5+1 kirándulóhely, ahol a Balaton megmutatja a téli arcát

5+1 kirándulóhely, ahol a Balaton megmutatja a téli arcát

Az emberek többsége nem mondhatni, hogy kifejezett rajongója lenne a télnek. A hófödte tájak és erdők esztétikája felé sokunk inkább csak egyfajta távolságtartó tisztelettel adózik a fűtött szobák melegéből, mintsem, hogy tényleg felhúzza a túrabakancsot és fejest ugorjon a hidegebb hónapok varázslatos és érintetlen, rejtett világába. Pedig sokszor tényleg csak egy meleg öltözet, egy termosznyi tea, egy pár szendvics és persze a komfortzónánk határa választ el bennünket a körülöttünk folyamatosan zajló csodáktól.

1. Pálos kolostorrom, Salföld

A salföldi temetőnél parkolhatnak a kocsival érkezők és egy lazább, körülbelül két kilométeres sétával erdőn, mezőn át már meg is érkezünk a pálos rend lélegzetelállító építményének maradványaihoz, melyet az idő vasfoga jócskán megrágott ugyan, de el mégsem emésztette teljesen. A néhány helyen megtámogatott műemlék kisebb útvesztőnek sem utolsó és remekül tetten érhetőek a gótikus építészet jegyei. Családi kiruccanásokhoz ideális célpont vagy, ha csak kiszellőztetnénk a fejünket az erdő magányában.

2. Siófoki móló

Hangulatos téli séták helyszíne lehet a déli part fővárosának ikonikus mólója, melynek keleti végén installált aranyozott szobor, a Béke jóságos angyala, Pjotr Tyimofejevics Sztronszkij orosz szobrászművész alkotása és több orosz szervezet közös ajándéka volt a város számára. Tiszta időben csodás kilátás nyílik az északi part változatos domborulataira. Érdemes fontolóra venni egy-egy randevú megtervezésekor.

Fotó: minden-ami-magyar.hu

3. Őrtorony-kilátó, Tihany

Tihany kevésbé nyilvánvaló látványosságai közé tartozik az Őrtorony-kilátó, amely Sajkod felől egy meredek, sziklás kapaszkodón, a másik oldalról pedig egy cserjés domboldalon közelíthető meg. A kilátás exkluzív betekintést enged a Külső-tó lápos, mocsaras nádvilágába, amely megannyi állat- és növényfajnak ad otthont. A 216 méteres magaslat egy vulkanikus kráter peremén helyezkedik el. Egy lightos, kis hegymászás és kardio-edzés benne van a pakliban.

4. Árpád-kori romtemplom, Balatonlelle

Rádpuszta felé Balatonlellén a 7-es főút leágazásánál kell vennünk egy kanyart. A helyi borászat mellett a térség egyik legnagyobb történelmi kincse ez a templomrom, melyet eredetileg a 13. században építettek késő-román stílusban téglából és faragott homokkőből. Fennmaradt, 8-10 méteres falai egy letűnt korszakról mesélnek, azoknak, akik egy-egy délután erejéig szívesen szakadnak ki a modern civilizáció mókuskerekéből.

5. Hegyesdi várrom

Egy 281 méteres vulkáni csúcsra építették Hegyesd várát annak idején, valamikor a tatárjárás után. Érdekesség, hogy a helyi mondák szerint a török hódoltság idején egy 600 fős sereg vette át az uralmat a vár fölött, így azt kénytelenek voltak a magyarok ostrom alá vonni. Ezután pedig már felújításra alkalmatlannak ítélték és lebontották. A különleges történetet a balatoni szél hordozza a tanúhegyek és a tó hatalmas víztömege felett.

Fotó: szallas.hu

+1. Benedek-hegy, Veszprém

A királynék városa rendkívül szerencsés fekvéssel büszkélkedhet a Balaton és a Bakony ölelésében. A vár tövéből előnyúló dolomit-tömbről, közismertebb nevén a Benedek-hegyről pedig az utóbbira nyílik csodás panoráma és szinte a megyeszékhely kétharmada is feltárul előttünk: a régi városrész, a Dózsa város, melynek minden pórusából időtlen történelmiség párolog elő és a szocialista évek panel-mementója, a Haszkovó lakótelep egyaránt, de a távolban a Cholnoky épületeinek sziluettje is felsejlik.

Fotó: funzine.hu

Kapcsolódó

Zárva tartanak a Független Benzinkutak Szövetségének tagjai augusztus 19-20-án

Nem nyitják ki azokat a benzinkutakat augusztus 19-20-án, melyek a Független Benzinkutak Szövetségéhez (FBS
Elolvasom

Eseménydúsan telik majd az ünnepi hétvége is

Az ünnepi hétvége előtt, csütörtökön robban be a Strand és a XI. Bujtor István Filmfesztivál is. Szinte csa
Elolvasom

Még egész nap elérhető a mobil egészségügyi szűrővizsgálat Gyenesdiáson

Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte c
Elolvasom