5+1 balatoni borászat, ahol már hangolódhatsz az őszre egy borkóstolóval

5+1 balatoni borászat, ahol már hangolódhatsz az őszre egy borkóstolóval

Még talán él bennünk a remény egy rövid vénasszonyok nyarára, de az ősz kíméletlenül hirtelen már el is érkezett. Nincs hát mit tenni, mint áthangolni a receptorainkat ezekre a hullámhosszokra, amelyek megannyi értékes pillanatot és szépséget rejtenek magukban. Erre remek alkalom egy borkóstoló, amelyre szerencsére a Balaton környékén rengeteg lehetőség adott. Ezekből csemegézünk most, persze a teljesség igénye nélkül.

1. Homola Borterasz, Paloznak

A DJ a szőlőben programsorozat házigazdái a pincészet saját boraival, pálinkájával és csodálatos panorámájával várják a vendégeket egész évben. A választékot tekintve Olaszrizling, Rozé, Furmint, Kékfrankos és Syrah nedűk közül választhat a nagyérdemű. Az őszi nyitvatartás szerdától vasárnapig tart.

2. Rádpuszta Szőlőbirtok, Balatonlelle

Mintegy 88 hektáron terül el a Rádpuszta Szőlőbirtok saját telepítésű gazdálkodási területe, amely egy kis részében még a szomszédos Balatonszemesre is átnyúlik. A patinás borház egykor egy majorsági épület volt a Festetics család tulajdonában. Minőségi boraik a déli partra jellemző finom savösszetételű, gyümölcsös eleganciát képviselik.

3. Rubin Borászat, Balatonkeresztúr

A hobbiként indult vállalkozás mára már kereskedelmi mennyiségben palackozza borait és gazdálkodási területei is folyamatosan növekednek. Az ökológiai szőlőtermesztés előírásait szigorúan szem előtt tartó pincészet Olaszrizling, Chardonnay, Irsai Olivér, Zöld Veltelini, Feketelányka, Merlot, Cabernet Sauvignon és Kékfrankos szőlőfajtákkal dolgozik, melyek a dél-balatoni lösztalaj magas mésztartalma táplál. Hozzáértő munkájukat díjak sora fémjelzi.

4. Bökő Pince, Balatonfüred

Családi szenvedélyből avanzsálódott hivatalos borászattá a füredi Bökő Pince, akiknek első bora ugyan csak 2015-ben gördült le a palackozóüzem futószalagjáról, a szőlőtermesztés gyökerei viszont már generációkon is átívelnek. Ültetvényeik Balatonfüreden, Csopakon illetve Tihanyban találhatóak, így nyugodtan kijelenthető, hogy a térség ízeit Olasz rizlingjeik, Kékfrankosaik, Sárgamuskotályuk és Zweigeltjük igazán autentikusan reprezentálja.

5. Feind Pincészet, Balatonfőkajár

Az 1995-ben alapított borászat területei a balatonfőkajári Öreg-hegy mellett Balatonvilágoson, Balatonaligán és Balatonfüreden is fellelhetőek. Összesen 130 hektáron termelnek 20 különböző szőlőfajtát, így választékuk is igen széles spektrumot tár fel, amelyet egész évben nyitva tartó vinotékájukban fel is lehet térképezni.

Fotó: feind.hu
+1. Borbolt a völgyben, Szent György-hegy

Gyönyörű kilátással és válogatott helyi borokkal kecsegtet a Szent György-hegy tündéri pop-up borboltja, ahol barátságos hozzáállás, piknikhangulat, függőágyak és persze a környék folyékony esszenciája fogadják az érdeklődőket. Chill esély: 110%.

Fotó: Borbolt a völgyben / Facebook

Fotó: Pexels

Kapcsolódó

Zárva tartanak a Független Benzinkutak Szövetségének tagjai augusztus 19-20-án

Nem nyitják ki azokat a benzinkutakat augusztus 19-20-án, melyek a Független Benzinkutak Szövetségéhez (FBS
Elolvasom

Eseménydúsan telik majd az ünnepi hétvége is

Az ünnepi hétvége előtt, csütörtökön robban be a Strand és a XI. Bujtor István Filmfesztivál is. Szinte csa
Elolvasom

Még egész nap elérhető a mobil egészségügyi szűrővizsgálat Gyenesdiáson

Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte c
Elolvasom