5+1 hollywoodi kasszasiker, amit a Balaton környékén forgattak

5+1 hollywoodi kasszasiker, amit a Balaton környékén forgattak

A kedvező adózás és persze tájaink páratlan szépsége miatt Magyarország már jó ideje vonzó célpont a nagyobb költségvetésű amerikai filmek produkciós cégeinek. A főváros rengeteg világszínvonalú mozi “díszletéül” szolgált már, azonban néhány esetben, egy-egy különlegesebb helyszínért, a filmek készítői hajlandóak voltak leruccani Budapestről a Balaton irányába is.

1. Szárnyas fejvadász 2049 (2017)

A Philip K. Dick legendás Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? című regényéből adaptált Szárnyas fejvadász 1982-ben jelent meg és hódította meg a science fiction rajongók szívét szinte azonnal. A várva várt folytatás 35 évvel később került a filmvásznakra, melynek indusztriálisabb settingjei között bizony az egykori inotai hőerőmű használaton kívüli telephelye is fel-feltűnik, amely a Balaton északkeleti sarkától mindössze 19 kilométerre rozsdásodik.

Forrás: Warner Bros. / Sony

2. A kém (2015)

A Melissa McCarthy és Jason Statham főszereplésével fémjelzett 2015-ös vígjáték cselekménye többnyire Budapesten játszódik, ám akciódús kulminációja éppen a magyar tenger felett csúcsosodik ki. Az ominózus helikopteres jelenetben többek között még 50 Cent is feltűnik egy cameo erejéig. A tetőpont után pedig a tó partján intézkedő hatóság is a jól megszokott magyar rendőrautókkal érkezik a helyszínre.

Forrás: 20th Century Fox

3. Holdlovag (2022)

A Disney+ tavalyi, saját gyártású sorozatában elsősorban az egyiptomi flash dominál, de nagy szerepet osztottak a fővárosunkra is, igaz, hogy tulajdonképpen csak London “dublőreként”. A harmadik epizódban viszont feltűnik egy kastély, amely a 19. század második felében, Tudor-stílusban épült nádasdladányi Nádasdy-kastély. A Balaton keleti élétől szintén egy köpésre található.

Forrás: Marvel / Disney

4. Die Hard – Drágább, mint az életed (2013)

Bruce Willis már az ötödik alkalommal bújt a fenegyerek John McClane bőrébe, igaz, hogy az utolsó darabban már az öregedő karaktert/színészt kénytelenek voltak annak CIA-ügynök fiával párosítani egy kicsit több akció és kaszkadőrmutatvány reményében. Budapestet ezúttal Moszkvának igyekezték eladni és kisebb szerepekben Ganxta Zolee, illetve Kamarás Iván is brillírozik. A film egyértelműen a sorozat leggyengébb darabja, ám magyar vonatkozása miatt és a franchise teljességéért érdemes beiktatni. Az éles lőszerrel történő forgatások egy része a Veszprém megyei Hajmáskéren zajlott.

Forrás: 20th Century Fox

5. Vörös veréb (2018)

A Jennifer Lawrence által megformált karakter egy fordulatos kémtörténet hősnője, melynek szövevényes szálai közül még Jeremy Irons is előbukkan egy orosz tábornok szerepében. Forgattak jeleneteket Budapesten és Dunaújvárosban is, a filmben látható kúria viszont nem más, mint a Festetics-kastély a déli parti Dégen.

Forrás: 20th Century Fox

+1. Örökkévalók (2021)

Oké, a szó szoros értelmében ezt a Marvel filmet nem a Balatonon forgatták, ám a Tiamut névre keresztelt úgynevezett égi (celestial) éppen valahol Pest megyében tör elő a földkéreg alól. A kiemelkedés ábrázolását az alkotók persze CGI-jal abszolválták, de a felülnézetből láttatott esemény során a képernyő bal alsó sarkában azért a magyar tenger kéksége is felcsillan.

Forrás: Walt Disney Studios Motion Pictures / MarvelFotó: 20th Century Fox

Kapcsolódó

Csípős reggelek és szélviharos napok elé nézünk

Pénteken beborul az ég, és egyre több helyen várható vegyes halmazállapotú csapadék. Főként eső, havas eső
Elolvasom

Konfettizápor és pukkanó pezsgős dugók: farsangi képek a 20. század Magyarországáról

A farsangi időszak hivatalosan vízkereszttől hamvazószerdáig tart, így most tulajdonképpen a kellős közepé
Elolvasom

Július 22-én lesz az idei Balaton-átúszás, hamarosan már nevezni is lehet

Február közepétől indul a nevezés a 41. Lidl Balaton-átúszásra, amelyre a jelenlegi forgatókönyv szerint jú
Elolvasom