5+1 művész, akiket megihletett a Balaton – 2. rész

5+1 művész, akiket megihletett a Balaton – 2. rész

Múlt heti listánkon azon művészeket mustráltuk, akiket valamilyen formában a Balaton ösztökélt kreativitásra. Az ő soruk viszont szerencsére igencsak hosszú így jobbnak láttuk, ha még egyszer nekiveselkedünk a feladatnak, bár olyan csokrot összeállítani belőlük, amelyből ne hiányozna senki gyakorlatilag lehetetlen…

1. Fekete István

Az elsősorban ifjúsági regényeiről ismert szerző talán leghíresebb munkája, a Tüskevár – annak folytatásával, a Téli Berekkel egyetemben – a Kis-Balaton ágas-bogas nádvilágába kalauzolja az olvasót. Lelki szemeink előtt feltárul a sajátos atmoszférájú térség titkos világa és mélyebb betekintést nyerhetünk a vidék vibráló élővilágába is.

2. Jancsó Miklós

Nemzetközileg is elismert rendezőnk idén töltötte volna a 100. életévét, melynek kapcsán mi is megemlékeztünk a világhírű filmesről, akinek három műve is a Kornyi-tónál játszódik a Káli-medence domborzatának ölelésében. A Szörnyek évadja, az Égi bárány és az Életünket és vérünket is egyaránt az emberi psziché és a hatalom törékeny viszonyáról mesélnek a semmivel sem összetéveszthető jancsói stílusban és dramaturgiával.

Fotó: Kende János / Fortepan

3. Kiss István

A Kossuth-díjas szobrászművész Páros akt vagy másik nevén, egyszerűen csak Emberpár című munkája 1960-as felállítása óta már a fonyódi móló szimbólumává nőtte ki magát. Az alumíniumból megformált kültéri szobor egy fiatal, meztelen párt ábrázol, akiknek tekintete a Badacsony felé réved, így némi Ádám és Éva asszociáció elkerülhetetlen.

Fotó: Wikipedia

4. Bujtor István

A legendás Ötvös Csöpi filmek első darabja, az 1980-ban forgatott Pogány Madonna volt, melyet egy évvel később mutattak be. A csavaros cselekmény egy balatoni főidény alatt kezd kibontakozni. Érdekesség, hogy az ikonikus akció-krimi-vígjáték Bujtor saját novellájából született és a színész a rendezői széken is osztozott Mészáros Gyulával.

5. KFT

Ki ne ismerné álmából felébresztve is a KFT Balatoni nyár című slágerét? Sokunk kedvenc nyári dalát az együttes billentyűse, Bornai Tibor szerezte, eredetileg instrumentálisan Hazel O’Connor, angol énekesnő számára 1985-ben. Bornai állítása szerint a szövegben szereplő lány valójában a felesége, a nádasban eltöltött légyott pedig csak költői túlzás.

Fotó: Discogs

+1. József Attila

A magyar költészet óriásának tragikus kötődése Balatonszárszóhoz talán nem szorul részletesebb bemutatásra. Jolán nővérénél eltöltött hosszabb rövidebb időszakok viszont szerencsére egy halhatatlan költeményt is nemzettek az utókor számára 1936 szeptemberében, melyből a település őszi arca köszön vissza.

Kapcsolódó

70 éve süllyedt el a Pajtás gőzhajó

A tragédia részleteit sokáig nem tárták a nyilvánosság elé. A tömegszerencsétlenség évfordulója holnap les
Elolvasom

Visszatértek a büfékocsik a Balaton InterCitykbe

A déli parton közlekedő IC-ken már elérhető a szolgáltatás, az északi part vonalán viszont csak június 22-t
Elolvasom

Balatoni szálloda lett Magyarország legjobb wellness hotele

A Hunguest Hotels balatonalmádi szállodája nyerte el az Aranynap-díjat ’A Magyarország legjobb wellness s
Elolvasom