban ezek egyrészt nem túl biztonságosak, másrészt a levegő is könnyen elszökik mellettük. Így ha már egy nagyobb befektetéssel megoldottuk a szigetelést, gondoljunk a nyílászárókra is, hiszen ezek jó minőségének köszönhetően is sokat takaríthatunk meg.

Fűtés

Ezek után elkezdhetünk gondolkodni a fűtésen. Sok víkendházban egyáltalán nincsen fűtés, hiszen leginkább a nyári napokon vannak használatban, amikor a hőmérséklet 25 és 35 fok között mozog. Viszont ha szeretnénk egész évben élvezni az előnyeit, muszáj lesz befektetnünk egy fűtő rendszerbe. Az, hogy villany, gáz vagy esetleg valamilyen alternatív forma – például napelem – mellett döntünk, számtalan tényezőtől függhet. Mit tesznek lehetővé a ház adottságai? Mekkora költségvetéssel tervezünk? Mi éri meg hosszú távon? Ezeket mind célszerű számításba venni.

Okos megoldások

Ha nem azt tervezzük, hogy az egész telet a nyaralónkban töltjük, érdemes lehet néhány okos megoldást installálni a hétvégi házunkba. Ezek segítségével például megtehetjük, hogy mielőtt útnak indulunk, már távolról beindítjuk a fűtést, így nem a jéghideg lakásba kell megérkeznünk. De még nyáron is hasznát vehetjük a modern technológiáknak! Például a nyaralás előtt pár nappal már besötétíthetünk néhány gombnyomással, így kevésbé forrósodnak fel a helyiségek a napsütésben.

Garázs-kérdés

Amennyiben autóval érkezünk, jó ötlet gondoskodni egy garázsról is, ahol akár forróság, akár fagyok idején biztonságban tudhatjuk az autónkat. Ez különösen akkor fontos, ha előszeretettel töltünk hosszabb időszakokat a nyaralóban.

Nyári fejlesztések

Ha úgy érezzük, hogy a nyári időszakra sem áll teljesen készen a nyaralónk, arra is akad pár tippünk. Sajnos a globális felmelegedés miatt egyre több az elviselhetetlenül forró nap, amelyeket általában nem a nyaralóban, hanem a parton vészelünk át. Ha valamiért mégis a lakásban ragadunk, jó szolgálatot fog tenni egy légkondícionáló – de lehet, hogy a megfelelő szigetelés is elégséges megoldást nyújt. Emellett a háborítatlan estékért érdemes felszerelni minden nyílászáróra szúnyoghálókat, hogy elkerüljük a kéretlen látogatókat.

Mindezek mellett, ha kertes házunk van, akkor a fűről, a fákról és egyéb növényekről, az esetleges palántákról is rendszeresen gondoskodnunk kell – évszaknak megfelelően.

Mindez sok hűhónak tűnhet, azonban ezek olyan egyszeri befektetések, amelyek mind-mind hamar visszahozzák az árukat. Ez igaz lehet kiadás esetén is, de külnösen akkor, ha a nyaralónk egyszer az eladó lakások piacára kerül.

Kapcsolódó

Havazás és ónos eső is várható a napokban

Pénteken folytatódik a csapadékos idő, több helyen kiadós csapadékmennyiség zúdulhat le. Az ország nagy rés
Elolvasom

Miért előnyös a diákok számára a gyermekközpontú kéttannyelvű oktatás?

A Nemzeti Alaptantervet és a Cambridge angol kerettantervet ötvöző oktatás nagyszerű lehetőséget kínál a ma
Elolvasom

Milyen autót lehet lízingelni?

Az autólízing egy igazán kedvező megoldás arra, hogy minél hamarabb használatba tudjuk venni álmaink járműv
Elolvasom