5+1 balatoni sportoló, akik világklasszissá küzdötték fel magukat

5+1 balatoni sportoló, akik világklasszissá küzdötték fel magukat

Magyarország kis ország, de, ha valamiben, akkor világszínvonalú sportolókban aztán tényleg soha nem szűkölködtünk. A Balaton partjainak közelében felnőni pedig minden bizonnyal inspirálóan hathat egy-egy ambíciózusabb fiatalra. Szerencsére példák is akadnak erre szép számmal.

1. Illés Fanni

Paralimpiai, világ- és kétszeres Európa-bajnok paraúszónőnk a Keszthelytől mindössze 8 kilométerre fekvő Rezin született és nevelkedett. Egy születési rendellenesség miatt alsó lábszárak nélkül jött a világra. Sportolói teljesítménye még úgyis emberfeletti lenne, ha ezt nem vennénk figyelembe. Kitartása, életigenlése motiváló példát statuál rengeteg fogyatékkal és anélkül élő számára egyaránt. Tavaly nyáron vált édesanyává.

Fotó: illesfanni.hu

2. Kiss Balázs

Veszprémi illetőségű, olimpiai bajnok kalapácsvetőnk tehetsége már jóval az 1996-os atlantai olimpiai játékok előtt felcsillant, de ez volt az a legendás megmérettetés, amivel valóban történelmet írt. Szoros küzdelemben, csupán 12 centiméterrel amerikai ellenfele, Lance Deal fölé kerekedve, de végül bajnokként hozhatta haza a magyar atlétika kilencedik olimpiai aranyérmét.

Fotó: MTI / Földi Imre

3. Portisch Lajos

Zalaegerszeg önkormányzata 2015-ben avatta díszpolgárává a nemzetközi nagymestert és sakkolimpiai bajnokot, a város Nemzet Sportolója címmel kitüntetett szülöttjét, Portisch Lajost. A sakkozó nemzetközi mesteri címét 1958-ban, egy Balatonfüreden rendezett nemzetközi versenyen szerezte meg, de pályája csúcsát a ’70-es és a ’80-as években érte el, amikor a világ tíz legjobb játékosa között tartották számon.

Fotó: Wikipedia

4. Csik Ferenc

Az alapvetően kaposvári születésű Csik Ferenc 11 évesen, 1924-ben költözött Keszthelyre édesanyjával, aki dohányboltot üzemeltetett a városban. Az érettségi után ugyan továbbállt a településről, de az úszás szeretete bizonyára a balatoni évei során találhatott rá, ami egészen az 1936-os berlini olimpia aranyérméig repítette 100 méteres gyorsúszásban. Győzelmét egyszerűen ennyivel konstatálta: „A világ legboldogabb embere vagyok”.

Fotó: elmenynektek.blog.hu

5. Pataki Viktória

A magyar női ökölvívás egyik valóságos pionírja, Pataki Viktória Veszprémben született, de jelenleg Balatonfüreden él. Rövid, de aktív, 4 éven át felívelő ökölvívói pályafutása során, 1997 és 2001 között 25 mérkőzésből, 22-t nyert meg, ebből 12-t KO-val. Az első, 1996-ban megrendezett, magyar Női Ökölvívó Bajnokság aranyérmese. Mellesleg taekwondo mester.

Fotó: Wikipedia

+1. Fekete László

Valószínűleg Fekete László a Balatontól 18 kilométerre fekvő Ősi egyik, ha nem a leghíresebb embere. Először 1985-ben állított fel világrekordot malomkőhajításban. Az 1988 illetve 1997 között a Magyarország legerősebb embere címet birtokló erősportoló kiemelkedő fizikuma mellett a televíziós szereplésein tanúsított közvetlen és barátságos habitusával lopta be magát a nézők szívébe. Egy ideig a Kőbányai reklámarca is volt. Pályafutását orvosa és barátai tanácsára fejezte be 62 évesen.

Fotó: Wikipedia


Fotó: Pexels

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Strenner-barlang, Csopak

A csopaki Csákány-hegy a maga 327 méteres magasságával remek kilátást nyújt a Balatonra, nem csoda, hogy ki
Elolvasom

Lenyűgöző felhőalakzat tornyosult a Badacsony felett

Ki korán kel, aranyat lel, tartja a mondás. Igaz volt ez Kadosa Kelemen esetében is, akinek különleges fel
Elolvasom

Metzker Viktória ezen a nyáron is a Plázsra költözik

A suliidő végére megérkezett az igazi kánikula, úgyhogy irány a Balaton! Ha pedig Balaton, akkor Siófok és
Elolvasom