5+1 balatoni kiállítás és múzeum, amit neked is látnod kell az ősszel

5+1 balatoni kiállítás és múzeum, amit neked is látnod kell az ősszel

Már lassan az időjárás is kezd emlékeztetni bennünket az ősz közeledtére, így természetes, hogy a nyári szabadtéri programok jó része a kulturális szférába tolódik át, így nem árt, ha van a tarsolyunkban néhány programjavaslat az esős napokra is.

1. Balatoni Múzeum, Keszthely

Képzőművészet, néprajz, történelem és biológia egyaránt témáját képezi a keszthelyi Balatoni Múzeum állandó kiállításainak, melyek teljesen átfogó képet alkotnak a Balatonról, mint élettérről, de geológiai aspektusból is számottevő tudással gazdagodhatunk egy-egy látogatás során. Emellett pedig folyamatosan cserélődő időszakos tárlatok, szabadulószoba és virtuális kiállítások teszik színesebbé ezt a grandiózus gyűjteményt.

Fotó: balatonimuzeum.hu

2. Világháborúk Múzeuma, Zamárdi

A két nagy háború történelmi emlékeit, relikviáit vagy adott esetben mementóit egy helyi illetőségű történelemtanár gyűjtötte össze. A lélegzetelállító kollekció a korabeli fotóktól kezdve az egyenruhákon, kitüntetéseken, fegyvereken és felszerelési tárgyakon át egészen harckocsi roncsokig terjedő állományt vonultat fel. A kiállított amerikai, brit, magyar, német és szovjet tárgyak lehetővé teszik, hogy egy pár pillanatra betekintést nyerjünk ennek az embertelen kornak a realitásába.

Fotó: szallas.hu

3. Zsidó Kiválóságok Háza, Balatonfüred

A füredi vasútállomástól északi irányba találjuk a vadiúj külsejével tündöklő, korszerű közösségi teret, a Zsidó Kiválóságok Házát, amely színházi és tudományos előadásoknak, koncerteknek és könyvbemutatóknak egyaránt otthonául szolgál. A modern épület egy hajdani zsinagógához épült kiegészítő szárnyként és a jegyünk megváltása után egy virtuális tárlat során a történelem legmeghatározóbb, zsidó származású kutatóinak életéről tájékozódhatunk, de az öreg zsinagóga históriájával is megismerkedhetünk.

Fotó: szallas.hu

4. Bala-Toni Retro Múzeum, Balatonfőkajár

A főkajári retro tematikájú múzeumot egy helyi házaspár álmodta meg üzemelteti a mai napig. A mottó: minden, ami vintage. Letűnt korok pénzei, elektronikai eszközei, játékai, hangszerei, bútorai és háztartási berendezései mind fellelhetőek itt, de a tárgyak között akad tűzoltó egyenruha, kemping bicikli, jó néhány Fradi relikvia, sőt még egy doboz Kossuth cigaretta is.

Fotó: kirandulastervezo.hu

5. Kilátó és Hajózástörténeti Múzeum, Balatonföldvár

A 400 méteres ultramodern kiállítótér a balatoni hajózás és vitorlázás történetét hivatott bemutatni terepasztalok, makettek, fényképek, szimulátorok és filmvetítések segítségével. Az utóbbiak biztosítására egy külön moziterem is adott. Az épület konferenciaterme pedig rendszeresen ad helyet időszakos kiállításoknak, programoknak és kisebb előadásoknak. A 25 méteres kilátó, a 40 méteres magasparttal kiegészítve mintegy 70 méteres magasságból enged betekintést az Akarattyától Keszthelyig húzódó panorámába.

Fotó: balatonfoldvarikilato.hu

+1. Művészetek Háza, Veszprém

A veszprémi Művészetek Háza 1993-ban jött létre azzal a nem titkolt céllal, hogy képviselje a kortárs művészeteket a megyeszékhely kulturális életében. Ezt a küldetést azóta is töretlenül végzi állandó és átmeneti képzőművészeti kiállítások sokaságával a barokk vár öt kiállítóhelyén, név szerint a Vass László Gyűjteményben, a Csikász Galériában, a Dubniczay-palotában, a Várgalériában és a Magtárban. A Dubniczay-palota pincéjében pedig az úgynevezett Teguláriumot rendezték be, ahol egy különleges, karcolt, monogramos és címeres téglákból álló gyűjteményt vehetnek szemügyre a látogatók.

Fotó: muveszetekhaza.hu


Fotó: keszthely.hu

Kapcsolódó

165 méteres cementfolyás éktelenkedik a védett balatoni patakvölgyben

Az érintett cégnek március 1-éig kellett volna eltávolítania a betontartalmú szennyeződést. - - Fokozo
Elolvasom

Hidegfront és ciklon kavarja fel a tavaszi idillt

Pénteken napos-fátyolfelhős idő várható, de egy hidegfront hatására később záporok alakulhatnak ki, néhol a
Elolvasom

Ma van a Víz Világnapja – miért fontos a tudatos vízhasználat

A Víz Világnapja alkalmából, ma március 22-én fel szeretnénk hívni a figyelmet a tudatos vízhasználat fonto
Elolvasom